Kaip žarnyno sveikata veikia smegenis: gydytojų paaiškinimai

gut brain connection impacts mental health

Dabar mokslininkai pripažįsta, kad žarnyno sveikata ir smegenų veikla yra labai susijusi. Naujausi tyrimai atskleidė, kaip žarnyno bakterijos gamina neurotransmiterius, reguliuoja uždegimą ir tiesiogiai bendrauja su centrine nervų sistema per klajoklį nervą. Ši sąveika gali iš esmės paveikti nuotaiką, pažinimą ir psichikos sveikatos būklę. Virškinimo problemos dažnai koreliuoja su neurologiniais simptomais, o tai rodo dvikryptį ryšį. Besiplečiančioje psichobiotikos srityje nagrinėjama, kaip tikslinės mitybos intervencijos gali padėti spręsti neurologinius sutrikimus keičiant žarnyno mikrobiotą. Supratus šį sudėtingą ryšį, atsiveria naujos gydymo galimybės tiek virškinamojo trakto, tiek su smegenimis susijusioms ligoms gydyti.

Žarnyno ir smegenų ašies mokslas

gut brain axis bidirectional communication network

Nors anksčiau virškinimo traktas ir centrinė nervų sistema buvo laikomos atskiromis nepriklausomai veikiančiomis sistemomis, dabar pripažįstama, kad virškinimo traktas ir centrinė nervų sistema yra glaudžiai susiję sudėtingu dvikrypčiu ryšių tinklu, vadinamu žarnyno ir smegenų ašimi.

Šis ryšys veikia keliais keliais, įskaitant klajoklį nervą, imuninės sistemos signalus, neuromediatorių gamybą ir apsikeitimą metabolitais. Žarnyno mikrobiomas, kurį sudaro trilijonai bakterijų, gamina apie 95 % organizmo serotonino – neurotransmiterio, labai svarbaus nuotaikai reguliuoti.

Be to, šie mikroorganizmai gamina trumposios grandinės riebalų rūgštis, kurios turi įtakos smegenų veiklai ir uždegimo lygiui. Kai žarnyno bakterijų sudėtis išsibalansuoja, atsiradusi disbiozė gali sukelti neurouždegimą ir prisidėti prie nuotaikos sutrikimų.

Kaip žarnyno bakterijos veikia psichikos sveikatą

Kaip tiksliai mūsų žarnyne gyvenantys mikroskopiniai organizmai veikia mūsų mintis, emocijas ir psichinę savijautą?

Tyrimai atskleidė, kad žarnyno bakterijos gamina neurotransmiterius,įskaitant serotoniną, dopaminą ir GABA, kurie reguliuoja nuotaiką ir pažinimą. Šios bakterijos taip pat moduliuoja uždegimą, kuris turi įtakos nervų funkcijai. Tyrimai rodo, kad žarnyno mikrobiota pakitusi pacientams, sergantiems depresija, nerimu ir autizmo spektro sutrikimais.

Mikrobiomas veikia pagumburio, hipofizės ir antinksčių ašį, todėl turi įtakos reakcijai į stresą. Naudingos bakterijos, tokios kaip Lactobacillus ir Bifidobacterium, padeda išlaikyti žarnyno barjerą, neleisdamos uždegiminiams junginiams patekti į smegenis. Priešingai, patogeninės bakterijos gali padidinti pralaidumą, todėl kenksmingos medžiagos gali sukelti neurouždegimą ir prisidėti prie psichikos sveikatos sutrikimų.

Virškinimo sutrikimai ir jų neurologinis poveikis

gut brain axis neurological effects

Virškinimo sutrikimų poveikis peržengia virškinamojo trakto ribas ir pasireiškia reikšmingais neurologiniais simptomais ir kognityviniais pokyčiais. Tokios būklės kaip dirgliosios žarnos sindromas (DŽS) ir uždegiminė žarnyno liga (UŽL) yra susijusios su padidėjusiu nerimo ir depresijos lygiu. Celiakija dažnai pasireiškia neurologinėmis ligomis, įskaitant galvos skausmus, ataksiją ir periferinę neuropatiją.

Tyrimai rodo, kad žarnyno uždegimas sukelia sisteminį uždegiminį atsaką, kuris turi įtakos smegenų funkcijai. Dėl nesandaraus žarnyno sindromo į kraujotaką patenka bakterijų endotoksinų, kurie gali peržengti kraujo-smegenų barjerą. Šie neurotoksiniai junginiai sutrikdo neuromediatorių funkciją ir nervų grandines, daro įtaką pažinimui, nuotaikos reguliavimui ir judesių kontrolei – tai rodo, kad virškinimo sistemos sveikata ir neurologinė gerovė yra labai susijusios.

Mitybos strategijos kognityvinėms funkcijoms palaikyti

Maksimaliai racionali mityba yra veiksminga priemonė smegenų sveikatai palaikyti per žarnyno ir smegenų ašį. Gydytojai rekomenduoja pirmenybę teikti prebiotikų turtingiems maisto produktams, tokiems kaip artišokai, bananai ir svogūnai, kad būtų maitinamos naudingosios žarnyno bakterijos.

Probiotikų šaltiniai, tokie kaip jogurtas, kefyras ir raugintos daržovės, padeda sukurti sveikas mikroorganizmų populiacijas, gaminančias neurotransmiterių pirmtakus.

Omega-3 riebalų rūgštys, gaunamos iš riebiųjų žuvų, graikinių riešutų ir linų sėmenų, mažina neurouždegimą, o uogose, juodajame šokolade ir žaliojoje arbatoje esantys polifenoliai pasižymi neuroprotekciniu poveikiu. Perdirbto maisto, rafinuoto cukraus ir dirbtinių priedų ribojimas padeda išvengti žarnyno pralaidumo sutrikimų, kurie gali pakenkti pažinimo funkcijoms.

Reguliarus drėkinimas dar labiau palaiko idealią neurologinę signalizaciją.

Nauji mikrobiomo terapijos tyrimai

microbiome therapies for neurological conditions

Naujausi mokslo laimėjimai mikrobiomu pagrįstą terapiją iš teorinių koncepcijų pavertė klinikine realybe. Dabar mokslininkai tyrinėja tikslinių probiotikų, modifikuotų bakterijų padermių ir fekalinės mikrobiotos transplantacijos (FMT) taikymą neurologinėms ligoms, įskaitant depresiją, nerimą ir neurodegeneracinius sutrikimus, gydyti.

Klinikiniai tyrimai rodo daug žadančius psichobiotikų– specifinių bakterijų padermių, gaminančių neurotransmiterius, tokius kaip serotoninas ir GABA, – rezultatus depresijos ir nerimo simptomams palengvinti. Tuo tarpu tikslieji prebiotikai, skirti naudingoms žarnyno bakterijoms puoselėti, gali sumažinti neurouždegimą, susijusį su Parkinsono ir Alzheimerio ligomis.

Šie nauji gydymo būdai – tai paradigminis pokytis, kai neurologiniai sutrikimai sprendžiami pasitelkiant žarnyno intervencijas, suteikiantis vilties pacientams, sergantiems ligomis, kurios anksčiau buvo laikomos atspariomis gydymui.

Praktiniai žingsniai žarnyno ir smegenų ryšiui optimizuoti

Praktiniai žingsniai, kaip optimizuoti žarnyno ir smegenų ryšį

Žarnyno ir smegenų sveikatos gerinimas priklauso nuo keleto įrodymais pagrįstų gyvenimo būdo pakeitimų, kuriuos žmonės gali įgyvendinti kasdien. Pirmenybę teikiant skaidulų turtingam maistui, ypač prebiotikų šaltiniams, tokiems kaip cikorijų šaknys, topinambai ir kiaulpienių žalumynai, skatinamas naudingų žarnyno bakterijų dauginimasis.

Reguliariai vartojant raugintus maisto produktus– jogurtą, kefyrą, raugintus kopūstus – atsiranda įvairių probiotinių padermių. Perdirbto maisto, rafinuoto cukraus ir nereikalingų antibiotikų mažinimas padeda išlaikyti mikrobiomo vientisumą.

Streso valdymas medituojant, pakankamas miegas (7-9 val. per parą) ir reguliari mankšta dar labiau palaiko žarnyno ir smegenų ašį. Hidratacija, kasdien išgeriant 2-3 litrus vandens, palengvina virškinimą ir maistinių medžiagų įsisavinimą, o protarpinis badavimas gali skatinti mikrobiomo įvairovę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video