Moliūgas – sezoninis produktas, iš kurio galima paruošti aromatingą sriubą. Moliūgų sriubas galima virti įvairiais būdais: su pienu, su grietinėle arba be jos, su bulvėmis ar kruopomis, arba vien tik iš moliūgo. Be to, ne visi žmonės žino, kad moliūgų sriubą galima gaminti be trintuvo.
Moliūgų sriuba su bulvėmis
Ingredientai:
- Moliūgas – 700 g
- Bulvės – 2-3 vnt.
- Morkos – 1-2 vnt.
- Svogūnai – 1 vnt.
- Česnakas – 1-2 skiltelės
- Grietinėlė (20% riebumo) – 70 ml
- Alyvuogių aliejus – 3 v.š.
- Druska – pagal skonį
- Moliūgų sėklos (patiekimui) – pagal skonį
- Vanduo – 350 ml
Gaminimo būdas:
- Moliūgą, svogūnus ir morkas supjaustykite gabalėliais, susmulkinkite česnaką.
- Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite daržoves. Troškinkite 10 minučių.
- Nulupkite ir supjaustykite bulves, sudėkite jas į puodą. Pridėkite troškintų daržovių, įpilkite vandens ir virkite, kol bulvės suminkštės.
- Išvirtas daržoves sudėkite į trintuvą, pasūdykite ir sutrinkite. Įpilkite grietinėlės ir išmaišykite.
- Patiekite tyrę sriubą, pabarstydami moliūgų sėklomis.
Moliūgų sriuba vakarienei
Ingredientai:
- Moliūgas (išvalytas) – 230 g
- Bulvės – 160 g
- Morkos – 80 g
- Svogūnai – 50 g
- Grietinėlė 20% – 50 ml + patiekimui
- Lydytas sviestas – 10 g
- Druska – 1/2 a.š.
- Muskato riešutas (tarkuotas) – ant peilio galiuko
- Provansalų žolelės – 1/4 a.š. + patiekimui
- Juodieji maltieji pipirai – ant peilio galiuko
- Vanduo – 500 ml
Gaminimo būdas:
- Moliūgą ir morkas nulupkite, supjaustykite dideliais gabalais, sudėkite į puodą. Užpilkite daržoves vandeniu ir statykite ant ugnies. Po to, kai vanduo užvirs, virkite daržoves 25-30 minučių. Daržovių paruošimą galima suprasti pagal jų minkštumą.
- Svogūnus nulupkite, supjaustykite mažais kubeliais. Keptuvėje pašildykite lydytą sviestą, sudėkite svogūnus, kepkite, kol taps permatomi. Pridėkite svogūnus į puodą su daržovėmis, pasūdykite.
- Trintuvu sutrinkite masę iki vientisos būsenos.
- Pabaigoje įpilkite grietinėlės, įberkite žolelių ir juodųjų maltų pipirų. Išmaišykite, užvirinkite ir nuimkite nuo ugnies.
- Patiekite sriubą su papildoma porcija grietinėlės.
Moliūgų sriuba su vištiena
Ingredientai:
- Moliūgas – 350 g (išvalytas)
- Vištienos filė – 300 g
- Bulvės – 100 g
- Svogūnai – 60 g
- Morkos – 60 g
- Česnakas – 1 skiltelė (5 g)
- Sviestas – 50 g
- Kietas sūris – 25 g
- Druska – 1 a.š. (arba pagal skonį)
- Juodieji maltieji pipirai – 0,5 a.š.
- Švieži žalumynai – 5 g
- Citrina – 40 g
- Balta duona – 2 riekelės (40 g)
- Grietinė (patiekimui, jei pageidaujama) – 1 v.š.
- Vanduo – 750 ml
Gaminimo būdas:
- Vištienos filė nuplaukite ir supjaustykite gabalėliais. Sudėkite ją į puodą, užpilkite vandeniu ir statykite ant ugnies. Užvirinkite, nuimkite putas ir virkite 25-30 minučių.
- Bulves, morkas ir moliūgą nulupkite, supjaustykite kubeliais. Svogūnus supjaustykite žiedais (jei norite, galite naudoti ne tik baltąją dalį).
- Ištirpinkite sviestą keptuvėje, kepinkite svogūnus 3 minutes. Pridėkite morkas, kepkite dar 5 minutes. Nuimkite daržoves nuo keptuvės.
- Baltą duoną supjaustykite gabalėliais ir lengvai pakepinkite be aliejaus.
- Perkoškite sultinį ir tuomet grąžinkite atgal į puodą. Pridėkite moliūgą ir bulves, pasūdykite, virkite 10 minučių. Sudėkite morkas ir svogūnus į puodą, virkite, kol bulvės suminkštės.
- Sutrinkite masę trintuvu, sutarkuokite kietą sūrį, susmulkinkite česnaką ir viską sudėkite į sriubą. Įberkite pipirų, išspauskite citrinos sultis (1 v.š.). Maišydami, virkite sriubą dar 5 minutes.
- Patiekite moliūgų sriubą su vištiena, pridėdami duonos skrebučius ir pabarstydami smulkintais žalumynais. Jei norite, galite pridėti grietinės.
Moliūgų sriuba be grietinėlės
Šiam receptui reikia išmirkyti pupeles per naktį.
Ingredientai:
- Moliūgas – 400 g
- Baltosios pupelės – 170 g
- Paprika – 90 g
- Bulvės – 80 g
- Porai – 80 g
- Salierai (šaknis) – 60 g
- Morkos – 60 g
- Pomidorų pasta – 1 v.š.
- Saulėgrąžų aliejus – 40 ml
- Petražolės – 5 g
- Druska – 1 a.š. (pagal skonį)
- Juodieji maltieji pipirai – 0,5 a.š. (pagal skonį)
- Vanduo – 2,5 l
Gaminimo būdas:
- Nupilkite vandenį nuo pupelių, užpilkite švariu (1,5 l) ir virkite, kol bus paruoštos – 1,5 valandos.
- Nulupkite moliūgą, papriką ir salierų šaknį. Moliūgą ir bulves supjaustykite dideliais kubeliais, morkas ir salierus – mažesniais kubeliais, papriką – juostelėmis. Supjaustykite baltąją porų dalį žiedais.
- Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų, sudėkite moliūgą, salierus ir morkas, kepkite 5-10 minučių. Pridėkite svogūnus ir papriką, kepkite dar 5 minutes. Įpilkite pomidorų pastos ir, maišydami, kepkite dar 5 minutes.
- Kai pupelės tampa minkštos, įdėkite į jas bulves, įpilkite vandens, kad išeitų 2,5 litrai, pasūdykite ir virkite 10 minučių. Sudėkite daržovių kepinį ir palikite virti dar 10 minučių.
- Žalumynus smulkiai supjaustykite, įdėkite į sriubą. Įberkite pipirų, patikrinkite sūrumą, jei reikia – dar pasūdykite.
Šios moliūgų sriubos yra puikus būdas praturtinti savo rudens valgiaraštį, naudojant sezoninį produktą. Kiekvienas receptas turi savo unikalų skonį ir tekstūrą, todėl galite pasirinkti tą, kuris labiausiai atitinka jūsų skonį ir turimą laiką.