Kai kurie itin perdirbti produktai siejami su sveikatos rizikomis – ką sako mokslininkai?

ultra processed foods harm health severely

Itin perdirbtas maistas kenkia sveikatai dėl per didelio cukraus kiekio, nesveikų riebalų ir dirbtinių priedų, kurie trikdo medžiagų apykaitą ir žarnyno sveikatą. Pavojingiausiomis kategorijomis mokslininkai įvardija saldžius gėrimus, perdirbtą mėsą, supakuotus užkandžius, paruoštus patiekalus ir pusryčių dribsnius. Šie produktai sukelia į priklausomybę panašius valgymo įpročius, nes intensyviau nei natūralus maistas suaktyvina dopamino kelius. Norint sumažinti jų vartojimą, reikia strategiškai keisti sveikus maisto produktus ir atidžiai skaityti etiketes. Tolesniuose skyriuose nagrinėjamos konkrečios sudedamosios dalys, kurių reikia vengti, ir praktinės mažinimo strategijos.

Kuo itin perdirbtas maistas toks kenksmingas mūsų organizmui

Nors itin perdirbti maisto produktai yra patogūs ir dažnai skanūs, juose yra daug kenksmingų komponentų, kurie neigiamai veikia žmogaus sveikatą. Šiuose produktuose paprastai būna per daug pridėtinio cukraus, natrio, nesveikų riebalų ir cheminių priedų, be to, juose nėra svarbiausių maistinių medžiagų ir skaidulų.

Gamybos procesai atima iš natūralių ingredientų naudingąsias savybes ir pakeičia juos dirbtiniais aromatais, dažikliais ir konservantais. Šios medžiagos gali sutrikdyti žarnyno mikrobiomo pusiausvyrą, sukelti uždegimą ir pakeisti medžiagų apykaitą.

Tyrimai rodo, kad reguliarus jų vartojimas susijęs su padidėjusia nutukimo, 2 tipo diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų ir tam tikrų rūšių vėžio rizika. Dėl to, kad šie maisto produktai yra labai skanūs, jie taip pat gali skatinti į priklausomybę panašius valgymo įpročius, o tai dar labiau kenkia bendrai sveikatai.

Tyrimų duomenimis, penki pavojingiausi itin perdirbti maisto produktai

Moksliniais tyrimais nustatytos penkios itin perdirbtų maisto produktų kategorijos, kurios pagal savo sudėtį ir vartojimo būdą kelia ypač didelį pavojų sveikatai.

Šie didžiausios rizikos produktai yra šie: 2) perdirbta mėsa, kurioje yra nitratų ir per daug natrio, siejamo su storosios žarnos vėžiu; 3) supakuoti užkandžiai su cheminiais priedais, transriebalais ir rafinuotais angliavandeniais; 4) gatavi patiekalai, kuriuose yra daug konservantų ir kurie neturi maistinės vertės; ir 5) pusryčių dribsniai, parduodami kaip sveiki, nors juose yra daug pridėtinio cukraus ir dirbtinių ingredientų.

Tyrimai rodo, kad šie produktai yra ypač problemiški dėl priklausomybę sukeliančių savybių ir plataus prieinamumo.

Kaip šie maisto produktai užgrobia jūsų smegenų atlygio sistemą

hijacked reward system addiction

Ypač apdorotų maisto produktų gamintojai sąmoningai kuria savo produktus taip, kad jie sukeltų stiprias neurologines vartotojų reakcijas. Šiuose produktuose yra tikslių riebalų, cukraus, druskos ir dirbtinių kvapiųjų medžiagų derinių, kurie suaktyvina smegenų dopamino kelius intensyviau nei natūralus maistas.

Šis „hipervalgumas” sukelia neurocheminę reakciją, panašią į priklausomybę sukeliančių medžiagų reakciją, dėl kurios dopamino šuoliai laikui bėgant mažėja, todėl norint patirti tą patį malonumą reikia vartoti daugiau. Rafinuotų angliavandenių ir riebalų derinys ypač stimuliuoja smegenų atlygio centrus, aplenkdamas natūralius sotumo signalus.

Tyrimai rodo, kad šis neurologinis užvaldymas prisideda prie kompulsyvaus valgymo ir sunkumų kontroliuoti porcijas, neatsižvelgiant į mitybos poreikius.

Paslėpti ingredientai ir cheminės medžiagos, kurių turėtumėte vengti

Itin perdirbtuose maisto produktuose yra daug dirbtinių priedų ir sintetinių junginių, kuriuos vartotojai retai atpažįsta ar supranta. Dažniausiai pasitaikantys kenksmingi ingredientai yra didelės fruktozės kukurūzų sirupas, dirbtiniai saldikliai, pavyzdžiui, aspartamas, ir cheminiai konservantai, pavyzdžiui, natrio nitritas ir BHA/BHT.

Maisto dažikliai (Raudonasis 40, Geltonasis 5) yra susiję su hiperaktyvumu ir alerginėmis reakcijomis. Mononatrio glutamatas, dažnai maskuojamas kaip „natūralios kvapiosios medžiagos” arba „hidrolizuoti baltymai”, jautriems žmonėms gali sukelti galvos skausmą. Nors transriebalų atsisakoma, jų vis dar yra daugelyje supakuotų maisto produktų.

Ekspertai rekomenduoja vengti produktų, kurių sudedamųjų dalių sąrašuose yra daugiau kaip 10 pozicijų arba kuriuose yra neištariamų cheminių pavadinimų.

Praktinės strategijos, kaip sumažinti itin perdirbtų maisto produktų kiekį savo mityboje

Nors kenksmingų sudedamųjų dalių nustatymas yra svarbus pirmas žingsnis, praktinių pokyčių įgyvendinimas siekiant sumažinti šių maisto produktų kiekį reikalauja kruopštaus planavimo. Mitybos specialistai rekomenduoja pradėti nuo laipsniško pakeitimo, o ne staigaus atsisakymo. Pradėkite nuo to, kad kas savaitę vieną itin apdorotą maisto produktą pakeisite visaverčiais alternatyviais produktais – gazuotus gėrimus pakeiskite vandeniu, traškučius – riešutais, o šaldytus patiekalus – namuose ruoštais patiekalais.

Prieš pirkdami perskaitykite etiketes ir pirmenybę teikite maisto produktams, kurių sudėtyje yra mažiau nei penkios sudedamosios dalys, kad vartotojai galėtų rinktis turėdami informacijos. Maisto ruošimas savaitgaliais sumažina priklausomybę nuo pusfabrikačių įtemptomis darbo dienomis. Bendruomenės gali remti šį pokytį organizuodamos ūkininkų turgelius, maisto gaminimo kursus ir iniciatyvas darbovietėse, kad sveikas maistas taptų prieinamesnis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video