Ką valgyti, kai nuovargis trukdo ką nors daryti?

foods for fatigue remedy

Kai ištinka didžiulis nuovargis, mityba išlieka gyvybiškai svarbi atsigavimui. Daugiausia dėmesio skirkite nevirtų baltymų šaltiniams, pavyzdžiui, graikiškam jogurtui, iš anksto virtai vištienai ir konservuotai žuviai. Naudokite iš anksto paruoštus maisto produktus, įskaitant salotų rinkinius, garuose virtas daržoves ir paruoštus patiekalus su subalansuotais ingredientais. Didesnio energijos suvartojimo laikotarpiais ruoškite šaldikliui tinkamus patiekalus, pvz., sriubas ir troškinius. Mitybos sutrumpinimai, tokie kaip baltymų milteliai, iš anksto supjaustyti riešutai ir maisto prenumeratos paslaugos, padeda palaikyti sveikatą neišeikvojant ribotų energijos atsargų. Tinkamos strategijos gali paversti valgymą našta, o ne gydymo priemone.

Kodėl itin didelio nuovargio metu mityba yra dar svarbesnė

Kai užklumpa didžiulis nuovargis, tinkama mityba tampa ne tik svarbi, bet ir būtina. Organizmo energetinės sistemos labai priklauso nuo tinkamo maistinių medžiagų suvartojimo, ypač išsekimo laikotarpiais, kai gali sutrikti medžiagų apykaita.

Reklama

Per nuovargio būsenas organizmui reikia specifinių maistinių medžiagų, kad būtų palaikoma ląstelių energijos gamyba ir kovojama su uždegimu. Tinkama mityba padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl išvengiama tolesnio energijos sumažėjimo, kuris dar labiau sustiprina nuovargio simptomus.

Be to, maistinių medžiagų turtingas maist as suteikia vitaminų ir mineralinių medžiagų, būtinų imuninei funkcijai ir reakcijai į stresą, kurių dažnai pritrūksta ilgai trunkančio nuovargio metu. Neturint šių maistinių medžiagų, atsigauti daug sunkiau ir ilgiau.

Baltymų šaltiniai, kurių nereikia virti ir kurie palaiko energiją

Su didžiuliu nuovargiu kovojantiems asmenims aukštos kokybės baltymų šaltiniai, kurių nereikia ruošti, suteikia būtinų aminorūgščių neišeikvojant brangių energijos atsargų.

Reklama

Paruošti vartoti produktai yra graikiškas jogurtas, kurio vienoje porcijoje yra 20-25 g baltymų, ir iš anksto paruošta apvirta vištiena iš maisto prekių parduotuvių. Konservuotos žuvys, pavyzdžiui, tunas, lašiša ir sardinės, kartu su baltymais suteikia omega-3 riebalų rūgščių. Augalinės kilmės alternatyvos – humusas, iš anksto supjaustyti riešutai ir baltymais praturtintas ne pieno pienas.

Iš anksto supakuotus kietai virtus kiaušinius, baltyminius kokteilius ir varškę reikia ruošti minimaliai, tačiau jie suteikia ilgalaikės energijos. Daugelyje parduotuvių dabar siūlomos paruoštos baltymų dėžutės su sūriu, riešutais ir kiaušiniais – visaverčiai mitybos sprendimai, kuriuos reikia tik atidaryti.

Strateginis iš anksto paruoštų maisto produktų naudojimas

Daugumoje maisto prekių parduotuvių dabar siūlomas platus iš anksto paruoštų maisto produktų asortimentas, kuris yra maistinis gelbėjimosi ratas tiems, kurie patiria alinantį nuovargį.

Reklama

Iš anksto nuplautų salotų rinkiniai, apvirti viščiukai ir garuose virtos daržovės reikalauja minimalių pastangų, tačiau suteikia daug maistinių medžiagų. Paruoštų patiekalų skyriuose siūlomi subalansuoti patiekalai, kuriuos tereikia pašildyti.

Iš anksto supjaustytos daržovės, marinuoti baltymai ir atšaldytos sriubos sumažina paruošimo poreikį ir išlaiko maistinę kokybę.

Ilgalaikiams sprendimams daugelis parduotuvių siūlo partijų būdu paruoštus patiekalus, kuriuos galima užšaldyti atskiromis porcijomis. Rinkdamiesi šiuos produktus pirmenybę teikite visaverčiams maisto ingredientams, saikingam natrio kiekiui ir geram baltymų kiekiui, kad gautumėte kuo didesnę maistinę naudą ribotos energijos laikotarpiais.

Reklama

Partijos virimas siekiant taupyti energiją

Su nuovargiu kovojantiems asmenims paketinis maisto gaminimas turi tris pagrindinius privalumus: maksimaliai padidina energijos sąnaudas, sumažina kasdienio maisto ruošimo poreikius ir užtikrina, kad maistingas maistas išliktų prieinamas.

Kai energijos lygis leidžia, skiriant vieną sesiją keliems patiekalams ruošti, galima sukaupti šildyti paruoštų patiekalų atsargas. Paprasta strategija – padvigubinti receptus, paruošti sudedamąsias dalis (virtus grūdus, keptas daržoves, baltymų porcijas) ir užšaldyti patiekalų sudedamąsias dalis atskiromis porcijomis.

Efektyviai ruošiant patiekalus partijomis pirmenybė teikiama gerai užšaldomiems receptams, tokiems kaip sriubos, troškiniai, apkepai ir grūdų dubenys. Tinkamai paženklinti indai su šildymo instrukcijomis palengvina apsisprendimą dėl valgymo itin didelio nuovargio laikotarpiais, panaikindami kognityvinę maisto planavimo naštą.

Reklama

Mitybos sutrumpinimai, dėl kurių neaukojama sveikata

Nors partijų gaminimas yra puikus energijos valdymo pagrindas, egzistuoja daugybė trumpesnių mitybos būdų, leidžiančių išlaikyti sveikatos standartus ir reikalaujančių minimalių pastangų.

Iš anksto nuplauti žalumynai, šaldytos daržovės ir konservuotos ankštinės daržovės suteikia maistinę vertę, nereikalaujančią paruošimo. Į kokteilius ar avižinius dribsnius įmaišyti aukštos kokybės baltymų milteliai užtikrina efektyvią mitybą. Iš anksto padalyti riešutai ir sėklos mažuose indeliuose užtikrina sveikų riebalų prieinamumą be matavimo. Iš anksto paruošti kietai virti kiaušiniai – paruoštas baltymų šaltinis. Prenumeruojamos maitinimo paslaugos, teikiančios iš dalies paruoštus ingredientus, gali sumažinti maisto gaminimo nuovargį. Vienkartiniai jogurtai su gyvomis kultūromis palaiko žarnyno sveikatą be paruošimo. Šie variantai išsaugo maistinę vertę, kartu atsižvelgdami į energijos ribotumą.

Paprasti patiekalų šablonai, kai sutrinka vykdomoji funkcija

Kai dėl nuovargio sutrinka vykdomosios funkcijos, turėdami paprastų patiekalų šablonų galite išvengti mitybos sutrikimų. Šie šablonai yra ne konkretūs receptai, o sprendimų priėmimo sistema.

Reklama

Trijų komponentų šabloną sudaro baltymų šaltinis (žuvies konservai, apvirta vištiena, jogurtas), angliavandeniai (duona, krekeriai, mikrobangų krosnelėje kaitinami ryžiai) ir produktai (mažos morkos, obuolys, iš anksto nuplauti žalumynai).

Skystos mitybos kokteilių šablonai gali būti sudaryti iš šaldytų vaisių, baltymų miltelių ir pieno arba augalinės kilmės alternatyvų. Šaldytuve esančios iš anksto paruoštos sudedamųjų dalių talpyklos dar labiau sumažina pažinimo krūvį.

Neatidėliotinos galimybės apima maistinės vertės pakaitinius gėrimus, laikomus 0,5 m atstumu nuo poilsio zonų.

Reklama

Nuovargiui palankios virtuvės įrangos kūrimas

Be patiekalų šablonų, fizinis virtuvės organizavimas turi tiesioginės įtakos gebėjimui maitintis nuovargio metu. Nuovargiui palankios virtuvės kūrimas apima strateginį svarbiausių daiktų išdėstymą lengvai pasiekiamoje vietoje.

Dažnai naudojamus prietaisus laikykite ant stalviršių, o ne spintelėse. Maistingus lentynoje laikomus maisto produktus padėkite akių lygyje. Atskirą šaldytuvo lentyną skirkite valgymui paruoštiems maisto produktams ir iš anksto paruoštiems patiekalams.

Apsvarstykite ergonomiškus įrankius, pavyzdžiui, lengvus indus, elektrinius konservų atidarytuvus ir stiklainių atidarytuvus, kurie reikalauja minimalaus fizinio krūvio. Sutvarkykite virtuvę taip, kad kuo mažiau judėtumėte, t. y. pasiruošimo zonas išdėstykite netoli maisto ruošimo paviršių – taip sutaupysite energijos tomis sudėtingomis dienomis, kai svarbus kiekvienas žingsnis.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video