Skaitmeninė revoliucija pakeitė kasdienius akių funkcijų reikalavimus. Ilgalaikis buvimas ekrane akis veikia kenksminga mėlyna šviesa ir sukelia beprecedentę įtampą regos sistemoms. Tyrimai rodo, kad tam tikros maistinės medžiagos gali padėti kovoti su šiomis šiuolaikinėmis grėsmėmis regos sveikatai. Karotinoidai, omega-3 riebalų rūgštys ir antioksidantai yra natūralūs apsaugos nuo skaitmeninės žalos mechanizmai. Mitybos ir regos išsaugojimo ryšys yra labai svarbi, tačiau dar nepakankamai ištirta sveikatos mokslo sritis. Sprendimai gali būti ne akių lašų buteliukuose, o pietų lėkštėse.
Mėlynosios šviesos ir akių nuovargio moksliniai pagrindai

Kadangi skaitmeniniai prietaisai vis labiau integruojami į kasdienį gyvenimą, supratimas apie mėlynosios šviesos poveikį regėjimui tapo moksliškai svarbus. Mėlyna šviesa, sklindanti iš ekranų, yra trumpesnio bangos ilgio ir didesnės energijos nei kita matoma šviesa. Ši didelės energijos šviesa prasiskverbia į tinklainę, todėl gali sukelti skaitmeninę akių įtampą ir sutrikdyti paros ritmą.
Ilgalaikis buvimas prie ekrano dažnai sukelia simptomus, bendrai vadinamus kompiuterinio regėjimo sindromu: sausumą, dirginimą, neryškų matymą ir galvos skausmą. Šie simptomai atsiranda, kai naudojant ekraną beveik 60 % sumažėja mirksėjimo dažnis, todėl sumažėja natūralus akių drėkinimas ir padidėja fokusavimo raumenų nuovargis.
Svarbiausios maistinės medžiagos, kovojančios su skaitmeniniu akių nuovargiu
Keletas pagrindinių maistinių medžiagų atlieka esminį vaidmenį palaikant akių sveikatą ir mažinant įtampą, kurią sukelia ilgalaikis skaitmeninių prietaisų naudojimas. Luteinas ir zeaksantinas, kurių yra žaliuose lapuose ir spalvotose daržovėse, filtruoja kenksmingą mėlyną šviesą ir mažina oksidacinę žalą.
Žuvų taukuose esančios omega-3 riebiosios rūgštys palaiko ašarų gamybą ir apsaugo akis nuo išsausėjimo, būdingo būnant prie ekrano.
Vitaminas A palaiko akių fotoreceptorius, o vitaminai C ir E užtikrina antioksidacinę apsaugą nuo laisvųjų radikalų. Cinkas padeda pernešti vitaminą A iš kepenų į tinklainę. Reguliarus šių maistinių medžiagų vartojimas su subalansuota mityba arba maisto papildais gali žymiai (ženkliai) pagerinti regėjimo komfortą naudojantis skaitmeniniais prietaisais.
Spalvingi maisto produktai, saugantys tinklainės sveikatą
Ryški gamtos vaisių ir daržovių paletė užtikrina galingą tinklainės sveikatos apsaugą mūsų vis labiau skaitmeniniame pasaulyje.
Daug karotinoidų turinčiuose maisto produktuose, pavyzdžiui, oranžinėse morkose, geltonose paprikose ir tamsiai žaliuose lapuose, yra liuteino ir zeaksantino, kurie filtruoja kenksmingą mėlyną šviesą ir mažina oksidacinę žalą. Mėlynėse, gervuogėse ir violetinėse vynuogėse esantys antocianinai stiprina kraujagysles, kurios maitina tinklainę.
Raudoni maisto produktai, pavyzdžiui, pomidorai, arbūzai ir greipfrutai, aprūpina likopenu, kuris padeda išvengti šviesos sukeltų fotoreceptorių pažeidimų. Reguliarus šių spalvotų maisto produktų vartojimas sukuria apsauginį skydą nuo skaitmeninės akių įtampos ir su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos.
Omega-3: Geriausia jūsų akių apsauga nuo laiko prie ekrano
Ilgalaikis buvimas prie skaitmeninių ekranų smarkiai kenkia akių sveikatai, todėl omega-3 riebalų rūgštys yra labai svarbios regos funkcijoms palaikyti. Šios maistinės medžiagos padeda kovoti su sausų akių sindromu, dažnai pasitaikančiu tarp skaitmeninių prietaisų naudotojų, palaikydamos ašarų gamybą ir mažindamos uždegimą.
Tyrimai rodo, kad dokozaheksaeno rūgštis (DHR), specifinė omega-3 rūgštis, kurios yra riebioje žuvyje, pavyzdžiui, lašišoje ir skumbrėje, padeda apsaugoti tinklainę nuo oksidacinės žalos, kurią sukelia mėlyna šviesa. Linų sėmenys, graikiniai riešutai ir ispaninio šalavijo (chia) sėklos yra augalinės kilmės alternatyvos tiems, kurie vengia žuvies produktų.
Sveikatos priežiūros specialistai rekomenduoja du kartus per savaitę vartoti omega-3 turtingą maistą arba pasitarus su sveikatos priežiūros specialistu apsvarstyti galimybę vartoti maisto papildus.
Paprasti mitybos pokyčiai geresniam regėjimui

Be omega-3 maisto papildų, strategiškai keičiant kasdienį maistą, galima žymiai pagerinti regėjimo sveikatą, įdedant minimalias pastangas.
Rafinuotus angliavandenius pakeiskite pilno grūdo produktais, kad stabilizuotumėte cukraus kiekį kraujyje ir išvengtumėte diabetinės retinopatijos. Saldžius desertus pakeiskite antioksidantų turtingomis uogomis, kad neutralizuotumėte akies audinius pažeidžiančius laisvuosius radikalus.
Vietoj krakmolingų daržovių rinkitės oranžines daržoves, pavyzdžiui, morkas ir saldžiąsias bulves, kad padidintumėte liuteino kiekį. Kofeino turinčius gėrimus iškeiskite į žaliąją arbatą, kurioje yra katechinų, saugančių tinklainės ląsteles.
Perdirbtus užkandžius pakeiskite riešutais, ypač graikiniais riešutais ir migdolais, kad gautumėte būtino vitamino E, kuris apsaugo akis nuo oksidacinio streso.