Ką reikia nuveikti iki rugpjūčio 28 d.: kitaip derlius bus prarastas

 

Rugpjūčio pabaiga yra kritinis momentas daugeliui sodininkų, kai delsimas gali kainuoti pusę derliaus. Kai kuriems augalams reikalinga skubi priežiūra, kitaip jie paprasčiausiai nespės subręsti arba taps netinkami laikymui. Pagal patyrusių sodininkų rekomendacijas, paskutinė rugpjūčio savaitė yra ideali proga atlikti svarbius darbus, kurie padės užtikrinti gerą derlių ir paruošti sodą rudeniui.

Daržovių priežiūra

Pomidorai – paskutinė galimybė sunokinti

Ypatingą dėmesį reikėtų skirti pomidorams: jeigu dabar nepašalinsite perteklinių lapų ir ūglių, augalas eikvos energiją žalumynams, o ne vaisiams, mano patyrę sodininkai. Rugpjūčio pabaigoje reikėtų pašalinti visus pomidorų žiedynus, kurie vis dar nespėjo formuoti vaisių – jie jau nespės subręsti iki šalnų. Taip pat verta nuskinti žalius pomidorus, kurie jau pasiekė normalų dydį – juos galima sudėti į kartoninę dėžę su prinokusiu obuoliu, kuris išskiria etileną ir pagreitina nokimą. Šiltnamyje augančius pomidorus rekomenduojama laistyti rečiau, bet gausiau, taip pat sumažinti temperatūrų svyravimus naktimis ir dienomis, kad vaisiai greičiau sunokintų.

Apsauga nuo ligų ir kenkėjų

Atvirame grunte augančius agurkus reikėtų apdoroti nuo miltligės, kuri aktyviai vystosi vėsiomis naktimis, paprastai rugpjūčio pabaigoje. Purškimas išrūgų tirpalu su soda (1 litras išrūgų ir 1 šaukštelis sodos) padės išlaikyti agurkų virkščias sveikas iki sezono pabaigos. Šį tirpalą reikėtų purkšti kas 5-7 dienas, ypač po lietaus. Taip pat verta apžiūrėti agurkų lapus ir pašalinti tuos, kurie jau pažeisti miltligės – juos būtina išnešti iš daržo ir sudeginti, kad liga neplistų toliau.

Moliūgų ir cukinijų viršūnes būtina nuskinti, kad visi maistiniai elementai patektų į jau žydinčius vaisius. Jei to nepadarysite, nauji užuomazgos atims išteklius, o subrendusios daržovės liks mažos. Optimaliausias laikas – kai moliūgai jau pasiekė 30-40% savo galutinio dydžio. Nuskynus viršūnes, verta patikrinti, ar vaisiai neliečia žemės – po jais galima padėti šiaudų ar specialios agroplėvelės, kad jie nepradėtų pūti nuo nuolatinio kontakto su drėgna dirva.

Šakniavaisių nuėmimas ir priežiūra

Bulves, likusias žemėje po rugpjūčio 20 d., rizikuojate prarasti dėl spragšių ar sraigių. Geriau jas iškasti sausu oru, kad gumbai išsilaikytų ilgiau. Po iškasimo bulves rekomenduojama 2-3 valandas palaikyti lauke, bet ne tiesioginėje saulėje, kad jos gerai apdžiūtų. Prieš sudedant į ilgalaikį saugojimą, būtina atskirti pažeistus ar ligotus gumbus, kuriuos geriausia sunaudoti pirmiausia.

Morkoms ir burokėliams reikalingas paskutinis kalio papildymas, kad padidėtų cukraus kiekis. Be jo šakniavaisiai gali užaugti be skonio arba sumedėję. Idealus tirpalas – 1-2% kalio sulfato tirpalas (20 g kalio sulfato 10 litrų vandens), kuriuo reikėtų laistyti šakniavaisių lysves. Po laistymą praėjus 10-14 dienų, šakniavaisiai taps ne tik saldesni, bet ir geriau laikysis žiemą. Tačiau nereikėtų persistengti su azoto trąšomis, nes jos skatina lapų, o ne šaknų augimą.

Žiedinius kopūstus reikia laikyti pavėsyje, kitaip jų gūžės bus žalios ir kietos. Užtenka sulaužyti viršutinius lapus arba pridengti juos agroplėvele (lutrasilu). Taip pat svarbu stebėti drėgmės lygį – pernelyg sausa dirva gali sukelti karčias gūžes, o per daug drėgmės gali paskatinti puvinį. Idealus laistymo režimas – retas, bet gausus, ypač rytinėmis valandomis.

Uogakrūmių ir vaismedžių priežiūra

Rudens genėjimas ir paruošimas žiemai

Atėjo laikas išvalyti uogų krūmus – serbentus ir agrastus – nuo senų šakų ir mulčiuoti juos humusu. Tai padės jiems suformuoti daugiau žiedų pumpurų kitiems metams. Pašalinkite visas šakas, kurios yra senesnės nei 4 metai – jos tamsesnės spalvos ir mažiau produktyvios. Taip pat verta pašalinti visas šakas, kurios auga į krūmo vidų ar liečiasi su kitomis, kad būtų užtikrinta gera oro cirkuliacija.

Vaismedžiai pradeda ruoštis žiemai: fosforo ir kalio trąšos sustiprina žievę ir apsaugo augalus nuo šalčio. Rekomenduojama naudoti kompleksines trąšas be azoto arba specialiai rudens sezonui skirtas trąšas su didesniu fosforo ir kalio kiekiu. Taip pat vertėtų apžiūrėti medžių kamienus ir pašalinti atšokusius žievės gabalėlius, kuriuose gali slėptis kenkėjai. Jauniems medžiams būtina paruošti apsaugą nuo graužikų – apvynioti kamienus specialia medžiaga arba smulkiu tinkleliu.

Derliaus likučių tvarkymas

Jei nesurinksite nukritusių obuolių ir kriaušių, jie taps tikru kenkėjų židiniu. Supuvusius vaisius geriausia užkasti 50 cm gylyje. Jei tokios galimybės nėra, galima sukrauti juos į komposto dėžę, bet būtinai sluoksniuojant su kalkėmis, kurios padės neutralizuoti patogenus. Nepamirškite, kad nukritę vaisiai – puiki terpė obuoliniam vaisėdžiui, todėl jų surinkimas yra viena svarbiausių profilaktikos priemonių.

Avietėms taip pat reikia skirti dėmesio – pašalinkite visas šių metų derliaus davusias šakeles, palikdami tik stiprius šių metų ūglius, kurie duos derlių kitais metais. Ant paliekamų ūglių patikrinkite, ar nėra ligų ir kenkėjų požymių – pažeistus ūglius geriau pašalinti. Po genėjimo avietynui verta paberti fosforo ir kalio trąšų, kurios sustiprins augalus prieš žiemą.

Žolelių ir česnakų sodinimas

Rudeninė žalumynų sėja

Žalumynus (petražoles, krapus, bazilikus) geriausia persėti rugpjūčio pabaigoje: rudeniniai daigai bus ypač sultingi ir aromatingi. Vasaros derlius jau praranda savo švelnumą. Sėjant žalumynus rudenį, verta rinktis šalčiui atsparias veisles, ypač kalbant apie petražoles. Sėklas reikėtų sėti šiek tiek giliau nei vasarą, o pasėlius pravartu pridengti agroplėvele, kai temperatūra pradeda kristi. Taip užauginsite šviežių žalumynų, kuriuos galėsite skinti net iki pirmųjų šalnų.

Šią vasarą naudoti prieskoniniai augalai, tokie kaip čiobreliai, rozmarinai ir mėtos, taip pat reikalauja dėmesio. Juos verta apkarpyti, pašalinant senus, sumedėjusius stiebus. Daugiamečius prieskoninius augalus galima persodinti į vazonus ir perkelti į namus, kur jie džiugins šviežiais lapeliais visą žiemą. Ypač verta pabandyti perkelti bazilikus ir mėtas, kurios gerai auga ant palangės, jei tik užtikrinsite pakankamą apšvietimą.

Ruošimasis česnakų sodinimui

Žiemą sodinamų česnakų lysves reikėtų paruošti jau dabar. Dirvą reikėtų iškasti su pelenais ir humusu, kad skiltelės įsišaknytų iki šalnų. Idealios sąlygos česnakai augs, jei lysves paruošite bent 2-3 savaites prieš sodinimą. Į dirvą rekomenduojama įterpti ne tik pelenus ir humusą, bet ir kompostą, kuris pagerina dirvos struktūrą. Naudinga taip pat įterpti ir kalkių, ypač jei jūsų dirvožemis yra rūgštus – česnakai mėgsta neutralią arba šiek tiek šarminę dirvą.

Svarbu atsakingai pasirinkti česnakų sodinamąją medžiagą – naudokite tik sveikas, stambias skilteles be ligų požymių. Prieš sodinimą jas verta pamirkyti kalio permanganato tirpale, kad sunaikintumėte galimus ligų sukėlėjus. Idealus česnakų sodinimo laikas yra rugsėjo pabaiga, kai dirvos temperatūra nukrenta iki 10-15°C.

Dirvožemio paruošimas rudens ir žiemos sezonui

Nuėmus derlių, nelaikykite dirvos plikos – ji greitai praras maistines medžiagas ir struktūrą. Geriausia iš karto sėti žaliąją trąšą, pavyzdžiui, facelijas, baltąsias garstyčias ar žieminius rugius. Šie augalai ne tik apsaugos dirvą nuo erozijos, bet ir praturtins ją organinėmis medžiagomis, kai juos pavasarį užarsite į dirvą. Žaliosios trąšos taip pat slopina piktžolių augimą ir pagerina dirvos struktūrą.

Kompostą taip pat verta peržiūrėti ir pertvarkyti – idealus laikas papildyti jį augalų liekanomis po derliaus nuėmimo. Tačiau nepamirškite, kad į kompostą negalima dėti augalų, pažeistų ligų ar kenkėjų. Komposto krūvą verta pridengti plėvele prieš rudens liūtis, kad vertingos maistinės medžiagos nebūtų išplautos.

Svarbiausia

Šių darbų imkitės pačioje rugpjūčio pabaigoje, kad galėtumėte maksimaliai išnaudoti sodo teikiamą naudą. Neatidėliokite šių darbų, nes kiekviena uždelsta diena gali reikšti prarastą dalį derliaus arba papildomą darbą pavasarį. Kruopštus darbas dabar užtikrins ne tik geresnį šių metų derlių, bet ir padės pasiruošti sėkmingam kitų metų sezonui.

SKAITYKITE DAUGIAU:

  • Įdarytos salotos su rūkyta vištiena ir graikiniais riešutais – užkandis bet kuriam šventiniam stalui
  • Pagrindinės grybų šaldymo klaidos, kurios visiškai sugadina skonį
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video