Ką dėti į kompostą, kad gautumėte rekordinį derlių: 5 paprasti dalykai

Sodininkai, siekiantys rekordinio derliaus, naudodami penkis paprastus ingredientus virtuvės atliekas gali paversti maistingomis medžiagomis turtingu kompostu. Kiaušinių lukštai suteikia augalų ląstelių vystymuisi būtino kalcio. Kavos tirščiai ir arbatos lapai suteikia azoto ir naudingų mikrobų. Daržovių atraižos, pavyzdžiui, morkų viršūnės ir svogūnų dugnai, subalansuoja komposto anglies ir azoto santykį. Virtuvės likučiai ir kiemo atliekos sukuria tvarią trąšą, kuri maitina augalus ir gerina dirvožemio struktūrą. Laukia dar daugiau paslapčių.

Kas yra kompostavimas?

Vykstant natūraliam kompostavimo procesui organinės atliekos virsta maistingomis trąšomis, kurias kartu sukuria skaidantys organizmai. Bakterijos, grybai, sliekai, sėjamosios ir nematodai skaido lapus, maisto atliekas ir kitas organines medžiagas į vertingą dirvožemio priedą.

Šį ekologišką perdirbimo būdą galima taikyti įvairiose aplinkose – nuo pramoninių objektų iki mažų bendruomeninių sistemų ir namų sodų. Organines atliekas paversdami kompostu, žmonės gali sumažinti atliekų kiekį ir kartu sukurti galingą maistinių medžiagų šaltinį sodininkystei, daržininkystei ir žemės ūkiui. Kompostavimas yra veiksmingas ir tvarus atliekų tvarkymo ir dirvožemio praturtinimo būdas.

Kiaušinių lukštai: Kiaušinių kiaušiniai: gamtos kalcio papildymas

Tarp įvairių organinių medžiagų, tinkamų kompostuoti, kiaušinių lukštai yra stiprus kalcio šaltinis, galintis nepaprastai pagerinti dirvožemio mitybą. Jų sudėtyje esantis gausus kalcio kiekis palaiko augalų ląstelių sienelių vystymąsi ir bendrą sveikatą.

Sodininkai, siekiantys idealaus augimo, prieš dėdami kiaušinių lukštus į komposto krūvą, turėtų juos susmulkinti – taip pagreitinamas skaidymasis ir maistingųjų medžiagų išsiskyrimas. Sveiki lukštai suyra lėtai, o malti lukštai greičiau įsilieja į komposto ekosistemą.

Kava ir arbata: Maistingomis medžiagomis turtingos atliekos

Kai daržininkai siekia virtuvės atliekas paversti maistingųjų medžiagų turinčiu kompostu, kavos tirščiai ir arbatos lapai tampa išskirtinėmis organinėmis medžiagomis. Šios atliekos suteikia svarbiausių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, azoto, fosforo ir kalio, kurios padeda augalams augti.

Kavoje ir arbatoje esanti drėgmė pagreitina skaidymąsi, o naudingieji mikrobai efektyviai skaido organines medžiagas. Sodininkai turi užtikrinti, kad arbatos maišeliai ir kavos filtrai būtų 100 % kompostuojami, kad būtų išlaikyta komposto kokybė. Perdirbdami šiuos maistingųjų medžiagų turinčius daiktus, kompostuotojai nukreipia vertingas organines atliekas nuo sąvartynų ir taip sukuria tvarų sodo sveikatos ir aplinkos tausojimo sprendimą.

Daržovių auginiai: Paverstos sodo atliekos

Kaip daržininkams daržovių atraižas iš potencialių atliekų paversti maistingųjų medžiagų turtinga komposto aukso kasykla? Morkų viršūnės, svogūnų dugnai ir salierų galai yra azoto turtingos „žaliosios” medžiagos, kurios labai pagerina komposto kokybę. Su šiomis daržovių atliekomis patenka naudingų mikroorganizmų ir padeda subalansuoti anglies ir azoto santykį, todėl susidaro ideali aplinka irimui.

Lengvas kompostavimas: Kompostavimo pradžia

Nors kompostavimas iš pradžių gali atrodyti sudėtingas, sodininkai gali lengvai paversti buitines atliekas maistingosiomis medžiagomis turtingomis dirvos pataisomis atlikdami kelis paprastus veiksmus. Pradėkite nuo konteinerio ar kibiro, į kurį rinksite virtuvės atliekas, pavyzdžiui, kiaušinių lukštus, kavos tirščius, daržovių atraižas ir duonos plutą.

Kiemo atliekos, pavyzdžiui, lapai ir nupjauta žolė, taip pat yra vertingos organinės medžiagos. Šių įprastų namų apyvokos daiktų rinkimas yra nesudėtinga pradžia į kompostavimą. Sistemingai rinkdami šias medžiagas, sodininkai gali sumažinti atliekų kiekį ir kartu sukurti natūralią trąšą, kuri maitina augalus, gerina dirvožemio struktūrą ir palaiko tvarią sodininkystės praktiką.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video