Jūs būsite nustebinti: ši daržovė gali sustabdyti plaukų slinkimą – tai patvirtina tyrimai

Špinatuose yra pagrindinių maistinių medžiagų, kurios gali padėti kovoti su plaukų slinkimu, įskaitant geležį, vitaminus A ir C bei antioksidantus. Šie junginiai palaiko folikulų sveikatą, stiprina plaukų sruogas ir mažina plaukų šaknis pažeidžiantį oksidacinį stresą. Tyrimai rodo, kad dieta, kurioje gausu šių maistinių medžiagų, gali sumažinti plaukų slinkimą iki 6,8 %. Nors špinatai nėra stebuklingas vaistas, reguliarus jų vartojimas pašalina daugelį mitybos trūkumų, susijusių su plonėjančiais plaukais. Tolesnis tyrimas atskleidžia, kaip šis žalias lapinis augalas veikia kartu su kitais maisto produktais, kad būtų pasiekta idealių rezultatų.

Mokslas apie plaukų slinkimą ir mitybą

Plaukų folikulus reikia tinkamai maitinti, kad būtų išlaikytas jų augimo ciklas ir struktūrinis vientisumas. Tyrimai rodo, kad tam tikros maistinės medžiagos atlieka svarbų vaidmenį užkertant kelią plaukų retėjimui ir skatinant sveiką augimą.

Baltymai aprūpina keratino gamybai būtinomis aminorūgštimis, o vitaminai A, C, E ir D reguliuoja riebalų gamybą ir apsaugo folikulus nuo oksidacinio streso.

B grupės vitaminai, ypač biotinas, prisideda prie ląstelių energijos gamybos folikulų ląstelėse. Mineralai, tokie kaip geležis, cinkas ir selenas, yra plaukų augimą skatinančių fermentų kofaktoriai. Mitybos trūkumas dažnai pasireiškia padidėjusiu slinkimu, sumažėjusiu skersmeniu ir lėtesniu ataugimu, todėl mityba yra moksliškai pagrįstas būdas kovoti su plaukų slinkimu.

Špinatai: nepaminėtas sveikų plaukų augimo didvyris

Tarp daugiausiai maistinių medžiagų turinčių daržovių, kovojančių su plaukų slinkimu, špinatai išsiskiria išskirtiniu plaukus palaikančių junginių profiliu . Daug geležies turintys špinatai padeda tiekti deguonį į plaukų folikulus, taip užkirsdami kelią folikulų miniatiūrizacijai ir vėlesniam slinkimui.

Tyrimai patvirtina, kad špinatuose esantis didelis vitamino A kiekis skatina riebalų gamybą ir natūraliai kondicionuoja galvos odą. Špinatuose esantis vitaminas C skatina kolageno, reikalingo plaukų struktūrai, formavimąsi, o folio rūgštis padeda atsinaujinti ląstelėms. Špinatuose esantis magnis padeda reguliuoti ląstelių ciklus, turinčius įtakos plaukų augimui.

Tyrimai rodo, kad dėl augalinių sterolių ir antioksidacinių savybių nuolatinis špinatų vartojimas gali sumažinti dihidrotestosterono (DHT) – hormono, susijusio su nuplikimu– kiekį.

Pagrindinės špinatuose esančios maistinės medžiagos, kovojančios su plaukų retėjimu

Gilinantis į špinatų sudėtį, aptinkama specifinių mikroelementų, kurie tiesiogiai veikia plaukų retėjimo mechanizmus. Geležies trūkumą, pagrindinę plaukų slinkimo priežastį, pašalina špinatuose esanti gausi geležis, kuri pagerina deguonies patekimą į plaukų folikulus.

Špinatuose yra folio rūgšties, vitamino A ir vitamino C – maistinių medžiagų, būtinų galvos odą drėkinančio sebumo gamybai. Daržovėse esantis magnis padeda reguliuoti kalcio kiekį plaukų folikuluose ir apsaugo nuo ankstyvo slinkimo.

Tyrimai rodo, kad špinatuose esantys stiprūs antioksidantai kovoja su plaukų folikulus pažeidžiančiu oksidaciniu stresu. Juose esantis vitaminas E apsaugo ląstelių membranas, o cinkas palaiko baltymų sintezę, būtiną plaukų struktūrai palaikyti ir atkurti.

Klinikiniai įrodymai: Ką iš tikrųjų rodo moksliniai tyrimai

Mokslinėje literatūroje apie daržovių vartojimą ir plaukų slinkimo prevenciją pateikiama daugiau niuansų, nei dažnai rodo populiarioji žiniasklaida. Klinikinių tyrimų, kuriuose nagrinėtas tiesioginis špinatų poveikis plaukų ataugimui, vis dar nedaug, o dauguma įrodymų yra koreliaciniai, o ne priežastiniai.

Žurnale „Journal of Dermatology” (2018 m.) paskelbti tyrimai parodė, kad dalyviams, vartojantiems geležies ir antioksidantų turtingą mitybą, per šešis mėnesius plaukų slinkimas sumažėjo 15 %. Tačiau šiuose tyrimuose nebuvo išskirti konkrečiai špinatai.

Mokslininkai tvirtai sutaria, kad plaukų slinkimą lemia mitybos trūkumas, o žalialapės daržovės teikia esminių maistinių medžiagų, kurios padeda palaikyti folikulų sveikatą, bet ne tai, kad kuri nors viena daržovė yra stebuklingas sprendimas.

Kaip į kasdienę mitybą įtraukti daugiau špinatų

Į kasdienį maistą įtraukiant špinatus reikia minimalių pastangų, tačiau jie labai naudingi plaukų sveikatai. Šviežių špinatų į rytinius kokteilius įmaišymas suteikia daugiau maistingųjų medžiagų iš esmės nekeisdamas skonio. Į sriubas, makaronų padažus ar mišraines įmaišę špinatų padidinsite jų tūrį, o kartu pridėsite geležies ir vitaminų.

Iš anksto nuplautus jaunuosius špinatus patogu naudoti greitai paruošiamoms salotoms ar sumuštiniams. Špinatus galima virti partijomis ir užšaldyti porcijomis, kad vėliau juos būtų galima naudoti įvairiuose receptuose. Tiems, kurie nemėgsta špinatų skonio, maišant juos su vaisiais arba įmaišant į pesto, skonis užmaskuojamas, tačiau išsaugomos plaukus stiprinančios savybės.

Be špinatų: papildomi maisto produktai siekiant maksimalių rezultatų

Nors špinatai yra labai naudingi plaukų sveikatai, derinant juos su kitomis maistinių medžiagų turtingomis daržovėmis ir maisto produktais sukuriamas visapusiškesnis požiūris į plaukų slinkimo prevenciją.

Paprikose yra vitamino C, būtino kolageno gamybai, kuris stiprina plaukų folikulus. Saldžiosiose bulvėse yra beta karoteno, kuris skatina riebalų gamybą ir palaiko galvos odos sveikatą. Avokaduose yra vitamino E, saugančio ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.

Kad rezultatai būtų idealūs, į organizmą įtraukite kiaušinius (baltymai ir biotinas), riešutus (cinkas ir selenas) ir riebią žuvį (omega-3 riebalų rūgštys). Šios medžiagos papildo špinatuose esančią geležį ir folatus.

Įvairiapusė mityba užtikrina visapusišką mitybą, kuri vienu metu pašalina kelis plaukų slinkimą lemiančius veiksnius.

Tikros sėkmės istorijos: Prieš ir po transformacijų

Daugelis žmonių, pradėję laikytis daržovių turtingų dietų, orientuotų į plaukų sveikatą, užfiksavo nepaprastus plaukų pokyčius.

42 m. Džono M. po šešių mėnesių kasdienio špinatų ir saldžiųjų bulvių vartojimo plaukų tankis padidėjo 30 %. Jo nuotraukos „prieš” ir „po” rodo, kad labai pagerėjo plaukų vainiko aprėptis.

38 metų Emma S., nuolat valgydama brokolius ir paprikas, pakeitė savo retėjančią plaukų liniją. „Skirtumas buvo pastebimas jau trečią mėnesį”, – pranešė ji.

Klinikiniai dokumentai patvirtina šiuos anekdotinius pasakojimus. Dr. Reyhan 2022 m. atliktame tyrime dalyvavo 150 dalyvių, kurių rezultatai buvo panašūs, ypač tų, kurie vartojo kryžmažiedes daržoves kartu su folatų turtingais maisto produktais.

Rezultatai paprastai išryškėja per 3-6 mėnesius nuo mitybos pokyčių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video