Jūs būsite nustebinti: net „sveiki“ maisto produktai slepia pavojingą cukraus kiekį – čia yra sąrašas

healthy foods conceal hidden sugar

Daugelyje maisto produktų, kuriais prekiaujama kaip „sveikais”, yra stebėtinai daug pridėtinio cukraus. Vaisių skonio jogurtas dažnai viršija ledų cukraus kiekį – 20-25 g vienoje porcijoje. „Pilno grūdo” pusryčių dribsniai dažnai turi 12-15 gramų vienoje porcijoje. Baltyminiai batonėliai gali varžytis su saldainiais, kuriuose yra iki 30 gramų cukraus. Komercinių kokteilių viename buteliuke gali būti 30-60 gramų. Net tokie kasdieniai produktai kaip duona ir makaronų padažas slepia didelius kiekius saldiklių. Pilnas sąrašas atskleidžia dar daugiau netikėtų cukraus šaltinių.

Jogurto paradoksas: kaip „probiotiniai” produktai turi daugiau cukraus nei ledai

Nors jogurtas dėl jame esančio kalcio ir naudingų probiotikų pelnė sveiko maisto reputaciją, daugelyje komercinių rūšių yra stebėtinai daug pridėtinio cukraus.

Įprastame vaisių skonio jogurte yra 20-25 g cukraus vienoje porcijoje, t. y. maždaug 5-6 arbatiniai šaukšteliai, o tai dažnai viršija cukraus kiekį panašioje porcijoje ledų. Rinkodaros teiginiai „graikiškas” ir „probiotinis” dažnai atitraukia vartotojus nuo maistingumo etikečių tikrinimo.

Jei norite sveikesnių produktų, rinkitės paprastą jogurtą ir natūraliai pasaldinkite šviežiais vaisiais. Taip pat rinkitės rūšis, pažymėtas užrašu „mažai cukraus” arba „be pridėtinio cukraus”, kurių vienoje porcijoje paprastai būna mažiau nei 10 g.

Pusryčių dribsnių pasiskirstymas: Kada „pilno grūdo” reiškia pridėtus saldiklius?

Nepaisant to, kad ant daugelio pusryčių dribsnių pakuočių puikuojasi užrašas „pilno grūdo”, juose yra nerimą keliančių pridėtinių cukrų kiekių, kurie gali pakenkti jų maistinei vertei.

Mitybos specialistai rekomenduoja, kad vienoje porcijoje dribsnių būtų mažiau nei 5 gramai cukraus, tačiau populiariuose „sveikuose” produktuose dažnai būna 12-15 gramų, t. y. maždaug 3-4 arbatiniai šaukšteliai. Ypač apgaulingos yra granolos rūšys, kurių vienoje porcijoje kartais būna iki 20 gramų cukraus.

Gamintojai dažnai naudoja kelis cukraus šaltinius, pavyzdžiui, medų, rudųjų ryžių sirupą ir garintas cukranendrių sultis, kad nuslėptų bendrą cukraus kiekį. Vartotojai pirmiausia turėtų skaityti maistingumo etiketes, o ne teiginius apie sveikatingumą ir rinktis dribsnius, kuriuose pirmiausia išvardyti neskaldyti grūdai ir į kuriuos pridėta kuo mažiau saldiklių.

Baltyminių batonėlių realybė: Maistinės galios ar pašlovinti batonėliai?

Baltyminių batonėlių rinka labai išpopuliarėjo, nes vartotojai ieško patogių mitybos sprendimų, tačiau daugelyje produktų, kuriais prekiaujama kaip sveikomis alternatyvomis, cukraus kiekis prilygsta tradiciniams batonėliams.

Tyrimai rodo, kad populiarių prekės ženklų batonėliuose dažnai yra 15-25 g cukraus vienoje porcijoje, o kai kuriuose viršija 30 g. Gamintojai dažnai slepia cukraus kiekį, ingredientų sąrašuose naudodami įvairių rūšių saldiklius, pavyzdžiui, rudųjų ryžių sirupą, agavų ir datulių pastą.

Rinkdamiesi baltyminius batonėlius, vartotojai pirmenybę turėtų teikti tiems, kuriuose yra mažiau nei 10 g cukraus, bent 10 g baltymų ir kuo mažiau dirbtinių ingredientų. Labai svarbu perskaityti visas maistingumo etiketes, o ne pasikliauti ant pakuotės esančiais teiginiais.

Kokteiliai ir sultys: Šviežių vaisių iliuzija

Kokteiliai ir sultys yra dar viena kategorija, kurioje sveikas suvokimas dažnai kertasi su mitybos realybe. Perdirbant vaisius į skystą pavidalą, iš jų dažnai pašalinamos natūralios skaidulos, o cukraus kiekis lieka koncentruotas.

Įprastiniame 0,5 litro talpos komerciniame vaisių kokteilyje yra 30-60 gramų cukraus, o tai viršija rekomenduojamą dienos normą vienoje porcijoje. Parduotuvėse pirktose sultyse dažnai būna ne tik natūralios vaisiuose esančios fruktozės, bet ir pridėtinio cukraus.

Net namuose pagamintose sultyse gali būti daug cukraus, tačiau jos nesuteikia sotumo, kuris būdingas visaverčiam maistui. Organizmas šias skystas kalorijas apdoroja skirtingai, todėl gali padidėti cukraus kiekis kraujyje ir padidėti suvartojamų kalorijų kiekis.

„Mažai riebalų turintys maisto produktai: Ką gamintojai prideda, kai pašalina riebalus

Kai iš maisto produktų pašalinami riebalai, gamintojai, norėdami išlaikyti skonį ir tekstūrą, dažnai prideda cukraus. Dėl šios įprastos praktikos tariamai sveiki produktai virsta cukraus turinčiomis alternatyvomis.

Vienoje porcijoje neriebaus jogurto dažnai būna iki 20 g pridėtinio cukraus, o įprastame jogurte cukraus būna minimaliai. Taip pat ir sumažinto riebumo salotų padažuose viename valgomajame šaukšte gali būti 5-7 gramai cukraus, daugiausia iš didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupo.

Netgi neriebiuose pusryčių dribsniuose, granolos batonėliuose ir riešutų svieste yra gerokai daugiau cukraus nei neriebiuose pusryčių dribsniuose. Vartotojai, norintys rinktis sveikesnius produktus, turėtų atidžiai tikrinti maistingumo etiketes ir atkreipti dėmesį į bendrą cukraus kiekį, o ne į riebalų kiekį procentais.

Kodėl jūsų sveiki žalumynai gali būti padengti cukrumi?

Daugelyje komercinių salotų padažų yra stebėtinai daug pridėtinio cukraus, todėl maistingi daržovių patiekalai tampa svarbiu paslėptų kalorijų šaltiniu.

Vienoje porcijoje kai kurių populiarių padažų gali būti iki 7-10 g cukraus, ypač neriebiuose ar sumažinto riebumo padažuose, kuriuose gamintojai skonį kompensuoja saldikliais. Prancūzų, aviečių vinegreto ir medaus garstyčių pada žai yra vieni iš didžiausių pažeidėjų.

Vartotojai, ieškantys sveikesnių alternatyvų, turėtų rinktis aliejaus ir acto derinius, gaminti naminius padažus arba atidžiai tikrinti maistingumo etiketes, ar vienoje porcijoje yra mažiau nei 2 g cukraus.

Kasdien naudojamuose produktuose paslėptas cukrus

Nors salotų padažuose dažnai slepiasi nepageidaujami cukrūs, keliuose kasdieniuose sandėliukuose yra ne mažiau pavojingų pridėtinių saldiklių, kurių dauguma vartotojų nepastebi.

Komercinės duonos gaminiuose dažnai būna 2-3 g cukraus vienoje riekelėje, o daugelyje makaronų padažų pusės puodelio porcijoje yra 6-12 g cukraus. Pusryčių dribsniai, parduodami kaip „viso grūdo” arba „sveiki širdžiai”, gali turėti iki 15 gramų vienoje porcijoje.

Net iš pažiūros pikantiški produktai, tokie kaip kečupas (4 gramai viename valgomajame šaukšte) ir barbekiu padažas (iki 8 gramų viename valgomajame šaukšte), gerokai padidina kasdien suvartojamo cukraus kiekį.

Vartotojai, rinkdamiesi šiuos įprastus namų apyvokos produktus, turėtų atidžiai nagrinėti maistingumo etiketes ir atkreipti dėmesį į „cukrų” ir „pridėtinių cukrų” sąrašus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video