Su kuo jums asocijuojasi arabų virtuvė? Paprastai daugelis prisimena Rahat Lokum (turkišką skanėstą). Tačiau, be šio rytietiško saldumyno, arabai garsėja ir daugybe kitų desertų.
Tiesa ta, kad senovėje arabų šalys pirmosios įvaldė cukraus gavybos meną. Tai suteikė konditerijos meistrams laisvę eksperimentuoti su įvairiais desertais.
Dabar sunku išvardyti visus arabiškus saldumynus — jų per daug įvairių variantų. Nuo Assidat al-Babar iki Baklava.
Verta pateikti vieno paprasto arabiško saldumyno receptą.
Ingredientai arabiškam desertui:
- avižiniai dribsniai — 120 g;
- pienas — 240 ml;
- kiaušiniai — 2 vnt.;
- bananai — 2 vnt.;
- vanilinas — žiupsnelis;
- kakavos milteliai — 40 g;
- kepimo milteliai — 1 arbat. šaukšt.;
- graikiniai riešutai;
- šokolado drožlės;
- pieniškas šokoladas — 100 g.
Arabiško deserto gaminimas: Į avižinius dribsnius įpilame 200 ml karšto pieno, paliekame išbrinkti 10 minučių. Tuo metu į dubenį įmušame kiaušinius.
Nulupame bananus ir sutraiškome iki tyrės.
Bananus kartu su vanilinu dedame į dubenį su kiaušiniais ir išmaišome. Į kiaušinių mišinį persijojame kakavos miltelius, išmaišome.
Į kakavos mišinį įberiame kepimo miltelius, vėl išmaišome. Į masę supilame avižinius dribsnius su atvėsusiu pienu, sujungiame ingredientus.
Kepimo formą patepame sviestu, supilame tešlą. Į tešlą įdedame graikinių riešutų, pabarstome šokolado drožlėmis.
Desertą kepame 180 laipsnių temperatūroje 15-20 minučių.
Susmulkiname šokolado plytelę į smulkias drožles. Ištirpiname šokoladą karštame piene, supilame į konditerinį maišelį.
Ant deserto padarome nesudėtingą raštą.
Galiausiai gauname paprastą šokoladinį desertą prie arbatos.