Itališkas morkų pyragas: sultingas be įdarų ir nepaprastai skanus. Paruoškite ir iškart patiekite ant stalo!

Pyragas su morkų biskvitu ir citrininiu kremu – tai naminis desertas, kurį daugelis šeimininkių pamėgo dėl jo universalumo ir paprastumo paruošti. Daugelis stengiasi šį pyragą padaryti kuo neįprastesnį, kad nustebintų giminaičius ir svečius. Šis receptas – tikras atradimas!

Italijoje šie naminiai pyragai yra ypač vertinami. Jie gaminami ne tik švenčių proga, bet ir įprastam šeimos arbatos gėrimui. Įdomiausia, kad į biskvitą dažnai dedama daržovių – pavyzdžiui, morkų, kurios suteikia kepiniui sultingesnį, natūraliai saldų skonį. Tuo pačiu morkos deserte jaučiamos tik labai silpnai – net tie, kas nemėgsta morkų, šio pyrago tiesiog neatsispiria!

Italai taip pat mėgsta eksperimentuoti su kremais. Morkų pyragams puikiai tinka kremai su citrusiniais vaisiais. Geriausia į grietinės kremą įdėti šviežių citrinos sulčių ir žievelės. Tokiu būdu skonių balansas bus labiausiai juntamas – lengvas citrinos rūgštumas užgožia kondensuoto pieno saldumą ir sukuria tobulą harmoniją.

Geriausias dalykas? Šis pyragas nereikalauja mirkymo – galima iš karto pjaustytį ir patiekti ant stalo!

Reikalingi ingredientai

Biskvitui (forma 20-22 cm skersmens):

  • Cukrus – 200 g (ne 400 g – tai per daug!)
  • Virtos morkos – 300 g (apie 3-4 vidutinės morkos)
  • Miltai – 280 g (apie 2 stiklinės)
  • Augalinis aliejus – 200 ml (saulėgrąžų, repių arba be kvapo kokosų)
  • Kiaušiniai – 4 vnt. (didelio dydžio)
  • Kepimo milteliai – 15 g (apie 1 pakuotė arba 1 valgomasis šaukštas)

Pastaba apie cukrų: Originaliame recepte nurodyta 400g cukraus, tačiau tai būtų per saldus pyragas. Rekomenduojama naudoti 200-250g – morkos ir taip suteikia natūralaus saldžiojo, o kondensuotas pienas kreme taip pat saldus.

Pastaba apie morkas: Naudokite virtas, o ne žalias morkas – jos suteikia daug daugiau drėgmės ir sultingumo biskvitui. Šaltos, žalios morkos būtų per kietos ir nesuteiktų norimos tekstūros.

Kremui:

  • Grietinė – 120 g (30-33% riebumo, šalta)
  • Kondensuotas pienas – 170 g (apie ½ skardinės)
  • Citrinos sultys – 25 ml (apie 1 valgomasis šaukštas, šviežiai išspaustos)
  • Citrinos žievelės – 2 arbatiniai šaukšteliai (nuo ekologiškos citrinos)

Pastaba apie grietinę: Būtinai naudokite šaltą grietinę tiesiai iš šaldytuvo – taip ji geriau išsiplaks ir kremas bus purus. 30-33% riebumo grietinė – idealus pasirinkimas kremui.

Papuošimui (neprivaloma):

  • Citrinos žievelės juostelės
  • Tarkuotos citrinos žievelės
  • Graikiniai riešutai ar migdolai (susmulkinti)
  • Mėtos lapeliai

Gaminimo procesas žingsnis po žingsnio

1 žingsnis: Paruoškite virtas morkas

Nulupkite ir supjaustykite morkas gabaliukais. Virkite pasūdytame vandenyje apie 20-25 minutes, kol morkos bus visiškai minkštos ir lengvai perduriamos šakute.

Nusausinkite morkas ir šiek tiek atvėsinkite – jos turėtų būti šiltos, bet ne karštos.

Sumalkite morkas blenderiu arba panardinamąjį maišytuvu iki vienalytės tyrės konsistencijos. Neturi likti jokių gabaliukų – kremas turėtų būti lygutės kaip morkų košelė kūdikiams.

Patarimas: Jei neturite blenderio, galite morkas smulkiai sutarkuoti ant smulkiausios tarkos ir gerai sutrinti šakute, bet blenderis duoda geresnį rezultatą.

2 žingsnis: Paruoškite biskvito tešlą

Į morkų tyrę įberkite cukrų ir gerai išmaišykite, kol cukrus ištirpsta. Jei morkos dar šiltos, cukrus ištirps greičiau.

Po vieną įmuškite kiaušinius ir maišytuvu ar plakikliu išplakite kiekvieną kiaušinį 1-2 minutes iki vienalytės konsistencijos. Masė turėtų būti lygi, be gabaliukų.

Įpilkite augalinį aliejų ir gerai išmaišykite. Aliejus suteikia biskvitui sultingumo ir minkštumo – tai svarbus ingredientas!

Sijokite miltus kartu su kepimo milteliais – tai padės išvengti gumuliukų ir užtikrins, kad kepimo milteliai tolygiai pasiskirstytų.

Dalimis supilkite miltus į morkų masę ir atsargiai maišykite mentele ar šaukštu iš apačios į viršų. Neplakite – tik švelniai maišykite, kol miltai visiškai įsigeria. Pernelyg intensyvus maišymas sunaikina oro burbulus ir biskvitas bus ne toks purus.

Tešlos konsistencija: Turėtų būti šiek tiek tirštesnė nei blyninių tešla, glitni, lygi, oranžinės spalvos.

3 žingsnis: Kepimas

Įjunkite orkaitę į 180°C (rekomenduojama viršus ir apačia, be ventiliatoriaus).

Paruoškite kepimo formą (20-22 cm skersmens):

  • Ištepkite sviestu arba aliejumi
  • Išklokite pergamentiniu popieriumi (ypač dugną)
  • Šiek tiek pabarstykite miltais (neprivaloma)

Supilkite tešlą į formą ir lengvai papurtykite, kad išeitų oro burbuliukai ir tešla tolygiai pasiskirstytų.

Kepkite 180°C temperatūroje apie 35-40 minučių (ne tik 30 – reikia ilgiau!).

Patikrinimas: Po 30 minučių įsmegkite medinę pagaliuką ar peilį į biskvito vidurį. Jei ištraukiate švaru – pyragas iškepęs. Jei lieka drėgnos tešlos likučių – kepkite dar 5-10 minučių.

Svarbu: Jei pyragas greitai paruduoja viršuje (po 20 min), bet vidus dar neiškepes – uždenkite folija viršų ir kepkite toliau. Tai apsaugos viršų nuo perdegimo.

4 žingsnis: Atvėsinimas

Išimkite pyragą iš orkaitės ir palikite formoje 10 minučių – tai padės biskvitui „nusistovėti” ir nesubyra išimant.

Atsargiai išimkite iš formos ir perkėlkite ant grotelių. Leiskite visiškai atvėsti – bent 1-2 valandas. Karštas biskvitas neturi būti tepamas kremu!

Patarimas: Jei skubate, galite biskvitą įdėti į šaldytuvą 30 minučių – taip greičiau atvės.

5 žingsnis: Paruoškite kremą

Svarbu: Kremas ruošiamas tik su šalta grietine – išimkite iš šaldytuvo tik prieš pat ruošimą.

Dubenėlyje sumaišykite šaltą grietinę su kondensuotu pienu ir plakite mikseriu apie 2-3 minutes, kol produktai susimaišys ir kremas šiek tiek sutirštės.

Įpilkite šviežiai išspaustas citrinos sultis ir toliau plakite 3-5 minutes, kol kremas gerokai sutirštės ir taps pūkščią. Citrinos rūgštis pagreitina grietinės plakimą ir kremas tampa standesnis.

Konsistencija: Kremas turėtų būti purios, standi – turėtų laikytis ant mentelės ir formuoti „snapukus”.

Įberkite sutarkuotą citrinos žievelę ir atsargiai išmaišykite mentele – nebeplakite, kad kremas nepersiplaktų.

Patarimas: Jei kremas per skystas, įdėkite 1 valgomąjį šaukštą krakmolo ar pudros cukraus ir plakite dar 1 minutę.

6 žingsnis: Surinkimas

Atsargiai perpjaukite biskvitą per vidurį į dvi vienodo storio dalis. Galite naudoti:

  • Ilgą duonos peilį
  • Siūlą (aptempkite aplink biskvitą ir perkirkite)
  • Specialų biskvitų pjaustytuvą

Patarimas: Jei bijote, kad nelygu perpjausite, galite šiukštu ar peiliu aplink biskvitą brėžti horizontalią liniją – taip turėsite gidą.

Padėkite apatinę dalį ant lėkštės ar padėklo.

Aptepkite apatinę dalį maždaug ⅓ kremo (apie 100-120 g). Tolygiai paskirstykite mentele, palikdami mažą kraštą be kremo (apie 0.5 cm).

Kremo sluoksnį uždenkite antruoju biskvito sluoksniu – švelniai prispaukite, kad „priliptų”.

Viršų ir šonus pyrago patepkite likusiu kremu – naudokite mentelę arba šaukštą, kad kremas būtų tolygus ir lygus.

Patarimas: Jei norite idealiai lygių šonų, naudokite tortinį mentelę ir purtykite pyragą ant sukamos padėklos.

7 žingsnis: Papuošimas

Šis pyragas gražus ir be papuošimų, bet galite:

  • Pabarstykite tarkuota citrinos žievele ant viršaus
  • Išdėliotę plonų citrinos žievelės juostelių dekoratyviai
  • Pabarstykite susmulkintais graikiniais riešutais ar migdolais
  • Įdėkite šviežių mėtos lapelių

Pateikimas ir saugojimas

Kada pateikti:

Geriausias dalykas apie šį pyragą – jis nereikalauja mirkymo! Galite iš karto pjaustytį ir patiekti ant stalo. Tačiau, jei turite laiko, 1-2 valandos šaldytuve dar labiau sustiprina skonius.

Kaip pjaustyti:

Naudokite aštrų peilį, kurį panersite į karštą vandenį prieš kiekvieną pjūvį – taip gabaliukai bus lygūs ir gražūs, o kremas neišsilips.

Su kuo pateikti:

Juoda kava arba espresso – italų būdas!
Arbata – žolelių, juodoji ar žalioji
Šviežios uogos – braškės, mėlynės
Vanilinis ledai – šiltas pyragas + šaltas ledai = dangus!

Saugojimas:

Šaldytuve: Užsuptyje indelyje arba uždengtas maistine plėvele išsilaikys 4-5 dienas. Kremas su grietine ir citrinos sultimis gerai išsilaiko.

Kambario temperatūroje: Galima laikyti 1-2 dienas, jei namuose ne per karšta (iki 20°C). Ilgiau – geriau į šaldytuvą.

Šaldiklyje: Nerekomenduojama – grietinės kremas šaldomas-atšildomas gali atsiskirti ir būti grūdėtas.

Patarimai idealiam rezultatui

Biskvitas per sausas

Priežastis: Per mažai morkų drėgmės arba per ilgai kepė.
Sprendimas: Įsitikinkite, kad morkos gerai išvirtų ir sutrintį į tyrę. Kepkite tiksliai 35-40 minučių, ne ilgiau.

Biskvitas per drėgnas viduje

Priežastis: Per trumpai kepė arba per žema temperatūra.
Sprendimas: Visada tikrinkite pagaliuku – turi išeiti švaru. Jei orkaitė silpna, kepkite 180-190°C.

Kremas per skystas

Priežastis: Grietinė nepakankamai riebį arba nebuvo šalta.
Sprendimas: Naudokite 30-33% grietinę ir šaltą tiesiai iš šaldytuvo. Jei vis tiek skystas, pridėkite 1 šaukštą krakmolo ir plakite toliau.

Kremas atsiskyrė

Priežastis: Perplakta grietinė arba per šilta.
Sprendimas: Jei kremas virto sviestiniu, pridėkite 2-3 šaukštus šalto pieno ir švelniai išmaišykite mentele (neplakite!).

Biskvitas byrėja pjaustant

Priežastis: Nepilnai atvėso arba per daug kepimo miltelių.
Sprendimas: Leiskite biskvitui visiškai atvėsti. Naudokite tiksliai 15g kepimo miltelių, ne daugiau.

Variacijų ir papildymų

Su riešutais biskvite

Į tešlą įmaišykite 100 g susmulkintų graikinių riešutų ar migdolų – suteiks papildomo skonio ir tekstūros.

Su cinamonu

Į tešlą pridėkite 1 arbatinį šaukštelį maltų cinamono – klasikinis morkų pyrago akcentas.

Su apelsinų kremu

Vietoj citrinos sulčių ir žievelės naudokite apelsino sultis ir žievelę – skaniai, šiek tiek saldžiau.

Su šokoladiniu kremu

Pakeiskite pusę kremo į šokoladinį ganache – ištirpinkite 100g šokolado su 50ml grietinės ir naudokite kaip vieną sluoksnį.

Veganiška versija

Kiaušinius pakeiskite 4 šaukštais linų sėklų kokteilyje (4 šaukštai linų sėklų + 12 šaukštų vandens, palaukite 10 min).
Grietinę pakeiskite kokosų grietinėle (šalta, iš skardinės viršus).

Bendra išvada: Itališkas morkų pyragas su citrininiu kremu – tai sultingas, skanus ir stulbinamai paprastas desertas, kuris nereikalauja mirkymo ir gali būti patiektas iš karto! Morkos suteikia biskvitui natūralaus saldžiojo ir drėgmės, o citrininis kremas su grietine tobulai subalansuoja skonį. Šis pyragas puikiai tinka tiek kasdieniam arbatos gėrimui, tiek šventiniam stalui – o svarbiausia, net tie, kas nemėgsta morkų, šio pyrago tiesiog neatsispiria!

Paslaptis: Virtos morkos tyrė + citrininis grietinės kremas + be mirkymo = idealus desertas!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video