Iš įprastų morkų gaminu karališką desertą – želė iš 3 ingredientų

Daugelis žmonių morkas suvokia tik kaip įprastą daržovę, tinkančią sriuboms ar antriesiems patiekalams. Tačiau šakniaviršiai gali tapti pagrindiniu ingredientu gaminant nepaprastai skanius deserius. Morkų želė – tai lengvas, natūralus ir sveikas saldumynas, kuriam reikia vos trijų ingredientų. Šis desertas puikiai tinka tiems, kas ieško alternatyvos parduotuviniams saldumynams, o jo gamyba užtruks vos kelias valandas.

Morkos ne tik praturtina desertą vitaminais ir skaiduline medžiaga, bet ir suteikia jam švelnutį, beveik kreminį skonį. Natūralus morkų saldumo patonas puikiai dera su cukraus ir krakmolo deriniu, sukuriant švelnią želės tekstūrą.

Reikalingi ingredientai

Morkų želė:

  • Morkos – 500 g
  • Cukrus – 90 g
  • Kukurūzų krakmolas – 3 šaukštai
  • Vanduo – apie 200 ml (virimo metu) + 100 ml (krakmolui ištirpinti)

Papildomai:

  • Augalinis aliejus – formos ištepimui
  • Kokoso drožlės – papuošimui (pagal norą)

Gaminimo eiga

1. Morkų paruošimas

Nulupkite 500 g morkų ir supjaustykite vidutinio storio griežinėliais – ne per storais, kad greitai suminkštėtų, bet ir ne per plonais, kad neprisviltų.

2. Virimas

Sudėkite morkas į puodą ir užpilkite dviem stiklinėmis vandens (apie 400 ml). Virkite vidutinėje kaitroje, kol morkos suminkštės ir lengvai pjaustomos peiliu. Tai turėtų užtrukti apie 15-20 minučių.

3. Masės formavimas

Virintas morkas sudėkite į gilų dubenį ir susmulkinkite blenderiu iki vientisos, kreminės masės. Jei masė atrodo per tiršta, galite pridėti šiek tiek virimo vandens.

4. Kaitinimas su cukrumi

Morkų tyrę perkelkite į keptuvę arba puodą su storu dugnu. Užberkite 90 g cukraus ir gerai išmaišykite.

5. Krakmolo pridėjimas

Atskirame indelyje 100 ml šalto vandens ištirpinkite 3 šaukštus kukurūzų krakmolo. Gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių. Supilkite krakmolo tirpalą į morkų masę ir nuolat maišydami kaitinkite vidutinėje ugnies temperatūroje.

6. Tirškinimas

Nuolat maišykite masę, kol ji sutirštėja ir įgyja želės konsistenciją. Tai turėtų užtrukti apie 5-7 minutes. Masė turi tapti glotni ir vienalytė.

7. Želės formavimas

Stačiakampę arba kvadratinę formą ištepkite augaliniu aliejumi (galite naudoti ir kepimo popierių). Supilkite karštą morkų masę į formą ir tolygiai pasklaidykite.

8. Atšaldymas

Formos paviršių uždengte maistine plėvele ir palikite šaldytuve 3 valandoms arba nakčiai. Per šį laiką želė visiškai sustingsta ir įgyja tvirtą, bet švelnią tekstūrą.

9. Pateikimas

Sustingusią želę supjaustykite mažais kvadratėliais arba rombeliais. Pagal norą pabarstysite kokoso drožlėmis – jos suteiks papildomo skonio ir padarys desertą dar patrauklesnį.

Patarimai sėkmingam rezultatui

Morkų pasirinkimas: Rinkitės šviežias, sultingas morkas – saldesnės veislės suteiks geriausią skonį. Jei morkos labai sausas, galite virimo metu pridėti šiek tiek daugiau vandens.

Cukraus kiekis: Nurodytas cukraus kiekis tinka tiems, kas mėgsta vidutinį saldumą. Jei morkos labai saldžios arba norite švelnesnio skonio, sumažinkite cukraus kiekį iki 70-80 g.

Krakmolo pakaitalas: Vietoj kukurūzų krakmolo galite naudoti bulvių krakmolą, tačiau kukurūzų suteikia skaidresnę, labiau blizgančią tekstūrą.

Aromatas: Norėdami papildomo skonio, želės gaminimo metu galite pridėti žiupsnelio cinamono, džiovintų citrusinių žievelių ar vanilės ekstrakto.

Laikymas: Morkų želę laikykite šaldytuve iki 5 dienų sandariai uždarytame indelyje. Prieš valgydami, išimkite iš šaldytuvo maždaug 10 minučių anksčiau – kambario temperatūros želė bus minkštesnė.

Papuošimas: Be kokoso drožlių, galite naudoti maltus riešutus, sezamo sėklas ar net šiek tiek tamsaus šokolado drožlių.

Formos pasirinkimas: Jei neturite tinkamo dydžio formos, galite naudoti bet kokį stačiakampį arba kvadratinį indą – svarbiau, kad želės sluoksnis būtų apie 2-3 cm storio.

Šis morkų želės desertas – puikus pasirinkimas šeimos arbatėlei ar vaišėms. Desertas ne tik skanus, bet ir naudingas, nes morkos turtingos beta karotino, vitaminų ir mineralų. Tai puiki alteratyva dirbtiniams saldumynams, kurią įvertins tiek vaikai, tiek suaugusieji.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video