Iš arbatos grybelio pagamintas gėrimas padeda numesti svorio – ką sako mokslas?

tea fungus aids weight loss

 

Moksliniai įrodymai, susiję su kombučia ir svorio metimu, tebėra riboti ir preliminarūs. Nors šioje fermentuotoje arbatoje yra probiotikų, galinčių palaikyti žarnyno sveikatą, o kai kurie tyrimai su graužikais rodo galimą naudą medžiagų apykaitai, klinikinių tyrimų su žmonėmis nėra daug ir jie dažnai metodologiškai silpni. Gėrime esančios organinės rūgštys ir naudingosios bakterijos teoriškai galėtų turėti įtakos medžiagų apykaitai ir riebalų kaupimuisi, tačiau, norint pateikti galutinius teiginius, reikia atlikti išsamesnius tyrimus. Norint suprasti visą kombučos ir svorio valdymo ryšį, reikia ištirti kelis pagrindinius veiksnius.

Reklama

Kas tiksliai yra kombuča? Arbatinio grybelio gėrimo supratimas

Kombučia, daugelyje kultūrų dažnai vadinama „arbatos grybu”, yra fermentuotas gėrimas, gaminamas iš saldintos arbatos ir simbiotinės bakterijų ir mielių kultūros (SCOBY).

Ši SCOBY primena plokščią guminį blyną, kuris fermentacijos metu plūduriuoja arbatos paviršiuje.

Fermentacijos procesas paprastai trunka 7-14 dienų, per tą laiką mikroorganizmai sunaudoja cukrų ir gamina acto rūgštį, etanolį ir anglies dioksidą.

Reklama

Taip gaunamas šiek tiek putojantis, aitrus gėrimas, pasižymintis išskirtiniu saldžiarūgščiu skoniu.

Kombučos sudėtyje yra įvairių organinių rūgščių, B grupės vitaminų, fermentų ir probiotikų, kurių koncentracija priklauso nuo fermentacijos laiko ir sąlygų.

Mokslinis ryšys tarp žarnyno sveikatos ir svorio valdymo

Pastaraisiais metais žarnyno mikrobiotos ir kūno svorio ryšys tapo svarbia mokslinių tyrimų sritimi. Tyrimai rodo, kad nutukusių ir liesų asmenų žarnyno bakterijų sudėtis skiriasi, ir yra įrodymų, kad mikrobų bendruomenės daro įtaką medžiagų apykaitai, energijos gavybai ir riebalų kaupimui.

Reklama

Tyrimai rodo, kad žarnyno bakterijos turi įtakos hormonų, susijusių su alkiu ir sotumu , gamybai, o tai gali turėti įtakos maisto suvartojimui. Jos taip pat gamina trumposios grandinės riebalų rūgštis, kurios reguliuoja energijos balansą.

Žarnyno mikrobų įvairovės sutrikimai siejami su nutukimu ir medžiagų apykaitos sutrikimais.

Mokslininkai perspėja, kad žarnyno ir svorio ryšys yra tik vienas iš sudėtingos svorio valdymo lygties veiksnių.

Reklama

Klinikiniai tyrimai: Kombučos poveikio medžiagų apykaitai tyrimas

Nepaisant didėjančio kombučos, kaip galimos pagalbos lieknėjant, populiarumo, klinikiniai tyrimai, kuriuose nagrinėjamas jos poveikis medžiagų apykaitai, tebėra riboti ir daugiausia preliminarūs.

Kai kurie tyrimai su graužikais rodo, kad kombučos vartojimas gali turėti įtakos lipidų apykaitai ir sumažinti cholesterolio kiekį. Tačiau tyrimų su žmonėmis, kuriuose būtų konkrečiai vertinamas kombučos poveikis svorio reguliavimui, nėra daug.

Keli esami tyrimai dažnai turi metodologinių trūkumų, įskaitant mažą imtį ir trumpą trukmę.

Reklama

Nors kombučos sudėtyje yra organinių rūgščių ir polifenolių, kurie teoriškai gali turėti įtakos medžiagų apykaitai, mokslininkai įspėja nedaryti galutinių išvadų apie jos svorio metimo veiksmingumą, kol nebus atlikti patikimi, placebu kontroliuojami tyrimai su žmonėmis.

Dabartiniai įrodymai nėra pakankamas pagrindas klinikinėms rekomendacijoms.

Be svorio metimo: Kiti galimi kombučos privalumai sveikatai

Nors kombučos tyrimuose daug dėmesio skiriama svorio reguliavimui, šis fermentuotas arbatos gėrimas buvo tiriamas dėl daugelio kitų galimų poveikių sveikatai.

Reklama

Tyrimai rodo, kad kombuča gali pasižymėti antioksidacinėmis savybėmis dėl joje esančių polifenolių, galinčių palaikyti ląstelių sveikatą. Kai kurie tyrimai rodo antimikrobinį poveikį tam tikriems ligų sukėlėjams, nors klinikinė reikšmė lieka neaiški.

Laboratoriniais tyrimais ištirtas galimas kombučos poveikis virškinamojo trakto sveikatai per probiotinius mechanizmus, kepenų funkcijai per organinių rūgščių junginius ir imuninei moduliacijai.

Riboti įrodymai rodo galimą naudą širdies ir kraujagyslių sistemai dėl cholesterolio kiekio reguliavimo.

Reklama

Tačiau didžioji dalis naudos yra preliminari, o klinikinių tyrimų su žmonėmis yra nedaug, palyginti su laboratoriniais tyrimais, todėl būtina atlikti tolesnius kruopščius tyrimus.

Gaminti savo alų, o ne pirktą parduotuvėje: Kas užtikrina geresnius svorio metimo rezultatus?

Sveikata besirūpinantiems asmenims, svarstantiems savo kombučos pasirinkimo galimybes, nustatant, ar naminės, ar komercinės veislės geriau padeda siekti svorio metimo tikslų, reikia išnagrinėti keletą veiksnių.

Namuose pagamintoje kombučoje paprastai būna mažiau kalorijų ir cukraus nei daugelyje parduotuvėse pirktų versijų, į kurias dažnai dedama vaisių sulčių ar saldiklių, kad pagerėtų skonis ir patvarumas.

Reklama

Be to, gaminant namuose galima tiksliai kontroliuoti fermentacijos laiką– ilgesnė fermentacija sumažina cukraus kiekį ir padidina organinių rūgščių gamybą.

Tačiau komerciniai produktai yra nuoseklūs ir saugūs dėl reguliuojamos gamybos. Juose taip pat gali būti standartizuotas probiotikų kiekis, užtikrinantis patikimą naudingų mikroorganizmų tiekimą.

Galiausiai geresnis pasirinkimas priklauso nuo individualių prioritetų, susijusių su cukraus kiekiu, kalorijų kiekiu ir patogumu.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like