Visi žinome, kaip sunku atsisakyti skanių svogūnais pagardintų patiekalų, tačiau nemalonus kvapas, kuris išlieka po jų valgymo, dažnai tampa didele problema socialinėse situacijose. Laimei, egzistuoja paprastas moksliškai pagrįstas būdas, kaip džiaugtis svogūnais be nemalonių pasekmių.
Kodėl svogūnai sukelia ilgai išliekantį nemalonų kvapą?
Svogūnų kvapas nėra tiesiog atsitiktinis nepatogumas – už jį atsakinga sudėtinga chemija, vykstanti mūsų kūne.
Mokslinė priežastis:
Allium šeimos augalai (svogūnai, česnakai, porai) turi specifinių junginių – S-alk(en)il-L-cisteino sulfoksidų. Kai mes juos pjaustome ar kramtome, vyksta tokios reakcijos:
- Fermentinis skaidymas suardo šiuos junginius
- Susidaro lakūs sieros junginiai (VSC), ypač alilmetilsulfidas
- Šie junginiai pasižymi tokiomis savybėmis:
- Mažas molekulinis svoris
- Lipofiliniai (tirpūs riebaluose)
- Atsparūs kepenų metabolizmui
Dėl šių savybių, VSC gali:
- Cirkuliuoti kraujotakoje
- Pasiekti plaučius
- Išsiskirti su iškvėpiamu oru
- Kauptis burnos gleivinėje
Štai kodėl net išsivalius dantis ar išskalavus burną, kvapas dažnai neišnyksta – problema slypi giliau nei vien tik burnos paviršiuje.
Vienas greitas būdas, kuris visada neutralizuoja svogūnų kvapą
Po daugybės tyrimų ir bandymų, mokslininkai nustatė patikimiausią būdą, kaip neutralizuoti svogūnų kvapą. Ir jis yra stebėtinai paprastas:
Citruso gabaliuko kramtymas 1-2 minutes
Tai veikia dėl paprastos, bet efektyvios chemijos:
- Citrusų rūgštis parūgština burną. Citrinose ir apelsinuose esanti organinė rūgštis laikinai sumažina burnos pH.
- Rūgštinė aplinka protonuoja VSC. Kai lakūs sieros junginiai gauna vandenilio atomą (protoną), jie virsta mažiau lakiais, t.y. mažiau garuojančiais junginiais.
- Sumažėja garų slėgis. Protonuotos molekulės mažiau garuoja, todėl jų nepatenka į iškvėpiamą orą.
- Skatinama konversija į bekvapius junginius. Rūgštinėje aplinkoje vyksta papildomos reakcijos, paverčiančios kvapius junginius bekvapiais.
Kontroliniai bandymai patvirtina, kad po šios paprastos procedūros VSC koncentracijos burnoje ir iškvėpiamame ore žymiai sumažėja jau po minutės.
Kaip tiksliai tai atlikti:
- Nupjaukite nedidelį citrinos, apelsino ar greipfruto gabaliuką (1-2 cm)
- Lėtai kramtykite jį 60-120 sekundžių, leisdami sultims paskisti po visą burną
- Pasistenkite, kad sultys pasiektų visas burnos sritis
- Jei norite, galite lengvai nuryti sultis (jos nekenksmingos)
Šis metodas suteikia greičiausią ir efektyviausią rezultatą, kuris moksliniais tyrimais įrodyta, kad sumažina nemalonų kvapą iki 90%.
Alternatyvūs būdai ir kasdieniniai įpročiai sveikam burnos kvapui
Nors citrusų kramtymas yra efektyviausias skubus sprendimas, yra ir kitų veiksmingų būdų, kaip sumažinti svogūnų kvapą:
Greiti sprendimai, kai citrusų nėra po ranka:
1. Petražolės
- Kramtykite 3-4 šviežių petražolių šakeles 1-2 minutes
- Kaip veikia: chlorofilas ir polifenoliai cheminiais ryšiais suriša kvapą skleidžiančias molekules
- Efektyvumas: ~70% kvapo sumažėjimas
2. Natūralus jogurtas
- Suvartokite ~45 ml (3 šaukštus) natūralaus jogurto
- Kaip veikia: jogurto rūgštys neutralizuoja kvapą, o probiotinės bakterijos slopina kvapą sukeliančias bakterijas
- Efektyvumas: ~65% kvapo sumažėjimas
3. Gausus skalavimas vandeniu
- Išgerkite stiklinę vandens ir išskalaukite burną kelis kartus
- Kaip veikia: mechaniškai pašalina dalį kvapo molekulių
- Efektyvumas: ~30% kvapo sumažėjimas
Ilgalaikės strategijos:
1. Marinavimas
- Rinkitės marinuotus, o ne šviežius svogūnus patiekaluose
- Kaip veikia: marinuojant dalis VSC pirmtakų jau būna pašalinta
- Privalumas: išsaugomas skonis be tokio stipraus kvapo
2. Terminis apdorojimas
- Gerai iškepkite ar išvirkite svogūnus
- Kaip veikia: karštis suardo daugelį kvapo molekulių pirmtakų
- Efektyvumas: išsaugomas skonis, sumažinamas kvapas
3. Kramtomoji guma be cukraus su ksilitoliniu
- Kramtykite po valgio 5-10 minučių
- Kaip veikia: stimuliuoja seilių gamybą, kuri padeda neutralizuoti VSC
- Papildoma nauda: ksilitolis padeda palaikyti burnos sveikatą
Kodėl verta prisiminti šį triuką
Šis paprastas citrusinių vaisių triukas yra vertingas dėl kelių priežasčių:
- Nereikia atsisakyti mėgstamo maisto – galite mėgautis svogūnais ir česnakais be socialinių pasekmių
- Moksliškai pagrįstas – tai ne liaudies išmintis, o cheminė reakcija, kurios efektyvumas įrodytas tyrimais
- Nereikalauja specialių priemonių – citrusai yra lengvai prieinami daugelyje situacijų
- Greitai veikia – palyginti su kitais metodais, rezultatas jaučiamas beveik iškart
- Natūralu – nereikia jokių dirbtinių preparatų ar cheminių neutralizatorių
Kitą kartą, kai planuosite valgyti svogūnų prisotintus patiekalus prieš svarbų susitikimą ar pasimatymą, turėkite po ranka griežinėlį citrinos ar apelsino. Šis paprastas sprendimas leis jums mėgautis maistu be jokių nemalonių pasekmių.
Pastaba: Nors šis metodas yra labai efektyvus šalinant nemalonų svogūnų kvapą iš burnos, jis neapsaugo nuo kvapo, kurį organizmas gali skleisti per odą po didelio kiekio svogūnų ar česnakų suvartojimo. Tokiu atveju reikėtų apriboti šių produktų vartojimą arba padidinti skysčių kiekį, kad padėtų organizmui greičiau pašalinti šiuos junginius.





