Naujausi neurologiniai tyrimai atskleidžia ryšį tarp mitybos ir pažinimo funkcijų silpnėjimo. Vis daugiau įrodymų rodo, kad keturios konkrečios maisto produktų kategorijos gali kelti didelį pavojų smegenų sveikatai. Dirbtiniai saldikliai, ultraperdirbti maisto produktai, jūros gėrybės, kuriose yra daug gyvsidabrio, ir rafinuoti angliavandeniai turi matomą neigiamą poveikį nervų funkcijai. Šis poveikis gali būti įvairus – nuo laikino protinės veiklos sulėtėjimo iki galimo ilgalaikio smegenų pažeidimo, susijusio su demencija. Bendras poveikis dažnai pasireiškia nepastebimai, todėl daugelis vartotojų apie neurologines pasekmes nesužino, kol simptomai tampa akivaizdūs.
Dirbtiniai saldikliai: karti tiesa apie smegenų miglą

Nors dirbtiniai saldikliai yra parduodami kaip sveika alternatyva cukrui, tyrimai rodo, kad jie gali turėti neigiamą poveikį pažinimo funkcijoms. Tyrimai sieja aspartamą, sukralozę ir sachariną su atminties sutrikimais, padidėjusiu smegenų uždegimu ir sutrikusia neurotransmiterių veikla.
Šie junginiai gali pakeisti žarnyno mikrobiotą, paveikdami žarnyno ir smegenų ašį, kuri yra labai svarbi kognityvinei sveikatai. Reguliarus vartojimas siejamas su padidėjusiu galvos skausmų, nerimo ir koncentracijos sutrikimų, bendrai vadinamų „smegenų rūku“, rizika.
Žurnale „Stroke“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad kasdien gėrimų su dietine soda vartotojai turėjo beveik tris kartus didesnę riziką susirgti demencija nei nevartotojai. Sveikatos priežiūros specialistai rekomenduoja natūralius saldiklius, pvz., luo han guo arba stevia, kaip saugesnes alternatyvas.
Ultra-perdirbti maisto produktai: kaip cheminiai priedai kenkia nervų takams
Ultra-perdirbti maisto produktai sudaro beveik 60 % vidutinio amerikiečio mitybos raciono ir juose yra daug cheminių priedų, kurie, kaip rodo tyrimai, yra susiję su neurologiniais pažeidimais. Tai yra dirbtiniai dažikliai, skonio stiprikliai, emulsikliai ir konservantai, kurie gali prasiskverbti pro kraujos smegenų barjerą.
Tyrimai rodo, kad cheminiai priedai, tokie kaip mononatrio glutamatas (MSG) ir aspartamas, gali sukelti uždegimines reakcijas nerviniame audinyje. Fosfatai, dažnai randami perdirbtuose mėsos produktuose ir gazuotuose gėrimuose, gali pagreitinti pažinimo funkcijų silpnėjimą, sutrikdydami ląstelių energijos gamybą.
Kalifornijos universiteto tyrimai parodė, kad dieta, kurioje gausu ultraperdirbtų maisto produktų, yra susijusi su sumažėjusiu hipokampo tūriu, o tai tiesiogiai veikia atminties formavimąsi ir emocijų reguliavimą.
Jūros gėrybės, kuriose yra daug gyvsidabrio: paslėptas neurotoksinas jūsų „sveikuose“ patiekaluose
Tam tikros jūros gėrybių rūšys, nepaisant jų reputacijos kaip maistingų produktų, turi pavojingą metilgyvsidabrio kiekį, kuris kelia didelę grėsmę neurologinei sveikatai. Šis neurotoksinas kaupiasi plėšriosiose žuvyse, pavyzdžiui, rykliuose, kardžuviuose, karališkosiose skumbrėse ir plytgaliuose.
Metilgyvsidabris tiesiogiai veikia centrinę nervų sistemą, gali sukelti pažinimo sutrikimus, atminties praradimą ir koordinavimo sunkumus. Jis prasiskverbia pro kraujo ir smegenų barjerą ir pažeidžia neuronus, sutrikdydamas ląstelių procesus.
Nėščios moterys patiria didesnę riziką, nes gyvsidabris lengvai prasiskverbia per placentą ir gali pakenkti vaisiaus smegenų vystymuisi. Asmenys gali sumažinti poveikį, pasirinkdami mažiau gyvsidabrio turinčius produktus, pvz., lašišą, sardines ir upėtakį, ir tuo pačiu gaudami naudingų omega-3 riebalų rūgščių.
Rafinuoti angliavandeniai: cukraus kiekio kraujyje svyravimai, kenkiantys jūsų kognityvinėms funkcijoms
Iš pažiūros nekalti balta duona, makaronai ir saldūs užkandžiai, kurie dominuoja vakarietiškoje mityboje, kelia dar vieną didelę grėsmę smegenų sveikatai. Šie rafinuoti angliavandeniai sukelia greitą cukraus kiekio kraujyje šuolį, po kurio seka staigus jo kritimas, sukuriantis metabolizmo svyravimus, kurie pablogina kognityvines funkcijas.
Tyrimai rodo, kad šis nestabilus gliukozės kiekis prisideda prie uždegimo ir oksidacinio streso smegenyse, o tai gali pagreitinti pažinimo funkcijų silpnėjimą. Tyrimai sieja didelio glikemijos indekso mitybą su hipokampo tūrio sumažėjimu ir padidėjusia demencijos rizika.
Siekiant idealios smegenų sveikatos, ekspertai rekomenduoja rafinuotus angliavandenius pakeisti sudėtiniais alternatyviais produktais, tokiais kaip nesijoti grūdai, ankštiniai ir daržovės, kurie suteikia pastovią energiją ir nesukelia gliukozės svyravimų.