Gydytojai nustatė penkis maisto produktus, kurie pavojingai sąveikauja su alkoholiu. Greipfrutai ir kai kurie citrusiniai vaisiai sustiprina vaistų stiprumą iki toksinio lygio. Skausmą malšinantys vaistai, kurių sudėtyje yra paracetamolio arba NVNU, didina kepenų pažeidimo ir kraujavimo riziką. Daug tiramino turintys maisto produktai, pavyzdžiui, brandintas sūris, gali sukelti hipertenzines krizes. Energiniai gėrimai sukelia pavojingą „girtumo būseną”, kuri kelia stresą širdies ir kraujagyslių sistemai. Saldus maistas sukelia cukraus kiekio kraujyje šuolius ir kritimus, o tai dar labiau sustiprina apsvaigimą ir pagirių simptomus. Suprasdami šią sąveiką, galite išvengti rimtų sveikatos komplikacijų.
Greipfrutai ir citrusiniai vaisiai: Kaip jie sustiprina vaistų sąveiką?
Nors dauguma žmonių žino, kad alkoholio maišymas su tam tikrais vaistais gali būti pavojingas, mažiau žmonių supranta, kad greipfrutų ir kitų citrusinių vaisių vartojimas kartu su alkoholiniais gėrimais kelia susirūpinimą dėl sąveikos rizikos.
Greipfrutų sudėtyje yra junginių, vadinamų furanokumarinais, kurie slopina CYP3A4, fermentą, atsakingą už daugelio vaistų metabolizmą. Kai alkoholis patenka į šią pažeistą sistemą, organizmas stengiasi efektyviai apdoroti abi medžiagas. Ši sąveika gali nepaprastai padidinti alkoholio koncentraciją kraujyje ir sustiprinti vaistų stiprumą iki potencialiai toksiško lygio.
Panašų pavojų kelia ir kiti citrusiniai vaisiai, pvz., Sevilijos apelsinai ir pomelos. Pacientai, vartojantys vaistus nuo cholesterolio, antihistamininius ar psichiatrinius vaistus, turėtų būti ypač atsargūs dėl šio pavojingo derinio.
Skausmą malšinantys ir priešuždegiminiai maisto produktai: Paslėptas pavojus kepenims
Daugelis skausmą malšinančių vaistų, kurių sudėtyje yra paracetamolio arba NVNU (nesteroidinių vaistų nuo uždegimo ), kartu su alkoholiu gali sukelti pavojingą sinergetinį poveikį. Abi medžiagos turi būti apdorojamos kepenyse, todėl, vartojant jas vienu metu, jos gali apsunkinti šį svarbų organą.
Paracetamolio (Tylenol) maišymas su alkoholiu gerokai padidina hepatotoksiškumo riziką, todėl gali sukelti kepenų pažeidimą ar nepakankamumą. Panašiai ir NVNU, tokie kaip ibuprofenas ir naproksenas, vartojami kartu su alkoholiu, padidina kraujavimo iš virškinamojo trakto riziką ir dar labiau apsunkina kepenų funkciją.
Priešuždegiminiai maisto produktai, tokie kaip ciberžolė, imbieras ir česnakas, gali sąveikauti su alkoholio kraują skystinančiomis savybėmis, todėl gali padidėti kraujavimo rizika asmenims, turintiems kraujo krešėjimo sutrikimų arba vartojantiems antikoaguliantus.
Daug tiramino turintys maisto produktai: Sūris ir rūkyta mėsa sukelia hipertenzinę krizę
Keletas populiarių maisto produktų, kuriuose yra didelis kiekis tiramino, kelia didelį pavojų sveikatai, kai vartojami kartu su alkoholiu, ypač asmenims, vartojantiems tam tikrus vaistus.
Brandintuose sūriuose, vytintoje mėsoje, fermentuotose daržovėse ir kai kuriuose žuvies produktuose yra tiramino – aminorūgšties, kuri paprastai skyla virškinimo sistemoje. Tačiau alkoholis stabdo šį procesą, todėl gali sukelti pavojingus kraujospūdžio šuolius.
Tiems, kurie vartoja MAO inhibitorius, šis derinys gali sukelti hipertenzinę krizę– skubią medicinos pagalbą, kuriai būdingas stiprus galvos skausmas, krūtinės skausmas ir širdies plakimas.
Medikai rekomenduoja vengti tokių derinių kaip raudonasis vynas su brandintu čederiu ar alus su saliamiu, ypač pacientams, sergantiems hipertenzija ar vartojantiems antidepresantus.
Energetiniai gėrimai ir kofeino mišiniai: Širdies rizika, kurios gydytojai labiausiai baiminasi
Energetiniai gėrimai, sumaišyti su alkoholiu, daugelio kardiologų nuomone, yra pavojingiausias šiuo metu paplitęs maisto ir alkoholio derinys. Šis pavojingas derinys sukuria „didelio girtumo” būseną, kai kofeinas maskuoja raminamąjį alkoholio poveikį, tačiau niekaip nesumažina faktinio sutrikimo.
Šis derinys itin stipriai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Alkoholis slopina, o kofeinas stimuliuoja širdį, todėl susidaro priešingos jėgos, galinčios sukelti aritmiją, tachikardiją ir kraujospūdžio padidėjimą. Tyrimai rodo, kad dėl šio mišinio smarkiai padaugėja apsilankymų greitosios pagalbos skyriuje, palyginti su vien alkoholiu.
Asmenims, sergantiems širdies ligomis, net ir nediagnozuotomis, šis derinys gali sukelti pavojų gyvybei.
Kodėl saldus maistas sukelia pavojingą medžiagų apykaitos audrą
Saldžių maisto produktų vartojimas vartojant alkoholį sukelia pavojingą medžiagų apykaitos kaskadą, apie kurią nuolat įspėja sveikatos priežiūros specialistai. Kartu šios medžiagos apsunkina kepenis, kurios teikia pirmenybę alkoholio metabolizmui, o ne cukraus kiekio kraujyje reguliavimui.
Toks derinys sukelia staigų cukraus kiekio kraujyje šuolį, po kurio seka stiprus kritimas, todėl padidėja apsvaigimas, sutrinka mąstymas ir sustiprėja pagirios. Diabetikams ši sąveika kelia rimtą pavojų sveikatai, nes gali sukelti hipoglikemiją.
Gydytojai ypač įspėja nemaišyti alkoholio su desertais, saldainiais, saldžiais maišytuvais ir daug angliavandenių turinčiais maisto produktais, tokiais kaip balta duona ar makaronai, kurie kraujyje greitai virsta cukrumi.