Gydytojai įvardijo labiausiai širdžiai kenkiantį ledų tipą – daugelis juos valgo net žiemą

Nors ledai yra vienas populiariausių desertų visame pasaulyje, kardiologai perspėja, kad kai kurie jų tipai gali būti ypač žalingi širdies sveikatai. Naujausiais tyrimais nustatyta, kad tam tikri ledų ingredientai kelia didesnę riziką širdies ir kraujagyslių ligoms nei manyta anksčiau.

Didžiausią pavojų keliantys ledai

Pasak gydytojų, didžiausią riziką širdžiai kelia ledai, kuriuose gausu sočiųjų riebalų. Ypač pavojingi yra:

Premium klasės ledai su kokosų pienu arba grietinėle. Kardiologų teigimu, šie ledai yra tikrieji „širdies priešai” dėl labai didelio sočiųjų riebalų kiekio. Viename puodelyje tokių ledų gali būti net iki 15-20 gramų sočiųjų riebalų – tai daugiau nei rekomenduojama suvartoti per visą dieną.

„Vienas kokosų pieno pagrindu pagamintų ledų puodelis gali turėti tiek pat sočiųjų riebalų, kiek mėsainis su sūriu”, – perspėja mitybos specialistai, pabrėždami, kad daugelis vartotojų klaidingai mano, jog augaliniai kokosų riebalai yra sveikesni už pieninius.

Kodėl sotieji riebalai kenkia širdžiai?

Amerikos širdies asociacijos duomenimis, sotieji riebalai didina mažo tankio lipoproteinų (MTL arba „blogojo” cholesterolio) kiekį kraujyje. Aukštas MTL cholesterolio lygis sukelia arterijų sienelių uždegimą ir skatina aterosklerozinių plokštelių formavimąsi, kurios siaurina kraujagysles ir didina širdies priepuolio bei insulto riziką.

Sveikiems suaugusiems rekomenduojama sočiųjų riebalų suvartoti ne daugiau kaip 5-6% visų per dieną gaunamų kalorijų. 2000 kalorijų dietos atveju tai būtų apie 13 gramų sočiųjų riebalų per dieną.

„Keto” ledai – paslėptas pavojus

Ironiškai, kai kurie ledai, kurie reklamuojami kaip sveikesni, iš tiesų gali būti dar žalingesni širdžiai. Ypač tai pasakytina apie „keto” ledus, kurie dažnai turi mažiau cukraus, bet daug daugiau riebalų.

„Viename indelyje ‘keto’ ledų gali būti net 150% rekomenduojamos dienos sočiųjų riebalų normos”, – įspėja dietologai, pridurdami, kad etiketė „keto” nepadaro produkto sveikesniu.

Vartojami net žiemą

Tyrimas parodė, kad ledai yra vienas iš nedaugelio desertų, kuriuos žmonės vartoja ištisus metus, nepriklausomai nuo sezono. Beveik 40% respondentų teigė, kad ledus valgo ir žiemos mėnesiais, kas ypač neramina kardiologus.

„Kai lauke šalta, organizmas jau taip yra linkęs kaupti daugiau riebalų, o papildomas sočiųjų riebalų kiekis iš ledų dar labiau apsunkina širdies darbą”, – aiškina gydytojai.

Sveikesni pasirinkimai

Jei nenorite visiškai atsisakyti ledų, ekspertai rekomenduoja rinktis sveikesnes alternatyvas:

  1. Šerbetas arba vaisiniai ledai – turi mažiau sočiųjų riebalų nei tradiciniai pieno ledai
  2. Šaldytas jogurtas – ypač neriebaus graikiškas jogurtas su uogomis
  3. Namų gamybos vaisiniai ledai – pagaminti iš šaldytų vaisių be pridėtinio cukraus
  4. Tradiciniai ledai mažesnėmis porcijomis – jei jau renkatės riebius ledus, apsiribokite vienu kaušeliu (apie 1/2 puodelio)

„Svarbu suprasti, kad ledai iš esmės yra desertas, o ne kasdieninis maisto produktas. Jei juos valgote, darykite tai sąmoningai ir su saiku”, – pataria mitybos specialistai.

Kaip atpažinti rizikingiausius ledus

Perkant ledus, atkreipkite dėmesį į šiuos ingredientus ir maistinę informaciją:

  • Sočiųjų riebalų kiekis – vengite produktų, kuriuose vienoje porcijoje yra daugiau nei 5 gramai
  • Kokosų aliejus ar kokosų pienas – šie ingredientai rodo didelį sočiųjų riebalų kiekį
  • Grietinėlė – ypač kai ji nurodyta tarp pirmųjų ingredientų
  • Palmių aliejus – ne tik nėra sveikas širdžiai, bet ir kelia aplinkosaugos problemų

Sveikatos specialistai pabrėžia, kad svarbu ne visiškai atsisakyti mėgstamų desertų, bet rinktis juos sąmoningai ir vartoti su saiku, ypač jei jau turite širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video