Gydytojai įspėja: Šie įprasti maisto produktai gali slapta pakenkti jūsų sveikatai

harmful common food dangers

Gydytojai įspėja, kad kasdieniuose maisto produktuose slypi paslėpti pavojai.

Tokiuose produktuose kaip padažai ir duona vyrauja rafinuotas cukrus, kuris dažnai maskuojamas kaip sacharozė arba aukštos fruktozės kukurūzų sirupas ir prisideda prie diabeto ir širdies ligų.

Reklama

Perdirbta mėsa dėl konservantų kelia vėžio pavojų, o dirbtiniai saldikliai gali sutrikdyti medžiagų apykaitą.

Granolos batonėliai ir augaliniai aliejai yra apgaulingi, nes juose paslėptas cukrus ir uždegimų rizika.

Tolesnis tyrinėjimas padės jums priimti informacija pagrįstus mitybos sprendimus.

Reklama

Rafinuotas cukrus ir jo paslėpti šaltiniai

Rafinuotas cukrus, dažnai slepiamas po įvairiais pavadinimais, yra įprasta sudedamoji dalis, kuri gali nepastebimai įsiskverbti į jūsų mitybą ir paveikti jūsų sveikatą. Galbūt to nesuvokiate, bet cukrus slepiasi tokiuose maisto produktuose kaip padažai, duona ir jogurtai. Labai svarbu tikrinti, ar etiketėse nėra tokių pavadinimų kaip sacharozė, gliukozė ir aukštos fruktozės kukurūzų sirupas. Vartojant per daug rafinuoto cukraus, gali padidėti svoris, 2 tipo diabeto rizika ir širdies ligos. Tačiau nebūtina visiškai atsisakyti cukraus. Daugiausia dėmesio skirkite saikingumui ir rinkitės natūralius šaltinius, pavyzdžiui, vaisius, kuriuose yra skaidulų ir maistinių medžiagų. Atsižvelgdami į paslėptus cukraus šaltinius ir rinkdamiesi visavertį maistą, galite gerokai pagerinti savo mitybą ir bendrą sveikatą.

Netikėti perdirbtos mėsos pavojai

Ar žinojote, kad perdirbta mėsa gali kelti netikėtą pavojų sveikatai? Tokiuose produktuose kaip šoninė, dešrelės ir delikatesai dažnai yra tokių konservantų kaip nitratai ir nitritai. Šie junginiai, nors ir prailgina galiojimo laiką, yra susiję su padidėjusia tam tikrų rūšių vėžio, ypač storosios žarnos vėžio, rizika. Be to, didelis perdirbtos mėsos vartojimas siejamas su širdies ir kraujagyslių ligomis dėl didelio sočiųjų riebalų ir natrio kiekio.

Kad sumažintumėte riziką, galite apriboti apdorotos mėsos vartojimą ir rinktis šviežesnius, liesesnius baltymų šaltinius, pavyzdžiui, paukštieną, žuvį arba augalinės kilmės alternatyvas. Rinkdamiesi perdirbtą mėsą, ieškokite tokios, kurioje būtų kuo mažiau priedų ir mažiau natrio. Subalansuodami mitybą su daug vaisių, daržovių ir neskaldytų grūdų, galite dar labiau sustiprinti bendrą sveikatą.

Reklama

Dirbtinių saldiklių keliami pavojai

Ar kada nors susimąstėte, ar dirbtiniai saldikliai yra tokie nekenksmingi, kaip atrodo? Nors jie yra alternatyva be cukraus, tyrimai rodo, kad jie nėra be rizikos. Kai kurie tyrimai juos sieja su medžiagų apykaitos problemomis, pavyzdžiui, atsparumu insulinui, o tai gali padidinti diabeto riziką. Tačiau įrodymai nėra galutiniai, todėl reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų visapusiškai išsiaiškintas jų poveikis.

Svarstant apie dirbtinius saldiklius, svarbiausia yra pusiausvyra. Saikingumas gali padėti sumažinti galimą riziką. Natūralūs saldikliai, tokie kaip medus ar klevų sirupas, gali būti saugesnis pasirinkimas, tačiau jie prideda kalorijų. Svarbu pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistais, kad nustatytumėte, kas jums geriausiai tinka. Galiausiai, būnant informuotam ir atidžiai stebint savo vartojimą, galima pasirinkti sveikesnius produktus, atitinkančius jūsų mitybos poreikius.

Apgaulinga granolos batonėlių sveikatos aureolė

Nors dirbtiniai saldikliai dažnai tikrinami, kitas iš pažiūros sveikas pasirinkimas, į kurį verta pažvelgti atidžiau, yra granolos batonėliai. Gali būti, kad juos renkatės kaip patogų ir maistingą užkandį, tačiau svarbu atidžiai skaityti etiketes. Daugelyje granolos batonėlių yra cukraus, dažnai užmaskuoto medumi arba rudųjų ryžių sirupu, kuris gali padidinti cukraus kiekį kraujyje. Be to, juose gali būti nesveikų riebalų ir konservantų.

Reklama

Jei norite rinktis geresnius batonėlius, rinkitės batonėlius su visaverčiais ingredientais, tokiais kaip avižos, riešutai ir sėklos, ir minimaliu pridėtinio cukraus kiekiu. Ieškokite batonėlių su skaidulinėmis medžiagomis ir baltymais, kad ilgiau išliktumėte sotūs. Atminkite, kad naminiai granolos batonėliai gali būti sveikesnė alternatyva, nes galite kontroliuoti, kas į juos dedama. Visada teikite pirmenybę ingredientų sąrašo skaidrumui, kad užtikrintumėte optimalią sveikatą.

Augaliniai aliejai: Mažiau žinomi piktadariai

Augaliniai aliejai, dažnai reklamuojami kaip sveikos sočiųjų riebalų alternatyvos, gali būti stebėtinai kenksmingi jūsų sveikatai. Nors šie aliejai dažnai sutinkami virtuvėje, jie gali būti ne tokie naudingi, kaip manote. Štai kodėl:

  1. Daug Omega-6 riebalų rūgščių: Vartojant per daug, gali sutrikti omega-3 rūgščių pusiausvyra, o tai gali sukelti uždegimą.
  2. Oksidacijos rizika: Aliejus, pvz., rapsų ir sojų pupelių, kaitinamas gali oksiduotis ir susidaryti kenksmingų junginių.
  3. Perdirbimo problemos: Dauguma jų yra labai rafinuoti, todėl gamybos metu iš jų pašalinamos maistingosios medžiagos ir įterpiamos cheminės medžiagos.
  4. Transriebalų kiekis: kai kuriuose yra transriebalų, kurie siejami su širdies ligomis.

Rinkitės saikingai ir apsvarstykite sveikesnes alternatyvas, pavyzdžiui, alyvuogių aliejų, kuris yra mažiau perdirbtas ir turi naudingų maistinių medžiagų.

Reklama

Stebinantys vaisių sulčių trūkumai

Kaip aliejus, su kuriuo gaminate maistą, gali turėti įtakos jūsų sveikatai, taip ir gėrimai, kuriuos renkatės, gali turėti netikėtų pasekmių. Vaisių sultys, dažnai laikomos sveikomis, gali būti apgaulingos. Jose paprastai būna daug cukraus ir trūksta skaidulinių medžiagų, kurios būdingos sveikiems vaisiams, todėl gali padidėti cukraus kiekis kraujyje. Žurnale „British Medical Journal” paskelbtame tyrime nustatytas ryšys tarp vaisių sulčių vartojimo ir padidėjusios antrojo tipo diabeto rizikos.

Tačiau ne viskas blogai. Sultys vis tiek gali būti subalansuotos mitybos dalis, jei jas vartojate saikingai. Rinkitės 100 % vaisių sultis, o kad sumažintumėte suvartojamo cukraus kiekį, skieskite jas vandeniu. Atminkite, kad sveiki vaisiai paprastai yra geresnis pasirinkimas, nes juose yra svarbiausių maistinių medžiagų ir skaidulų.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like