Grietininis pyragas be tešlos minkymo – 5 minutės ir į orkaitę: net negaliu suprasti, toks skanus

Kartais patys paprasčiausi receptai būna skaniausieji. Šis grietininis pyragas įrodo, kad nereikia valandų prie virtuvės stalviršio – užtenka 5 minučių paruošimo, o rezultatas pribloškia net išrankiausius smaližius. Jokio tešlos minkymo, jokių sudėtingų žingsnių – tik paprasčiausi ingredientai ir nuostabus skonis.

Kodėl šis pyragas toks ypatingas

Daugelis grietininių pyragų reikalauja užminkyti tešlą, ją vėdinti, stebėti, ar nekils per greitai. O šis receptas viską apverčia aukštyn kojomis – čia tešla ne užminkoma, o tiesiog sutrupinama į smulkius trupinėlius. Būtent dėl to pyragas tampa toks traškus iš išorės ir tirpstantis bei drėgnas viduje.

Šis pyragas – tikras sovietmečio palikimas, kurį žinojo beveik kiekviena namų šeimininkė. Tada jį vadindavo rusiškai „сметанник” (smetannik), bet esmė ta pati – tai klasika, kuri niekada nenusibosta. Ir svarbiausia – kai paragausi, nebesinori atsikvosti.

Ko reikės pyragui

Trupinių tešlai:

  • 250 g kvietinių miltų
  • 130 g cukraus
  • 100 g šalto sviesto
  • 1 arbatinis šaukštelis (5 g) kepimo miltelių

Grietininiam užpilui:

  • 400 g grietinės (bet kokio riebingumo)
  • 70 g cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus

Pabaigai:

  • 30 g sviesto
  • Cukraus pudra papuošimui (pagal norą)

Forma: 20 cm skersmens

Kaip pasigaminti – lengviau būti negali

1. Paruošiame trupinių tešlą

Į dubenį suberkite miltus, cukrų ir kepimo miltelius. Viską gerai išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų. Dabar ateina magiškiausias žingsnis – šaltą sviestą tarkuokite smulkia tarka tiesiai į sausąją mišinį.

Čia labai svarbu, kad sviestas būtų tikrai šaltas, net šaldytas – tuomet jis lengvai tarkuosis ir nesutirps rankose. Greitai viską sumaišykite į trupinių konsistenciją. Tai ir yra jūsų „tešla” – paprasta, greita ir be jokio minkymo!

2. Ruošiame grietininį užpilą

Į atskirą dubenį sudėkite grietinę, cukrų, vanilinį cukrų ir kiaušinius. Viską gerai išplakite šakute arba plaktuvu, kol masė taps vienalytė. Čia specialaus plakimo nereikia – tiesiog sumaišykite, kad cukrus ištirptų ir kiaušiniai pasiskirstytų.

3. Daliname sluoksniais

Į 20 cm skersmens kepimo formą išklijuokite kepimo popierių arba ištepkite sviestu. Dabar prasideda smagiausia dalis – sluoksniavimas:

  • Apačioje pasklaidykite pusę trupinių tešlos ir šiek tiek prispaudkite delnais, kad susidarytų nelabai storas pagrindas
  • Ant viršaus užpilkite pusę grietininio užpilo
  • Vėl barstykit trupinių sluoksnį
  • Užpilkite likusį grietininį užpilą
  • Paskutiniu sluoksniu turi būti trupiniai – apiberkite visa, kas liko

Ant paskutinio trupinių sluoksnio išdėliokite plonais gabalėliais supjaustytą 30 g sviesto – tai suteiks pyragui dar daugiau traškumo ir auksinės spalvos.

4. Kepame ir kantriai laukiame

Kepkite įkaitintoje 160°C temperatūros orkaitėje apie 1 valandą. Po valandos išimkite – pyragas dar bus šiek tiek judrus viduryje, ir tai normalu. Jis gerai pakils, bet truputį nusileis atvėstant – tai neturi įtakos nei skonui, nei kokybei.

Ir čia prasideda pats sunkiausias etapas – reikia kantrybės! Pyragą būtina gerai atvėsinti. Tai užtruks 3-4 valandas, o geriausia – palikti per naktį. Tik tuomet grietininis užpilas gerai sustings, trupiniai įgers drėgmę ir viskas taps harmoninga.

Kai pyragas visiškai atvės, jį galima išimti iš formos. Jei norite, apibarstykit cukraus pudra – nors ir be jos jis atrodys nuostabiai.

Kodėl šis pyragas toks sėkmingas

Trupinių paslaptis. Trupinta tešla su sviestu sukuria traškų, šiek tiek sausainišką sluoksnį, kuris puikiai kontraštuoja su drėgnu grietiniu.

Šaltas sviestas – raktas į sėkmę. Būtent dėl šalto tarkuoto sviesto gaunami tie tobuli trupinėliai, kurie kepimo metu tampa traškūs ir auksiniai.

Ilgas atvėsimas – būtinas. Neskubėkite – kai pyragas gerai atvės, grietininis sluoksnis taps tirštas, kreminės tekstūros, o skonis visiškai atsiskleis.

Universalus receptas. Galite eksperimentuoti – į grietininį užpilą įmaišyti uogų, razinų ar riešutų. O trupiniuose dalį miltų pakeisti kakava – gausite šokoladinę versiją.

Patarimai tobulam rezultatui

Naudokite tikrai šaltą sviestą – net tiesiai iš šaldytuvo arba šaldiklio. Jis lengviau tarkuosis ir nesutirps.

Nepermirkite trupinių – kad pyragas būtų tikrai skanus, paskutinis sluoksnis privalo būti trupinėliai, ne grietinė.

Grietinės riebumo nesvarbu – tiks ir 20%, ir 30%. Riebesne – pyragas bus šiek tiek sodresnis.

Duokite laiko atvėsti – pats svarbiausias patarimas. Šiltas pyragas bus skystas ir judrus, o atvėsęs – tobulas.

Galite kepti vakare – palikite atvėsti per naktį, o rytą jau turėsite puikų pyragą pusryčiams ar kavos pertraukėlei.

Kodėl verta išbandyti

Šis receptas – tikra dovana skubančioms šeimininkėms. Per 5 minutes paruošiate, o už valandos jau jaučiate svaigų kvapą iš orkaitės. Pyragas puikiai tinka ir kasdienei arbatai, ir svečių priėmimui – jis atrodo gražiai, skonis pribloškia, o niekas neatspės, kad jį paruošėte taip greitai.

Be to, tai ekonomiškas variantas – ingredientai paprasti ir prieinami, o rezultatas – kaip iš profesionalios kepyklos. Kartą išbandę šį receptą, grįšite prie jo vėl ir vėl. Garantuoju – net negalėsite atsikvosti!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video