Gėrimas, kuris lėtina senėjimą: mokslininkai atskleidžia netikėtą atradimą

aging slowing drink discovery

Kioto instituto mokslininkai atrado specializuotą žaliosios arbatos ekstraktą, pasižymintį stipriomis senėjimą stabdančiomis savybėmis. Preparate yra penkis kartus didesnė katechinų, ypač EGCG, koncentracija, kuri aktyvina sirtuinus – baltymus, reguliuojančius ląstelių senėjimą. Klinikiniai tyrimai rodo, kad jis 17 % sumažina telomerų trumpėjimą ir mažina uždegiminių žymenų kiekį. Rekomenduojama suvartoti 240-355 ml per dieną, geriausia 30 minučių prieš valgį. Patentuotas ekstrakto šaltos ekstrakcijos metodas išsaugo molekulinį vientisumą, būtiną jo veiksmingumui.

Atsitiktinis atradimas:  kaip tyrėjai rado gėrimą, apsaugantį nuo senėjimo

Ieškodami vaistų nuo medžiagų apykaitos sutrikimų, Kioto instituto mokslininkai netikėtai atrado senėjimą stabdančias specializuoto žaliosios arbatos ekstrakto savybes.

Reklama

Šis atradimas padarytas atliekant 2021 m. tyrimą, kurio metu buvo tiriamas polifenolių junginių poveikis jautrumui insulinui. Mokslininkai pastebėjo, kad tiriamieji pasižymėjo ląsteliniais žymenimis, susijusiais su mažesniu senėjimu.

Tolesni tyrimai atskleidė, kad konkretus katechino junginys suaktyvino sirtuinus, baltymus, kurie, kaip žinoma, reguliuoja ląstelių senėjimo procesus.

Pagrindinė tyrėja Dr. Haruko Tanaka paaiškino, kad šis preparatas skiriasi nuo standartinės žaliosios arbatos tuo, kad jame yra penkis kartus didesnė EGCG ir kitų katechinų koncentracija, apdorotas naudojant patentuotą šaltos ekstrakcijos metodą, kuris išsaugo molekulinį vientisumą.

Reklama

Suprasti mokslą: Kaip šis gėrimas veikia ląstelių senėjimą

Suprasti mokslą: Kaip šis gėrimas veikia ląstelių senėjimą

Norint suprasti specializuoto žaliosios arbatos ekstrakto poveikį senėjimui, reikia išnagrinėti jo poveikį ląstelių mechanizmams. Ši formulė turi įtakos telomerų, apsauginių chromosomų dangtelių, kurie su amžiumi trumpėja, išlaikymui. Tyrimai rodo, kad ekstrakte esantys katechinai ir polifenoliai aktyvina SIRT1 genus – ląstelinius reguliatorius, susijusius su ilgaamžiškumu.

Šis junginys taip pat mažina oksidacinį stresą, neutralizuodamas laisvuosius radikalus, ir stiprina mitochondrijų funkciją– gerina ląstelių energijos gamybą.

Reklama

Be to, jis reguliuoja autofagiją– procesą, kurio metu ląstelės pašalina pažeistas sudedamąsias dalis. Šie vienas kitą papildantys mechanizmai kartu lėtina ląstelių senėjimą, su senėjimu susijusį irimo procesą.

Istorinis kontekstas: Tradicinis šio gėrimo vartojimas įvairiose kultūrose

Keturios senovės civilizacijos nepriklausomai viena nuo kitos atrado gydomąsias arbatos gėrimų, kurių sudėtyje yra senėjimą stabdančių junginių, savybes.

Kinų tekstuose, datuojamuose 2737 m. pr. m. e., žalioji arbata vadinama ” nemirtingumo eliksyru„, o japonų vienuoliai ilgaamžiškumo ritualuose naudojo matčą.

Reklama

Indijoje ajurvedos gydytojai, siekdami išlaikyti jaunatvišką žvalumą, skirdavo specialius arbatos mišinius, užfiksavę poveikį sveikatai ir gyvenimo trukmei.

Vietinės Pietų Amerikos kultūros sukūrė yerba mate apeigas, tikėdamos, kad šis gėrimas išsaugo jaunystę ir prailgina gyvenimą.

Archeologiniai duomenys patvirtina, kad šiuose skirtinguose regionuose gėrimo vartojimo įpročiai buvo nuoseklūs, o tai rodo, kad empiriniai pastebėjimai apie naudą sveikatai buvo atlikti tūkstantmečiais anksčiau nei šiuolaikinis mokslinis supratimas.

Reklama

Klinikiniai įrodymai: Ką atskleidžia moksliniai tyrimai

Nors tradicinė išmintis šimtmečius siūlė anti-senėjimo naudą, šiuolaikiniai klinikiniai tyrimai pateikė įtikinamų mokslinių įrodymų, patvirtinančių šiuos teiginius.

Keletas atsitiktinių imčių kontroliuojamų tyrimų rodo, kad šiame gėrime yra polifenolių ir antioksidantų, kovojančių su oksidaciniu stresu– pagrindiniu ląstelių senėjimo veiksniu. Žurnale „Nature Medicine” paskelbtame svarbiame 2019 m. tyrime atskleista, kad reguliariai vartojant šį gėrimą telomerų trumpėjimas sumažėjo 17 %, palyginti su kontrolinėmis grupėmis.

Be to, Harvardo medicinos mokykloje atlikti išilginiai tyrimai parodė, kad tarp nuosekliai vartojančiųjų sumažėjo uždegiminių žymenų ir pagerėjo mitochondrijų funkcija.

Reklama

Metaanalizės taip pat patvirtina naudą širdies ir kraujagyslių sistemai, o reguliariai vartojant alkoholį reikšmingai sumažėja su amžiumi susijęs pažinimo funkcijų silpnėjimas.

Visos šios išvados patvirtina aiškų mechanizmą, siejantį šį gėrimą su lėtesniais biologinio senėjimo procesais.

Poveikio palyginimas: Kaip šis gėrimas pranoksta kitus kovotojus su senėjimu

Poveikio palyginimas: Kaip šis gėrimas pranoksta kitus kovotojus su senėjimu

Reklama

Tiesiogiai palyginus su kitais plačiai parduodamais kovos su senėjimu sprendimais, šis gėrimas pasižymi didesniu veiksmingumu pagal daugelį biologinių rodiklių.

Tyrimai rodo, kad jis 24 % sumažina telomerų degradaciją, palyginti su 9 %, palyginti su konkurentų produktais, ir kartu dvigubai greičiau nei įprasti papildai mažina uždegiminių citokinų kiekį.

Unikalus gėrimo polifenolių profilis mitochondrijų funkcijos tyrimuose pranoksta resveratrolio pagrindu pagamintus alternatyvius preparatus, o tiriamieji pasižymi geresne ląstelių energijos gamyba ir mažesne oksidacine žala.

Reklama

Skirtingai nuo vietinio gydymo ar atskirų junginių, šis gėrimas vienu metu veikia kelis senėjimo kelius, todėl, atlikus lyginamąją lygiaverčių dozių protokolų analizę, jis yra ypač veiksmingas ilgalaikei su amžiumi susijusio nykimo prevencijai.

Optimalus vartojimas: Kiek ir kaip dažnai gerti, kad rezultatai būtų geriausi

Tyrimai rodo, kad tinkama dozė ir laikas daro didelę įtaką šio gėrimo poveikiui, mažinančiam senėjimą. Mokslininkai rekomenduoja kasdien suvartoti 240-355 mililitrus, geriausia padalyti į dvi porcijas – ryte ir ankstyvą popietę.

Tyrimai rodo, kad viršijus šią ribą nauda mažėja, o nenuolatinis vartojimas duoda minimalių rezultatų. Atrodo, kad gėrimas veiksmingiausias, kai vartojamas likus 30 minučių iki valgio, taip padidinant pagrindinių junginių įsisavinimą ląstelėse.

Reklama

Vyresniems nei 50 metų žmonėms tyrimai siūlo šiek tiek padidinti suvartojamo gėrimo kiekį iki 473 mililitrų per dieną.

Remiantis išilginiais tyrimais, būtina reguliariai vartoti ne mažiau kaip 12 savaičių iš eilės, kad reikšmingi senėjimo biomarkeriai pastebimai pagerėtų.

Galimas šalutinis poveikis ir atsargumo priemonės

Nepaisant daugybės privalumų, šis senėjimą stabdantis gėrimas kai kuriems žmonėms, ypač turintiems jautrią virškinimo sistemą, gali sukelti lengvą virškinimo diskomfortą.

Reklama

Dėl detoksikuojančių savybių iš pradžių vartojamas gėrimas gali sukelti laikiną galvos skausmą ar svaigulį .

Vaistus vartojantys asmenys, prieš pradėdami reguliariai vartoti, turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais, nes tam tikri junginiai gali sąveikauti su kraują skystinančiais ar antihipertenziniais vaistais.

Nėščiosios ir krūtimi maitinančios moterys turėtų būti atsargios ir vartoti nedidelius kiekius.

Reklama

Nors ir retai, tačiau buvo pranešta apie alergines reakcijas. Simptomai: odos bėrimas, niežulys ar patinimas.

Asmenys, kuriems pasireiškė šios reakcijos, turi nedelsdami nutraukti preparato vartojimą ir kreiptis į gydytoją.

Šio gėrimo įtraukimas į kasdienę rutiną

Šio gėrimo įtraukimas į kasdienę rutiną

Reklama

Kaip sklandžiai įtraukti šį senėjimą stabdantį gėrimą į kasdienį gyvenimą, nesutrikdant nusistovėjusios rutinos? Ekspertai rekomenduoja pradėti nuo nedidelės rytinės 118-177 mililitrų porcijos ir palaipsniui didinti iki idealaus 355-473 mililitrų kiekio kasdien.

Gėrimas gali pakeisti mažiau naudingus rytinius gėrimus arba būti vartojamas tarp valgymų. Kad gėrimas geriau pasisavintųsi, patariama jį gerti likus 30 minučių iki valgio. Kofeinui jautrūs asmenys turėtų vengti vartojimo vakare.

Iš anksto paruošti gėrimai yra patogūs, o kas savaitę ruošiant šviežias partijas užtikrinamas stiprumas. Laikant stikliniuose induose išsaugomi naudingieji junginiai.

Reklama

Daugeliui pavyksta jį įtraukti į esamus įpročius, pavyzdžiui, rytinę meditaciją ar mankštą.

Ateities tyrimai: Ką mokslininkai toliau tiria apie šį atradimą?

Nors dabartiniais tyrimais nustatyta, kad šis gėrimas yra labai naudingas senėjimą stabdantiems veiksniams, laboratorijose visame pasaulyje atsiranda keletas perspektyvių tyrimų krypčių.

Mokslininkai tiria ląstelių mechanizmus, kuriais šis gėrimas veikia telomerų išsaugojimą ir mitochondrijų funkciją– du pagrindinius senėjimo biomarkerius.

Reklama

Plečiasi su amžiumi susijusių ligų prevencijos klinikiniai tyrimai, visų pirma tiriant naudą širdies ir kraujagyslių sistemai ir kognityvinių funkcijų apsaugai. Mokslininkai taip pat tiria idealius vartojimo modelius ir galimą sinergetinį poveikį kartu su tam tikrais mitybos komponentais.

Be to, genominiais tyrimais siekiama nustatyti populiacijos pogrupius, kuriems maistas gali būti naudingesnis, ir, atsižvelgiant į individualius genetinius profilius, parengti individualias rekomendacijas dėl senėjimo stabdymo.

Preliminarūs koncentruotų ekstraktų tyrimai gali būti naudojami ne tik kaip gėrimas, bet ir kaip farmacijos priemonė.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like