Ekspertai įspėja: 5 maisto produktai, kurių reikėtų vengti pereinant į rudenį

fall food transition warning

Vasara pereinant į rudenį, mitybos pokyčiai tampa vis svarbesni norint išlaikyti idealią sveikatą. Mitybos specialistai ir sezoninio sveikatingumo ekspertai išskiria penkias konkrečias maisto produktų kategorijas, kurios gali trukdyti organizmui natūraliai prisitaikyti prie vėsesnio oro. Šie dažni mitybos elementai gali slopinti imuninę sistemą, sulėtinti medžiagų apykaitą ir sukelti nereikalingą virškinimo procesų apkrovą sezoninių pokyčių metu. Žinant, kokių maisto produktų reikia vartoti mažiau arba visai atsisakyti, galima išvengti nuovargio, polinkio sirgti ir virškinimo sutrikimų, kuriuos daugelis patiria, kai temperatūra pradeda kristi.

Pernelyg didelis pieno produktų vartojimas gali sulėtinti prisitaikymą prie sezono

dairy slows seasonal adaptation

Daugelis žmonių sezoninių pokyčių metu patiria virškinimo jautrumą, o rudenį ypač problematiški yra pieno produktai. Tyrimai rodo, kad temperatūros kritimas kai kuriems žmonėms gali sukelti uždegimines reakcijas, kurias gali sustiprinti pieno produktų vartojimas.

Mitybos specialistai rekomenduoja rudenį mažinti riebių pieno produktų, tokių kaip nenugriebto pieno, ledų ir riebių sūrių, vartojimą. Šie produktai gali sulėtinti medžiagų apykaitą ir sutrikdyti natūralų organizmo prisitaikymą prie sezoninių pokyčių.

Tiems, kurie tarnauja kitiems ruošdami maistą, rekomenduojama pakeisti augalinės kilmės alternatyvomis, pavyzdžiui, migdolų pienu ar kokosų jogurtu. Fermentuoti produktai, tokie kaip kefyras, gali būti geriau toleruojami dėl juose esančių probiotikų, kurie palaiko žarnyno sveikatą.

Perdirbti cukraus gaminiai, kurie silpnina imunitetą

Nors ruduo atneša gausybę sezoninių gėrybių, kuriose gausu perdirbtų cukrų, šie produktai gali smarkiai susilpninti imuninę sistemą būtent tada, kai organizmui reikia papildomos apsaugos.

Tyrimai rodo, kad suvartojus 75–100 gramų cukraus, iki penkių valandų po suvartojimo smarkiai sumažėja baltųjų kraujo kūnelių aktyvumas. Dažniausiai kaltininkai yra moliūgų prieskonių latte (kuriuose yra 50 g cukraus), karamelizuoti obuoliai (45 g) ir sezoniniai pyragaičiai (30–60 g vienoje porcijoje).

Siekiant palaikyti bendruomenės sveikatą, mitybos specialistai rekomenduoja šiuos produktus pakeisti natūraliais pakaitalais: cinamonu pagardintomis žolelių arbatomis, keptomis saldžiomis bulvėmis arba namuose ruošiamais moliūgų patiekalais su minimaliu saldiklių kiekiu. Šie produktai suteikia imuninę sistemą stiprinančių maistinių medžiagų, nepakenkiant sezoniniam atsp

Šaltieji gėrimai, kurie sukrečia jūsų organizmą

shock inducing cold beverages disrupt digestion

Šalti gėrimai, kurie sukrečia jūsų organizmą

Keletas šaltų gėrimų, kurie dažniausiai vartojami pereinant į rudenį, gali sukelti fiziologines streso reakcijas, nes organizmas prisitaiko prie vėsesnių temperatūrų. Ledinė kava, šaldytos kokteiliai ir šaldytuve laikomi gazuoti gėrimai gali sukelti virškinimo sistemos šoką, o tai gali pakenkti imunitetui ir medžiagų apykaitai.

Tradicinės medicinos praktikuojantys gydytojai pažymi, kad šaltieji gėrimai gali slopinti virškinimo procesus, ypač sezoninių pokyčių metu, kai organizmui reikia daugiau energijos prisitaikyti. Tyrimai rodo, kad mažesnis ledinių gėrimų vartojimas padeda išlaikyti pastovią kūno temperatūrą ir palaiko tinkamą maistinių medžiagų įsisavinimą.

Tiems, kurie aptarnauja pažeidžiamas gyventojų grupes, siūlykite kambario temperatūros arba šiltus gėrimus, kurių sudėtyje yra imuninę sistemą stiprinančių ingredientų, pavyzdžiui, imbiero, cinamono ar ciberžolės.

Uždegimą sukeliančios grūdų rūšys ir jų sezoninis poveikis

Uždegimą sukeliančios grūdų rūšys ir jų sezoninis poveikis

Rudenį organizmo uždegiminė reakcija gali sustiprėti, nes tam tikros grūdų rūšys sukelia papildomą metabolinę naštą sezoninio prisitaikymo metu. Rafinuoti kviečių produktai, ypač tie, kuriuose yra glitimo, gali sustiprinti sąnarių diskomfortą, kai temperatūra svyruoja.

Mitybos specialistai rekomenduoja šiuo laikotarpiu riboti perdirbto baltojo ryžio, kukurūzų produktų ir įprastinių makaronų vartojimą. Vietoj to, sezoniniai alternatyvūs produktai, tokie kaip kvinoja, amarantas ir grikiai, turi priešuždegiminių savybių, kurios stiprina imuninę sistemą.

Tiems, kurie aptarnauja bendruomenės narius, sergančius autoimuninėmis ligomis, uždegimą sukeliančių grūdų pakeitimas šakniniais daržovėmis suteikia didelę naudą. Šie pakaitalai suteikia šilumą, kuri atitinka tradicinius sezoninius įpročius, tuo pačiu sumažindami uždegimą, kuris matuojamas klinikiniais tyrimais.

Šaltuoju oru virškinimą apsunkinančios žalios daržovės

digestion taxing raw veggies in cooler weather

Rudenį, kai temperatūra pradeda kristi, daugeliui žalios daržovės tampa vis sunkiau virškinamos virškinimo sistemai. Šaltos daržovės, tokios kaip agurkai, paprikos ir žali brokoliai, reikalauja daugiau energijos virškinti, todėl gali apsunkinti organizmą sezoninių pokyčių metu.

Žalios kryžmažiedžių daržovės savo žaliame pavidale turi goitrogenų ir sudėtingų skaidulų, kurios šaltesniu oru gali sukelti pilvo pūtimą ir virškinimo sutrikimus. Sveikatos specialistai rekomenduoja šias daržoves lengvai apvirti arba kepti.

Tiems, kurie turi jautrią virškinimo sistemą, reikėtų kuo mažiau valgyti didelius žalius salotų kiekius. Juos galima pakeisti šildančiomis daržovių sriubomis, keptomis žaliosiomis daržovėmis arba keptomis šakniavaisiais, kurie rudenį padeda palaikyti virškinimo harmoniją.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video