Dujos ir pilvo pūtimas: ekspertai pataria vengti šių dviejų daržovių

avoid certain vegetables prevent gas

Gastroenterologai dažnai nurodo, kad žiediniai kopūstai ir pupelės yra pagrindinės pilvo pūtimo ir dujų atsiradimo priežastys. Šiose daržovėse yra FODMAP ir specifinių junginių, kurie plonojoje žarnoje nesuvirškinami ir sukelia bakterinę fermentaciją storojoje žarnoje. Simptomai paprastai pasireiškia per 30 min. – 2 val. po vartojimo, sukelia pilvo pūtimą ir diskomfortą. Alternatyvos, pavyzdžiui, lapiniai žalumynai, cukinijos ir paprikos, suteikia panašių maistinių medžiagų be virškinimo sutrikimų. Tinkami maisto ruošimo būdai ir fermentų papildai gali pagerinti jautrių asmenų toleranciją.

Dvi kaltininkės daržovės: Virškinimo trikdžius sukeliančių daržovių nustatymas

Kalbant apie dujų kaupimąsi ir pilvo pūtimą, nuolat išskiriamos dvi daržovės: kryžmažiedžiai žiediniai kopūstai ir daug ląstelienos turinčios pupelės.

Žiediniuose kopūstuose yra rafinozės – sudėtingo cukraus, kuris nesuvirškinamas, kol patenka į storąją žarną, kur bakterijos jį fermentuoja ir sukelia dujas. Be to, žiediniuose kopūstuose esantys sieros junginiai sukelia virškinimo diskomfortą.

Pupelių sudėtyje yra oligosacharidų, kurių žmogaus virškinimo fermentai negali veiksmingai suskaidyti. Šie junginiai nesuvirškinti pereina plonąją žarną ir patenka į storąją žarną, kur žarnyno bakterijos juos fermentuoja, sukeldamos dujų susidarymą.

Jautrią virškinimo sistemą turintiems asmenims tinkami paruošimo būdai gali gerokai sumažinti šių daržovių dujas sukeliančias savybes.

Mokslas apie daržovių sukeliamą pilvo pūtimą

Suprasdami fiziologinius procesus, lemiančius daržovių sukeltą pilvo pūtimą, sužinosite, kodėl tam tikri augaliniai maisto produktai sukelia virškinimo sutrikimus. Pagrindinis kaltininkas yra angliavandenių klasė, vadinama FODMAP (fermentuojamieji oligosacharidai, disacharidai, monosacharidai ir polioliai).

Kai šie junginiai nesuvirškinti patenka į storąją žarną, žarnyno bakterijos juos fermentuoja, gamindamos vandenilio, metano ir anglies dioksido dujas. Dėl šios bakterinės fermentacijos atsiranda nemalonus pilvo pūtimas, kurį daugelis jaučia suvalgę daug FODMAP turinčių daržovių.

Be to, kryžmažiedžių daržovių sudėtyje yra rafinozės ir sieros junginių, kurie dar labiau apsunkina virškinimą. Individuali reakcija priklauso nuo žarnyno mikrobiomo sudėties, fermentų gamybos ir žarnyno tranzito laiko – tai paaiškina, kodėl žmonių jautrumas skiriasi.

Dažniausi simptomai ir kaip atpažinti ryšį

Dujų ir pilvo pūtimas dėl daržovių vartojimo pasireiškia keliais išraiškingais požymiais, kurių daugelis žmonių nesugeba susieti su savo mityba. Dažniausiai pasitaikantys simptomai yra pilvo pūtimas, diskomfortas, girdimas skrandžio gurguliavimas ir gausus vidurių pūtimas, kuris paprastai pasireiškia nuo 30 minučių iki 2 valandų po valgio.

Kad atpažintų ryšį, sergantieji turėtų stebėti, kada simptomai pasireiškia valgymo metu. Maisto dienoraštis, kuriame stebimas maisto vartojimas ir po jo atsirandantys simptomai, dažnai atskleidžia dėsningumus. Ypač atkreipkite dėmesį į reakcijas suvalgius kryžmažiedžių daržovių ar ankštinių daržovių. Nuoseklus laiko tarpas tarp jų suvalgymo ir simptomų atsiradimo aiškiai rodo, kad juos sukėlė maistas, o ne kitos virškinamojo trakto ligos.

Sveikesnės alternatyvos, nesukeliančios virškinimo sutrikimų

Nors kryžmažiedės daržovės ir ankštinės daržovės dažnai sukelia virškinimo sutrikimų, daugybė augalinių alternatyvų suteikia panašios maistinės naudos, nesukeldamos dujų ir pilvo pūtimo.

Lapiniai žalumynai, tokie kaip špinatai, lapiniai kopūstai ir šveicariški mangoldai, turi panašių maistinių medžiagų kaip brokoliai ir nesukelia virškinimo diskomforto. Cukinijose, agurkuose ir paprikose yra skaidulų ir vitaminų, kurie palengvina, o ne sutrikdo virškinimą.

Baltymų alternatyvų pupelėms ieškokite lengvai virškinamų kvinojų, gerai išmirkytų lęšių arba tofu. Riešutų sviestas ir sėklos taip pat suteikia baltymų, nesukeliančių pernelyg didelės fermentacijos žarnyne.

Gaminimo būdai taip pat svarbūs – kruopščiai troškinant daržoves garuose ir naudojant virškinimą gerinančius prieskonius, pavyzdžiui, imbierą, pankolį ar ciberžolę, galima pagerinti ribinių maisto produktų toleravimą.

Kaip paruošti šias daržoves, kad sumažėtų poveikis virškinimui

Tiems, kurie mėgsta kryžmažiedes daržoves ir ankštines daržoves, nepaisant virškinimo problemų, tinkami paruošimo būdai gali gerokai sumažinti jų poveikį dujoms.

Prieš verdant 8-12 valandų mirkytos pupelės suskaido oligosacharidus, t. y. nevirškinamus cukrus, sukeliančius dujas. Lęšių ir avinžirnių daiginimas padidina virškinamumą suaktyvindamas fermentus, kurie neutralizuoja probleminius junginius.

Kryžmažiedžių daržovių, pavyzdžiui, brokolių ir kopūstų, svarbiausia kruopščiai išvirti. Verdant garuose, kol suminkštėja iki šakutės, suardomos skaidulų struktūros. Virimo metu pridėjus prieskonių, pavyzdžiui, pankolio, kmynų ar imbiero, galima dar labiau palengvinti virškinimą, nes stimuliuojami virškinimo fermentai ir sumažėja žarnyno dujų susidarymas.

Ką rekomenduoja gastroenterologai, kad palengvėtų

Gastroenterologai paprastai rekomenduoja įvairiapusį požiūrį į dujų ir pilvo pūtimo mažinimą, neapsiribojant vien tik mitybos pokyčiais. Jie siūlo be recepto parduodamas priemones, tokias kaip simetikonas, skirtas dujų burbuliukams suardyti, ir fermentų papildus, kurių sudėtyje yra alfa-galaktozidazės, padedančios virškinti sudėtingus angliavandenius.

Esant nuolatiniams simptomams, specialistai dažnai pataria vesti maisto dienoraštį, kad būtų galima nustatyti simptomus sukeliančius veiksnius. Lengvas fizinis aktyvumas po valgio skatina žarnyno motoriką, o tinkama hidratacija palaiko virškinimą. Streso valdymo metodai, įskaitant gilų kvėpavimą ir meditaciją, gali sumažinti simptomus dėl žarnyno ir smegenų ryšio.

Sunkiais atvejais, kai į gyvenimo būdo pokyčius nereaguojama, gydytojai gali rekomenduoti skirti receptinių vaistų arba ištirti pagrindines ligas, pavyzdžiui, IBS ar SIBO.

Kada kreiptis į gydytoją dėl nuolatinio pilvo pūtimo

Nors atsitiktinės dujos ir pilvo pūtimas yra įprastos virškinimo problemos, nuolatiniai simptomai, bes itęsiantys ilgiau nei dvi savaites, verčia kreiptis į gydytoją. Simptomai, dėl kurių būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją, yra stiprus pilvo skausmas, svorio kritimas, kraujas išmatose, karščiavimas arba vėmimas.

Kreipkitės pagalbos, jei pilvo pūtimas trukdo kasdienei veiklai arba pasikeičia tuštinimosi įpročiai. Tai gali reikšti tokias pagrindines ligas kaip dirgliosios žarnos sindromas, celiakija ar uždegiminė žarnyno liga.

Sveikatos priežiūros paslaugų teikėjas gali rekomenduoti atlikti diagnostinius tyrimus, įskaitant kraujo tyrimus, išmatų analizę arba vaizdinius tyrimus. Gali prireikti atlikti endoskopiją arba kolonoskopiją, kad būtų galima atmesti rimtus susirgimus, ypač vyresniems nei 50 metų asmenims arba tiems, kurių šeimoje yra buvę virškinimo trakto sutrikimų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video