Naujausi tyrimai kvestionuoja tradicinį valgymo eiliškumą ir rodo, kad deserto valgymas pirmiausia gali būti netikėtai naudingas. Tyrimai rodo, kad saldumynų vartojimas prieš pagrindinius patiekalus gali paskatinti ankstyvesnius sotumo signalus ir sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį. Dėl insulino reakcijos gali sumažėti alkio hormonų ir sustiprėti sotumo pojūtis. Tačiau cukriniu diabetu ar atsparumu insulinui sergantys asmenys turėtų būti atsargūs. Dietologai rekomenduoja nedideles skaidulinių medžiagų turinčių desertų porcijas, kad rezultatai būtų idealūs. Moksliniai tyrimai, kuriais grindžiamas šis intuicijai prieštaraujantis požiūris, atskleidžia įdomius ryšius tarp valgymo tvarkos ir apetito reguliavimo.
Mokslas apie tai, kodėl pirmiausia valgomas desertas
Daugelis mitybos mokslininkų ty rė fiziologinį deserto vartojimo prieš valgį poveikį. Tyrimai rodo, kad saldumynų valgymas prieš pagrindinius patiekalus gali paskatinti ankstyvesnius sotumo signalus, o tai gali sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį.
Kornelio universitete atlikti tyrimai rodo, kad cukraus vartojimas suaktyvina smegenyse esančius atlygio centrus, kurie gali efektyviau patenkinti potraukį, kai į jį reaguojama valgio pradžioje. Toks požiūris gali padėti išvengti vėlesnio deserto persivalgymo.
Tačiau gliukozės kiekio kraujyje valdymas išlieka problema. Kai kuriems asmenims, ypač tiems, kurie yra atsparūs insulinui arba serga cukriniu diabetu, insulino šuolis dėl ankstyvo cukraus vartojimo gali padidinti alkį vėlesnio valgymo metu.
Reakcija į cukraus kiekį kraujyje: Kas nutinka, kai saldumynai būna pirmi?
Kai desertas valgomas prieš pagrindinį patiekalą, organizme greitai padidėja gliukozės kiekis kraujyje ir iš karto prasideda insulino reakcija. Šis šuolis gali padidinti bendrą insulino gamybą, palyginti su tuo pačiu deserto valgymu po daug baltymų turinčio patiekalo.
Įdomu tai, kad kai kurie tyrimai rodo, jog ši seka gali padėti kontroliuoti vėlesnį maisto suvartojimą. Ankstyvoji insulino reakcija gali sumažinti alkio hormonų kiekį ir sustiprinti sotumo signalus prieš pagrindinį patiekalą.
Tačiau cukriniu diabetu ar atsparumu insulinui sergantys asmenys turėtų būti atsargūs. Jiems skaidulinių medžiagų ir baltymų vartojimas prieš saldumynus yra apsauginis buferis, sulėtinantis cukraus įsisavinimą ir užkertantis kelią pavojingam gliukozės kiekio kraujyje šuoliui, kuris gali pabloginti jų būklę.
Apetito reguliavimas ir sotumo signalai
Nepaisant to, kad įprasta manyti, jog desertai didina bendrą maisto suvartojimą, naujausi tyrimai rodo, kad saldumynų vartojimas prieš valgį iš tikrųjų gali padėti reguliuoti apetitą sudėtingais hormoniniais keliais.
Kai cukrus suvartojamas pirmas, organizmas išskiria į gliukagoną panašų peptidą-1 (GLP-1) – hormoną, kuris lėtina skrandžio tuštinimąsi ir skatina sotumo jausmą. Be to, ši seka paskatina ankstyvesnę insulino gamybą, o tai gali sumažinti bendrą alkio jausmą vėlesnio valgymo metu.
Žurnale „Journal of Experimental Psychology” paskelbtuose tyrimuose nustatyta, kad dalyviai, kurie desertą suvalgė pirmieji, dažnai suvartojo mažiau kalorijų nei tie, kurie saldumynus pasiliko paskutiniam patiekalui.
Šie sotumo signalai gali padėti paaiškinti, kodėl apetito reguliavimui svarbi maisto vartojimo tvarka.
Tradicinės valgymo tvarkos keitimo psichologija
Be fiziologinio poveikio, kai desertas valgomas pirmas, sukeičiant tradicinę valgymo tvarką, svarbūs ir psichologiniai veiksniai.
Tyrimai rodo, kad įprastos valgymo tvarkos sutrikdymas gali pakeisti maisto suvokimą ir vartojimo įpročius. Kai desertas patiekiamas prieš pagrindinį patiekalą, žmonės dažnai patiria vadinamąjį sensorinį sotumą, kai malonus saldus skonis gali sumažinti vėlesnį potraukį papildomiems saldumynams.
Šis pasikeitimas taip pat gali sudaryti sąlygas valgyti sąmoningai, nes patenkinę pradinį potraukį žmonės atidžiau renkasi maistą. Tačiau dietologai atkreipia dėmesį, kad kultūrinis sąlygotumas gali sukelti kaltės jausmą ar nerimą, kai nukrypstama nuo įprastinių valgymo įpročių, o tai gali turėti įtakos bendram valgymo malonumui.
Realus įgyvendinimas: Ekspertų rekomendacijos ir atsargumo priemonės
Keletas mitybos specialistų ir dietologų yra parengę praktinių gairių tiems, kurie domisi deserto valgymo metodu. Šie ekspertai rekomenduoja pradėti nuo nedidelių porcijų(paprastai 45-68 g) desertų, kuriuose yra baltymų ir skaidulinių medžiagų, pavyzdžiui, juodojo šokolado ar vaisių.
Svarbiausios atsargumo priemonės – vengti šios praktikos asmenims, sergantiems diabetu ar turintiems cukraus kiekio kraujyje sutrikimų, be gydytojo priežiūros. Dietologė Sarah Johnson pabrėžia, kad atliekant šią praktiką reikia būti sąmoningiems: „Stebėkite savo sotumo signalus viso valgymo metu.”
Mitybos specialistas daktaras Robertas Čenas siūlo palaipsniui diegti šį metodą, iš pradžių siūlant vaisių desertus, o pakeitus valgymo tvarką stebėti bendrą vaikų suvartojamų maisto medžiagų kiekį.