Ieškote greito, bet įspūdingo žuvies patiekalo? Šis prancūziško stiliaus receptas taps jūsų virtuvės favoritu! Žuvis gaunasi švelni, aromatinga, sultinga ir nepaprastai apetitinė. Geriausias dalykas – nereikia jokių ypatingų kulinarinių įgūdžių. Tiesiog užpilkite padažu, įdėkite į orkaitę, ir jau po pusvalandžio ant jūsų stalo puikuosis tikras kulinarinis šedevras.
Kodėl verta išbandyti šį receptą?
Šis prancūziško stiliaus žuvies kepimo būdas yra vienas tų retų receptų, kurie derina paprastumą ir nepriekaištingą skonį. Specialus padažas, sudarytas iš grietinės, garstyčių ir sojos padažo, suteikia žuviai nepakartojamą skonį ir išlaiko ją sultingą. O sūrio plutelė ant viršaus ne tik puikiai atrodo, bet ir sukuria tobulą tekstūrų kontrastą – traški viršutinė dalis ir švelni, tirpstanti burnoje žuvis.
Ingredientai
- 500 g žuvies filė (tinka menkė, tilapija, lašiša arba bet kuri kita mėgstama balta žuvis)
- Aliejus formos sutepimui
- 2 šaukštai grietinės
- 1 šaukštelis garstyčių
- 2 šaukštai sojos padažo
- 200 g svogūnų (1-2 vidutiniai svogūnai)
- 200 g morkų (2-3 vidutinės morkos)
- 120 g kietojo sūrio
- Majonezas pagal skonį
- Juodieji pipirai pagal skonį
- Druska pagal skonį
Gaminimo procesas
1. Paruoškite žuvį
- Žuvies filė kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu.
- Švelniai pasūdykite ir pagal skonį pabarstykite juodaisiais pipirais.
- Supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.
- Kepimo formą ištepkite aliejumi ir išdėliokite paruoštus žuvies gabalėlius.
2. Paruoškite daržoves ir padažą
- Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais.
- Morkas nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka.
- Keptuvėje su šlakeliu aliejaus trumpai pakepinkite daržoves, kol jos šiek tiek suminkštės (2-3 minutes) – tai padės išgauti sodresnį skonį.
- Atskirame dubenyje sumaišykite grietinę, garstyčias ir sojos padažą.
- Jei mėgstate sodresnį skonį, įmaišykite šaukštą majonezo.
3. Surinkite patiekalą
- Žuvies gabalėlius tolygiai aptepkite paruoštu padažu.
- Ant žuvies išdėliokite pakepintas daržoves.
- Viską tolygiai pabarstykite tarkuotu kietuoju sūriu.
- Ant viršaus užlašinkite majonezo tinklelį – galite naudoti konditerinį maišelį arba tiesiog šakutę išmirkytą majoneze.
4. Kepimas
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
- Įdėkite formą į įkaitintą orkaitę.
- Kepkite apie 25-30 minučių, kol viršus taps auksinės spalvos ir formuosis apetitą žadinanti plutelė.
- Leiskite patiekalui pastovėti 5 minutes prieš patiekiant – taip žuvis „nusiramins” ir bus dar skanesnė.
Patarimai tobulam rezultatui
- Žuvies pasirinkimas: Šiam receptui puikiai tinka balta žuvies filė – menkė, jūros lydeka ar tilapija, bet galima naudoti ir lašišą ar upėtakį, jei mėgstate riebesnę žuvį.
- Daržovių variacijos: Pagrindinį receptą galite papildyti smulkiai pjaustytu raudonuoju pipiru, cukinija ar net baklažanu – tai suteiks dar daugiau skonio ir spalvų.
- Prieskonių eksperimentai: Pamėginkite įmaišyti į padažą šviežių ar džiovintų žolelių – krapų, petražolių ar estragono, kurios ypač dera su žuvimi.
- Sūrio pasirinkimas: Tradiciškai naudojamas kietasis sūris, bet galite išbandyti ir kitus variantus – mozzarella suteiks kreminio švelnumo, o parmezanas – intensyvesnio skonio.
- Patiekimas: Šis patiekalas puikiai dera su bulvių koše, virtais ryžiais arba grikiais. Šviežios daržovių salotos bus puikus lengvas garnyras.
Kodėl šis receptas veikia?
Šio patiekalo sėkmės paslaptis – teisingas kepimo metodas ir padažo kombinacija. Orkaitėje žuvis išlieka sultinga, nes yra apsaugota padažo ir daržovių sluoksnio. Tuo tarpu sūris suteikia malonų riešutinį aromatą ir traškumą. Sojos padažas prideda umami skonio, o garstyčios – subtilaus aštrumo, kuris papildo natūralų žuvies skonį.
Išbandykite šį receptą jau šiandien – garantuoju, kad ir jūs pasakysite: „Daugiau žuvies nekeisiu!” Tai paprastas, greitas ir nepaprastai skanus būdas paruošti žuvį, kuris tikrai nuvils lūkesčius net išrankiausių gurmanų.





