Citrinos žievelė – ne tik kvapui: 3 sveiki jos naudojimo būdai

healthy uses for lemon peel

Citrinų žievelės ne tik maloniai kvepia, bet ir yra labai naudingos sveikatai ir buičiai. Trys praktiniai pritaikymo būdai: virti imunitetą stiprinančią arbatą mirkant džiovintas žieveles, į kulinarinius patiekalus dėti vitaminais turtingą žievelę, kuri pagerina maistingumą, ir gaminti natūralius valiklius, žieveles užplikant actu. Taikant šiuos metodus panaudojamas žievelėse esantis vitaminas C, antioksidantai ir d-limonenas, kartu sumažinant atliekų kiekį. Išnagrinėjus šiuos panaudojimo būdus, paprastai išmetamas daiktas tampa vertingu sveikatingumo ir tvaraus gyvenimo šaltiniu.

Pasigaminkite imunitetą stiprinančios citrinų žievelių arbatos

Nors daugelis žmonių po sulčių spaudimo išmeta citrinų žieveles, šias ryškiai geltonas žieveles galima paversti stipria imunitetą stiprinančia arbata.

Šiam naudingam gėrimui paruošti tiesiog išdžiovinkite šviežių ekologiškų citrinų žieveles, palikdami jas 2-3 dienas gerai vėdinamoje patalpoje.

Išdžiovinę vieną valgomąjį šaukštą žievelių 5-10 minučių palaikykite karštame vandenyje.

Gautoje arbatoje yra daug vitamino C, antioksidantų ir d-limoneno, kuris gali palaikyti imuninės sistemos veiklą ir mažinti uždegimą.

Kad arbata būtų skanesnė ir naudingesnė sveikatai, įdėkite medaus, imbiero arba cinamono.

Reguliarus vartojimas gali padėti apsisaugoti nuo sezoninių ligų ir palaikyti bendrą savijautą.

Vitaminų turtingos citrinos žievelės gaminimas

Citrinos žievelė pakeičia kasdienį maisto ruošimą, o jos koncentruota maistinė vertė gerokai viršija vien citrinos sultyse esančią naudą. Išorinėje spalvotoje citrinos žievelės dalyje yra stiprių flavonoidų, vitamino C ir antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą ir mažina uždegimus.

Kad pagamintumėte maistingųjų medžiagų turtingą žievelę, kruopščiai nuplaukite ekologiškas citrinas ir mikroplokštele arba smulkia tarka pašalinkite tik geltoną išorinę dalį, vengdami karčios baltosios žievelės. Šviežią žievelę dėkite į salotų padažus, marinatus, kepinius ir grūdų patiekalus.

Ilgalaikiam laikymui žievelę džiovinkite ant mažos ugnies, kol taps traški, tada laikykite sandariame inde iki šešių mėnesių.

Paruoškite natūralų citrinos žievelės valiklį savo namams

Citrinų žievelės pasižymi ne tik kulinarinėmis, bet ir galingomis natūraliomis valymo savybėmis, tinkamomis naudoti namų ūkyje. Citrinos žievelėse esanti citrinos rūgštis ir d-limonenas veiksmingai naikina riebalus, šalina dėmes ir suteikia gaivų kvapą.

Norėdami sukurti paprastą valiklį, sumaišykite citrinų žieveles su baltuoju actu stiklainyje ir palikite pastovėti dvi savaites. Mišinį perkoškite ir atskieskite vandeniu, kad gautumėte universalų valymo tirpalą. Ši natūrali alternatyva pašalina cheminių valiklių poreikį.

Gautas tirpalas veiksmingai valo stalviršius, stiklinius paviršius ir šviestuvus. Jis dezodoruoja ir kartu dezinfekuoja, todėl ypač naudingas virtuvėse ir vonios kambariuose.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like