Aukštas kraujospūdis? Šiandien atsisakykite šių 3 maisto produktų grupių

eliminate certain food groups for hypertension

Norint kovoti su aukštu kraujospūdžiu, reikėtų atsisakyti trijų maisto produktų grupių. Perdirbtuose maisto produktuose yra per daug natrio – vienoje konservuotos sriubos porcijoje jo yra iki 1000 mg. Cukrus ir rafinuoti angliavandeniai didina insulino kiekį, todėl susiaurėja kraujagyslės. Transriebalai ir sotieji riebalai skatina arterijų uždegimą ir apnašų kaupimąsi. Pakeitus šiuos probleminius maisto produktus visaverčiais alternatyviais produktais, sudėtiniais angliavandeniais ir sveikesniais riebalais, galima pastebimai pagerinti kraujospūdį ir bendrą širdies ir kraujagyslių sveikatą.

Perdirbti maisto produktai: Paslėpti druskos spąstai

Daugelis vartotojų žino, kad perdirbtuose maisto produktuose yra priedų, tačiau tik nedaugelis supranta, kad šiuose produktuose slypi nepaprastai daug natrio. Vienoje konservuotos sriubos porcijoje gali būti iki 1 000 mg natrio – beveik pusė rekomenduojamos paros normos.

Perdirbtuose maisto produktuose, pavyzdžiui, šaldytuose patiekaluose, konservuotuose produktuose ir supakuotuose užkandžiuose, natris naudojamas ne tik dėl skonio, bet ir kaip konservantas. Per didelis suvartojamos druskos kiekis tiesiogiai susijęs su padidėjusiu kraujospūdžiu.

Asmenys, aptarnaujantys hipertenzija sergančius asmenis, turėtų pabrėžti sveiko maisto alternatyvas. Šviežios daržovės, naminės sriubos ir neperdirbta mėsa suteikia maistinės naudos be pavojingo natrio kiekio, kuris kenkia širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Cukrus ir rafinuoti angliavandeniai: Kraujospūdžio ryšys

Nors apie cukrų dažnai kalbama kalbant apie diabetą ir svorio didėjimą, sveikatos priežiūros specialistai ir pacientai dažnai nepastebi jo didelės įtakos kraujospūdžiui. Tyrimai rodo, kad cukraus ir rafinuotų angliavandenių perteklius didina insulino kiekį, o tai gali sukelti natrio susilaikymą ir kraujagyslių susiaurėjimą.

Balta duona, makaronai ir supakuoti užkandžiai greitai virsta gliukoze ir sukelia uždegimines reakcijas, kurios pažeidžia arterijų sieneles ir mažina jų elastingumą. Tyrimai rodo, kad daug cukraus suvartojantiems asmenims kyla net 77 % didesnė rizika susirgti hipertenzija, palyginti su tais, kurie maitinasi mažai cukraus.

Rafinuotus angliavandenius pakeitus sudėtingais alternatyviais produktais, tokiais kaip neskaldyti grūdai, ankštiniai augalai ir daržovės, per kelias savaites galima pastebimai pagerinti kraujospūdžio rodiklius.

Transriebalai ir sotieji riebalai – didžiausi arterijų priešai

Transriebalai ir sotieji riebal ai yra ypač kenksmingi arterijų funkcijai tarp mitybos kaltininkų, darančių įtaką širdies ir kraujagyslių sveikatai. Šie riebalai didina mažo tankio lipoproteinų (MTL) cholesterolio kiekį ir mažina naudingojo didelio tankio lipoproteinų (DTL) cholesterolio kiekį, todėl atsiranda pavojingas disbalansas.

Transriebalai, kurių yra perdirbtuose maisto produktuose, pavyzdžiui, margarine ir supakuotuose kepiniuose, sukelia arterijų uždegimą ir sustingimą. Sotieji riebalai, paplitę riebioje mėsoje, riebiame piene ir kokosų aliejuje, taip pat prisideda prie apnašų kaupimosi ir mažesnio arterijų lankstumo.

Tyrimai rodo, kad šiuos kenksmingus riebalus pakeitus mononesočiaisiais ir polinesočiaisiais riebalais galima gerokai sumažinti kraujospūdį ir širdies bei kraujagyslių sistemos riziką.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video