Ar kada nors atsikandote šviežio agurko ir pajutote netikėtą kartumą? Šis nemalonus skonis gali sugadinti net geriausią salotų patiekalą. Laimei, yra būdų, kaip atpažinti ir pašalinti šį kartumą, kad galėtumėte mėgautis visu agurkų skanumu.
Kartumo šaltinis: cucurbitacinai
Cucurbitacinai yra natūralūs cheminiai junginiai, sukeliantys karstelėjusį skonį agurkuose. Šis junginys iš tiesų yra augalo apsaugos mechanizmas, skirtas atbaidyti vabzdžius ir kitus kenkėjus. Dėl didelio cucurbitacinų kiekio agurkai gali tapti ne tik neskanūs, bet ir sukelti virškinimo sutrikimų.
Kodėl agurkai kartėja?
Kartus agurkų skonis dažnai atsiranda dėl aplinkos veiksnių, turinčių įtakos augalų fiziologijai:
- Aukšta temperatūra ir temperatūros svyravimai
- Nenuoseklus laistymas
- Vandens stresas
- Netinkama maistinių medžiagų pusiausvyra
Agurkai, patiriantys šiuos streso veiksnius, gamina daugiau cucurbitacinų kaip išgyvenimo mechanizmą.
Kaip atpažinti karčius agurkus
Prieš panaudodami agurkus patiekaluose, verta juos patikrinti:
- Kartūs agurkai dažnai turi intensyvesnį skonį stiebo gale
- Jie gali atrodyti geltonesni ar tamsesni nei įprasti
- Atlikus mažą skonio testą galima nustatyti cucurbitacinų kiekį
Efektyvūs kartumo šalinimo būdai
- Trynimas: Nupjaukite agurko galus ir patrinkite juos vieną į kitą – tai padeda ištraukti karčiuosius junginius.
- Sūdymas: Supjaustykite agurkus griežinėliais, apibarstykite druska ir palikite 15-20 minučių – druska padės ištraukti kartųjį skystį.
- Lupimas: Nulupkite agurko odelę, kurioje koncentruojasi didžioji dalis cucurbitacinų.
- Rūgštinimas: Pamirkykite supjaustytus agurkus acte ar citrinos sultyse – rūgštis padeda neutralizuoti kartumą.
Trumpavaisių agurkų veislės su mažesniu kartumu
Jeigu norite išvengti kartumo problemos iš pat pradžių, verta rinktis specialias veisles:
- Visiškai moteriškos trumpavaisių agurkų veislės pasižymi mažesniu kartumu
- Ieškokite veislių, kurios specialiai išvestos sumažinti kartumo skonį
Kartumo prevencija darže
Norint užauginti saldžius, traškius agurkus, verta laikytis šių patarimų:
- Laikykitės pastovaus laistymo grafiko
- Rinkitės tik moteriškas agurkų veisles
- Anksti pašalinkite vyriškus žiedus, kad išvengtumėte nepageidaujamo apdulkinimo
- Užtikrinkite tinkamą augalų mitybą naudodami azoto turtingas trąšas ir kokybišką kompostą
- Pasirūpinkite gera oro cirkuliacija, kad išvengtumėte miltligės
Šviežių agurkų salotos su jogurtu ir krapais
Šis receptas puikiai išryškina agurkų skonį ir paslėpia bet kokį galimą kartumą.
Ingredientai:
- 2 vidutinio dydžio trumpavaisiai agurkai
- 200 g graikiško jogurto
- 2 šaukštai šviežių smulkintų krapų
- 1 skiltelė česnako, smulkiai sutrinta
- 1 šaukštas citrinos sulčių
- 1 šaukštelis druskos
- Žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
Paruošimo būdas:
- Nuplaukite agurkus, nulupkite odelę (jei norite išvengti kartumo) ir supjaustykite plonais griežinėliais.
- Sudėkite agurkų griežinėlius į dubenį, apibarstykite puse šaukštelio druskos ir palikite pastovėti 15 minučių.
- Nusausinkite agurkus švelniai paspausdami popieriniais rankšluosčiais.
- Kitame dubenyje sumaišykite jogurtą, smulkintus krapus, trintą česnaką, citrinos sultis, likusią druską ir pipirus.
- Įmaišykite nusausintus agurkus į jogurto padažą.
- Salotas atvėsinkite šaldytuve bent 30 minučių, kad skoniai susijungtų.
- Patiekite atšaldytas, papuoštas šviežiais krapais.
Šios gaivios salotos yra puikus garnyras prie mėsos patiekalų arba savarankiškas lengvas užkandis karštą vasaros dieną. Jose esantis jogurtas ir krapai puikiai sušvelnina bet kokį galimą agurkų kartumą, o citrinos sultys suteikia šviežumo natą.
Mėgaukitės skaniais, traškiais agurkais be jokio kartumo!