Tikra, tiršta ir kreminė kavos puta (crema) yra geros kavos ženklas. Nors kavinėse dažnai skubama ir nesilaikoma tikslių proporcijų, jūs namuose galite pasiekti puikų rezultatą, laikydamiesi šių keturių paprastų, bet preciziškai atliekamų veiksmų. Šis metodas, naudojant tradicinį cezve (turkišką kavos virimo indą), leidžia išgauti tirštą, ilgai išliekančią putą, kuri būna net geresnė nei daugelyje kavinių.
1. Išmatuokite ir sumaišykite – cezve metodas tirštai putai
Ko reikės:
- Cezve (turkiškas kavos virimo indas)
- 2 lygūs šaukštai (30 ml) tirpios kavos
- 1 puodelis (240 ml) šalto vandens
- 2 arbatiniai šaukšteliai (10 ml) cukraus (nebūtina, pagal skonį)
- Plonas šaukštelis maišymui
Procesas:
- Į cezve įberkite tiksliai išmatuotą kavą
- Įpilkite šaltą vandenį – vandens lygis turėtų būti šiek tiek žemiau snapelio
- Jei norite, įberkite cukraus
- Greitai maišykite plonu šaukšteliu, kol visos granulės visiškai ištirps
- Nuvalykite cezve kraštą, kad nebūtų lašų ar nuosėdų
Svarbūs niuansai:
- Naudokite šaltą, ne karštą vandenį – tai leidžia kavai ištirpti tolygiai
- Maišydami stenkitės nešlapinti šaukštelio virš vandens linijos
- Pastatykite cezve ant šalto (dar neįkaitusio) degiklio
- Proporcijas galima keisti, bet santykis turi išlikti – tai svarbu putai
2. Lėtai kaitinkite ir stebėkite, kaip kyla putos
Procesas:
- Pastatykite cezve ant labai mažos ugnies
- Nuolat, bet švelniai maišykite kavą, kad temperatūra paskirstytų tolygiai
- Atidžiai stebėkite paviršių – iš pradžių pasirodys smulkūs burbuliukai
- Kai burbuliukai pradeda jungtis ir formuoti korio paviršių, dar labiau sumažinkite ugnį
- Jei reikia, trumpam pakelkite cezve nuo ugnies, kad kontroliuotumėte kilimo greitį
- Kai pastebėsite, kad puta kyla ir storėja, būkite pasiruošę veikti
Svarbūs niuansai:
- Kantrybė yra esminis elementas – kaitinimas turi būti labai lėtas
- Niekada neleiskite kavai užvirti – tai sugadintų putą ir sukeltų kartumą
- Vizualūs požymiai, kad artėjate prie tobulo momento:
- Stiprėjantis aromatas
- Putos paviršius darosi tirštas ir vientisas
- Pastebimas padidėjęs paviršiaus įtempimas
3. Palikite pastovėti, nusistovėti ir supilkite, kad išsaugotumėte kreminę putą
Procesas:
- Kai putos pasiekia aukščiausią tašką (prieš pat užvirimą), nedelsiant nuimkite cezve nuo ugnies
- Pastatykite cezve ant šalto paviršiaus
- Palikite pastovėti 1-2 minutes – šis žingsnis yra kritiškai svarbus!
- Per šį laiką:
- Kavos tirštai nusės dugne
- Mikroburbuliukai susiformuos į stabilią putą
- Putos struktūra sutvirtės
Pilimo technika:
- Švelniai pakreipkite cezve
- Pilkite labai lėtai ir tolygiai
- Pirmiausia į puodelį pateks putos sluoksnis
- Toliau pilkite skystą kavą, stengdamiesi kuo mažiau sumaišyti su putomis
- Sustokite likus nedideliam kiekiui skysčio su nuosėdomis dugne – jo nepilkite
Svarbūs niuansai:
- Pilimo kampas ir greitis lemia putos kokybę – praktikuokitės, kol atrasite tobulą techniką
- Nesuplakite putos – leiskite jai natūraliai susiformuoti
- Sustabdykite pilimą prieš pasiekdami pačias smulkiausias nuosėdas
4. Puodelis, skirtas kontroliuoti aromatą ir skonį
Procesas:
- Naudokite šiltą, ne karštą puodelį
- Pilkite kavą taip, kad puta liktų viršuje
- Jei norite, uždenkite puodelį 30 sekundžių, kad išsaugotumėte lakius aromatinius junginius
- Prieš gerdami švelniai pamaišykite, kad puta tolygiai pasiskirstytų
Aromatų ir skonio kontrolė:
- Trumpesnis mirkymo laikas (3 min.) išsaugo ryškų, švarų skonį
- Ilgesnis mirkymo laikas (5 min.) išgauna sodresnius, gilesnius tonus
- Cukrus, jei naudojamas pradiniame etape, padeda formuoti stabilesnę putą
- Grietinėlę ar pieną (jei naudojate) įpilkite tik pabaigoje
Praktiniai patarimai tobulam rezultatui
- Vandens kokybė: naudokite filtruotą vandenį be chloro ar kitų stiprių kvapų
- Kavos kokybė: rinkitės aukštos kokybės tirpią kavą – skirtumas bus akivaizdus
- Temperatūros valdymas: tai subtiliausias elementas – per didelis karštis sugadins rezultatą
- Dirbkite švariai: bet kokie likučiai cezve gali paveikti skonį
- Praktikuokitės: tobula puta reikalauja praktikos – stebėkite, kaip keičiasi rezultatas keičiant mažus parametrus
Šis metodas skiriasi nuo įprastų greitų kavinių būdų ir reikalauja dėmesio detalėms. Tačiau jūsų pastangos bus atlygintos – išgausite tirštą, kreminę kavos putą, kuri ilgai išliks ant kavos paviršiaus ir suteiks gėrimui profesionalų, prabangų charakterį. Pagrindinis skirtumas tarp vidutiniškos ir išskirtinės kavos dažnai slypi būtent tame viename subtiliame momente – kai putos pasiekia aukščiausią tašką prieš užvirdamos.





