Kasdienis pomidorų vartojimas yra labai naudingas sveikatai. Tyrimai rodo, kad juose esantis likopenas mažina riziką susirgti širdies ligomis ir vėžiu, ypač kai jie yra termiškai apdoroti. Tyrimai rodo, kad pomidorai gali sumažinti kraujospūdį, MTL cholesterolio kiekį kraujyje ir net 33 % labiau apsaugoti nuo UV spindulių daromos žalos. Jie taip pat palaiko virškinimo sistemos sveikatą dėl juose esančių skaidulų ir prebiotikų. Nuolat vartojant šias daržoves, jų nauda širdies ir kraujagyslių sistemai yra ryškiausia. Tolesni tyrimai atskleidžia papildomą apsauginį poveikį įvairioms organizmo sistemoms.
Likopenas: Stiprus antioksidantas, suteikiantis pomidorams žavesio
Nors pomidorai yra žinomi dėl savo universalumo daugybėje receptų, jų raudonas atspalvis atsiranda dėl junginio, kuris pasižymi ne tik vizualiniu patrauklumu. Šis pigmentas – likopenas– žmogaus organizme veikia kaip stiprus antioksidantas.
Tyrimai rodo, kad likopenas padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie pažeidžia ląsteles ir sukelia lėtines ligas. Tyrimais nustatyta, kad reguliarus likopeno vartojimas mažina širdies ligų ir tam tikrų rūšių vėžio, ypač prostatos vėžio, riziką.
Įdomu tai, kad virti pomidorai turi daugiau biologiškai prieinamo likopeno nei žali, nes termiškai apdorojant suyra ląstelių sienelės ir išsiskiria šis junginys. Dėl to pomidorų padažas, pasta ir sriuba yra ypač naudingi maisto papildai.
Privalumai širdies sveikatai: Kaip kasdienis pomidorų vartojimas veikia širdies ir kraujagyslių sistemos riziką
Pomidorai naudingi ne tik dėl juose esančio likopeno, bet ir dėl to, kad jie ypač vertingi širdies sveikatai. Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant pomidorus mažėja kraujospūdis ir MTL (blogojo) cholesterolio kiekis kraujyje.
Žurnale „Journal of Nutrition” paskelbti tyrimai rodo, kad pomidoruose esantis kalis padeda reguliuoti kraujospūdį, o juose esantys antioksidantai apsaugo kraujagysles nuo oksidacinės pažaidos. Be to, pomidorų junginiai slopina trombocitų agregaciją, todėl mažėja trombų susidarymo rizika.
Atlikus 14 tyrimų metaanalizę nustatyta, kad kasdien pomidorus vartojančių asmenų rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis buvo 29 % mažesnė nei tų, kurie pomidorus vartoja retai. Ši nauda labiausiai pasireiškia, kai pomidorai vartojami nuolat.
Kovos su vėžiu savybės: Pomidorų ir ligų prevencijos moksliniai tyrimai.
Daugybėje tyrimų nustatyta, kad pomidorai yra stiprus kovos su vėžiu maisto produktas, visų pirma dėl didelio likopeno kiekio juose. Šis galingas antioksidantas yra susijęs su mažesne prostatos, plaučių ir skrandžio vėžio rizika.
Žurnale „Journal of the National Cancer Institute” paskelbtuose tyrimuose nustatyta, kad vyrų, 10 ar daugiau kartų per savaitę vartojančių pomidorų produktus, prostatos vėžio rizika buvo iki 45 % mažesnė. Be to, žurnale „Experimental Biology and Medicine” atlikta metaanalizė atskleidė, kad didesnis likopeno vartojimas susijęs su mažesniu sergamumu virškinamojo trakto vėžiu.
Mokslininkai pažymi, kad pomidorų virimas padidina likopeno biologinį prieinamumą, todėl makaronų padažas ir kiti termiškai apdoroti produktai yra ypač naudingi vėžio prevencijai.
Odos sveikata ir apsauga nuo UV spindulių: Pomidorai – natūrali apsauga nuo saulės
Naujausi dermatologiniai tyrimai atskleidė, kad kasdienis pomidorų vartojimas suteikia išmatuojamą apsaugą nuo žalingo ultravioletinių spindulių (UV) poveikio odai. Tyrimai rodo, kad likopenas – karotenoidas, kuris lemia raudoną pomidorų spalvą, nuolat vartojant pomidorus kaupiasi odos ląstelėse ir sukuria natūralų barjerą, apsaugantį nuo saulės daromos žalos.
Mančesterio universiteto mokslininkai nustatė, kad 12 savaičių kasdien po penkis valgomuosius šaukštus pomidorų pastos vartojantys tiriamieji buvo 33 % labiau apsaugoti nuo nudegimų saulėje, palyginti su kontroline grupe. Nors šis mitybos būdas nepakeičia apsauginio kremo nuo saulės, jis suteikia papildomą apsaugą, kuri gali sumažinti ilgalaikį fotosenėjimo poveikį ir potencialiai sumažinti odos vėžio riziką dėl nuolatinio vartojimo.
Privalumai virškinimo sistemai: Skaidulų kiekis ir poveikis žarnyno mikrobiomams
Nors pomidorai dažnai vertinami dėl juose esančių vitaminų, jų skaidulinės medžiagos ir poveikis žarnyno bakterijoms yra labai naudingi virškinamojo trakto sveikatai.
Vidutinio dydžio pomidoruose yra maždaug 1,5 g skaidulinių medžiagų, o tai prisideda prie 25-30 g rekomenduojamos paros normos. Šios skaidulos skatina reguliarų tuštinimąsi ir apsaugo nuo vidurių užkietėjimo.
Tyrimai rodo, kad pomidorai palaiko prebiotikų aktyvumą, maitina naudingąsias bakterijas, pavyzdžiui, Bifidobacteria ir Lactobacillus. Pomidorų odelėse esančios netirpios skaidulos yra maistas šiems mikroorganizmams.
Žurnale „Journal of Nutritional Biochemistry” paskelbti tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant pomidorus gali sumažėti žarnyno uždegimas ir sustiprėti žarnyno barjero funkcija, o tai gali padėti virškinimo sutrikimų turintiems žmonėms.
Svorio reguliavimas: Kaip pomidorai palaiko sveiką medžiagų apykaitą?
Pomidorų įtraukimas į kasdienį maistą suteikia tris skirtingus metabolinius privalumus tiems, kurie stebi savo svorį. Pirma, pomidoruose gausu maistingųjų medžiagų, tačiau jie turi mažai kalorijų – viename vidutinio dydžio pomidoriuje yra maždaug 18 kalorijų, todėl pomidorai idealiai tinka kalorijas tausojančioms dietoms.
Antra, juose esantis didelis vandens kiekis (apie 95 %) skatina sotumo jausmą, todėl valgant gali sumažėti bendras suvartojamo maisto kiekis. Žurnale „Journal of Nutrition” paskelbti tyrimai rodo, kad šis hidratacijos poveikis padeda kontroliuoti alkio signalus.
Galiausiai tyrimai rodo, kad likopenas gali padėti reguliuoti riebalų apykaitą darydamas įtaką genų, susijusių su riebaliniu audiniu, raiškai. Atrodo, kad šis biologiškai aktyvus junginys palaiko lipidų skaidymą ir kartu gali slopinti riebalų kaupimąsi ląstelėse.
Smegenų sveikata: Pomidorų maistinių medžiagų ryšys su kognityvinėmis funkcijomis.
Nauji tyrimai rodo, kad pomidorai gali atlikti svarbų vaidmenį palaikant smegenų sveikatą dėl kelių pagrindinių maistinių medžiagų, kurios apsaugo nuo kognityvinių funkcijų silpnėjimo.
Likopenas – galingas antioksidantas, suteikiantis pomidorams raudoną spalvą, padeda sumažinti oksidacinį stresą smegenų ląstelėse. Tyrimai rodo, kad jis gali sumažinti demencijos ir Alzheimerio ligos riziką, nes apsaugo neuronus nuo pažeidimų.
Be to, pomidoruose yra vitamino C, kalio ir folio rūgšties – maistinių medžiagų, susijusių su geresne atmintimi ir kognityviniais procesais. Pomidoruose esantys B grupės vitaminai palaiko neuromediatorių gamybą, būtiną smegenų veiklai.
Reguliarus pomidorų vartojimas gali suteikti kaupiamąją neuroprotekcinę naudą, nors mokslininkai pabrėžia, kad pomidorai geriausiai veikia kaip įvairios mitybos dalis.
Priešuždegiminis poveikis: Lėtinių ligų prevencija vartojant kasdien
Kukliuose pomidoruose yra galingų priešuždegiminių junginių, kurie gali padėti sumažinti lėtinį uždegimą visame organizme, o tai yra pagrindinis daugelio ligų prevencijos veiksnys.
Tyrimai rodo, kad likopenas, karotenoidas, suteikiantis pomidorams raudoną spalvą, padeda slopinti uždegimo tarpininkus. Reguliarus pomidorų vartojimas siejamas su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų, tam tikrų rūšių vėžio ir artrito rizika.
Tyrimai rodo, kad pomidorus verdant aliejuje padidėja likopeno biologinis prieinamumas, o tai gali sustiprinti priešuždegiminį poveikį. Tačiau mokslininkai įspėja, kad pomidorai turėtų papildyti, o ne pakeisti medicininį uždegiminių ligų gydymą.
Norint gauti maksimalią naudą, ekspertai rekomenduoja įvairius pomidorų preparatus įtraukti į subalansuotą mitybą, kurioje gausu įvairių priešuždegiminių maisto produktų.
Biologinis prieinamumas: Kodėl virimas ir derinimas yra svarbūs siekiant maksimalaus maistinių medžiagų įsisavinimo
Nors švieži pomidorai yra naudingi sveikatai, jų maistinių medžiagų biologinis prieinamumas,t. y. tai, kaip efektyviai organizmas pasisavina ir panaudoja šiuos junginius, labai skiriasi priklausomai nuo paruošimo būdų.
Tyrimai rodo, kad pomidorų virimas smarkiai padidina likopeno įsisavinimą, suardydamas ląstelių sieneles ir paversdamas šį junginį geriau įsisavinamomis formomis. Tyrimai rodo, kad pomidorus derinant su sveikaisiais riebalais, pavyzdžiui, alyvuogių aliejumi, riebaluose tirpių maistinių medžiagų pasisavinimas pagerėja iki 400 %.
Įdomu tai, kad skirtingi apdorojimo būdai duoda skirtingus rezultatus. Perdirbtuose pomidoruose yra daugiau prieinamų maistinių medžiagų nei neskaldytuose pomidoruose, o fermentacija gali dar labiau padidinti biologinį prieinamumą dėl fermentinio poveikio, kuris iš anksto suskaido sudėtingus junginius.