Ar grikiai yra pavojingi jūsų sveikatai? Ekspertai paaiškina, kodėl geriausia jų vengti

buckwheat health concerns experts recommend avoidance

Grikiai išpopuliarėjo kaip sveikas maistas, tačiau vis daugiau įrodymų rodo galimą riziką, kurią reikėtų atidžiai apsvarstyti. Naujausi tyrimai kelia susirūpinimą dėl fagopirino sukeliamo fototoksiškumo ir didelio oksalatų kiekio, kuris gali prisidėti prie inkstų akmenų susidarymo. Alerginės reakcijos į grikius, nors ir rečiau nei į kviečius, gali pasireikšti virškinimo sutrikimais ir odos sudirgimu. Sveikatos priežiūros specialistai vis dažniau rekomenduoja laikytis atsargumo, ypač asmenims, sergantiems autoimuninėmis ligomis ar turintiems jautrumą. Lieka klausimas: ar grikių maistinė nauda nusveria šias kylančias abejones dėl sveikatos?

Paslėpti grikių cheminių junginių pavojai

Grikių sudėtyje yra keletas cheminių junginių, kurie, vartojami reguliariai arba dideliais kiekiais, gali kelti pavojų sveikatai. Didžiausią susirūpinimą kelia fagopirinas, fototoksiška medžiaga, kuri gali padidinti odos jautrumą saulės spinduliams ir sukelti fagopirizmą– būklę, kuriai būdingi bėrimai ir uždegimai po saulės poveikio.

Be to, grikiuose yra oksalatų, kurie gali prisidėti prie inkstų akmenų susidarymo jautriems asmenims. Kai kuriems žmonėms taip pat pasireiškia alerginės reakcijos į grikių baltymus – nuo lengvo virškinimo diskomforto iki sunkios anafilaksijos. Sergantieji autoimuninėmis ligomis turėtų būti atsargūs, nes grikių imunitetą stimuliuojančios savybės gali sustiprinti uždegimą jautriems asmenims.

Alergija grikiams: Dažniau nei manote

Visame pasaulyje vis dažniau užfiksuojama alerginių reakcijų į grikius, o tai kvestionuoja paplitusią nuomonę, kad šie pseudogrūdiniai grūdai yra visuotinai saugūs. Tyrimai rodo, kad alergija grikiams pasireiškia maždaug 1-2 % visos populiacijos, o Azijos šalyse, kur grikiai vartojami dažniau, šis rodiklis pastebimai didesnis.

Simptomai svyruoja nuo lengvo niežulio ir dilgėlinės iki sunkios anafilaksijos, reikalaujančios skubios medicininės pagalbos. Pastebėta kryžminė reakcija su lateksu ir tam tikromis žiedadulkėmis, todėl jautrūs šiems veiksniams asmenys yra ypač pažeidžiami. Sveikatos priežiūros specialistai rekomenduoja atlikti alerginius tyrimus prieš įtraukiant grikius į mitybos racioną, ypač tiems, kurie jau yra alergiški maisto produktams ar serga kvėpavimo takų ligomis.

Kaip grikiai veikia virškinimo sistemą

Nepaisant to, kad grikiai vis labiau populiarėja kaip alternatyva be glitimo, jautriems žmonėms jie gali sukelti didelių virškinimo sutrikimų. Didelis skaidulų kiekis grikiuose gali sukelti pilvo pūtimą, dujas ir pilvo diskomfortą, ypač jei vartojami dideliais kiekiais ir nepakankamai drėkinami.

Grikių sudėtyje yra atsparaus krakmolo, kuris storojoje žarnoje fermentuojasi, todėl gali sudirginti jautrią virškinimo sistemą turinčius asmenis arba sergančius tokiomis ligomis kaip IBS. Kai kurie asmenys praneša, kad suvalgius grikių jaučia pykinimą ar rėmenį.

Sveikatos priežiūros specialistai rekomenduoja grikius į mitybą įtraukti palaipsniui ir stebėti, ar neatsiranda nepageidaujamų reakcijų. Asmenys, turintys virškinimo sutrikimų, prieš pradėdami vartoti šiuos pseudogrybus, turėtų pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistais.

Keletas preliminarių tyrimų rodo galimą ryšį tarp grikių vartojimo ir autoimuninių ligų paūmėjimų polinkį turintiems asmenims.

Mokslininkai pastebėjo, kad grikių sudėtyje yra baltymų, kurie gali sukelti imunines reakcijas asmenims, sergantiems tokiomis ligomis kaip reumatoidinis artritas, vilkligė ar celiakija. Grikiuose esantys fagopirino junginiai gali kryžmiškai reaguoti su organizmo audiniais ir sukelti uždegiminę kaskadą.

Gydytojai rekomenduoja pacientams, kuriems diagnozuoti autoimuniniai susirgimai, stebėti savo simptomus po grikių vartojimo. Maisto žurnalas gali padėti nustatyti uždegimo požymius. Tie, kurie po grikių vartojimo patiria sąnarių skausmą, odos bėrimą ar virškinimo sutrikimus, turėtų pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju dėl galimų pašalinimo protokolų.

Grikiai ir tradiciniai grūdai: Grūdai: rizikos palyginimas

Lyginant grikius su tradiciniais grūdais, rizikos profiliai labai skiriasi keliais pagrindiniais aspektais. Kitaip nei kviečiuose, rugiuose ir miežiuose, grikiuose yra unikalių baltymų, vadinamų fagopirinais, kurie kai kuriems asmenims gali sukelti jautrumą šviesai. Be to, grikiuose esantis didelis oksalatų kiekis viršija daugumos įprastų grūdų kiekį, todėl gali padidinti inkstų akmenligės riziką.

Tradiciniuose grūduose paprastai yra glitimo, kuris kelia problemų sergantiesiems celiakija, o grikiai kelia problemų dėl alergiškumo, nes tyrimai rodo, kad maždaug 20 % jautrių maistui žmonių gali turėti kryžminę reakciją. Be to, grikių atsparaus krakmolo struktūra jautriems asmenims gali sukelti virškinimo sutrikimų, o tinkamai paruošti tradiciniai grūdai dažnai būna geriau virškinami.

Kodėl sveikatos specialistai keičia savo požiūrį į grikius

Naujausi tyrimų rezultatai paskatino daugelį mitybos specialistų ir medicinos ekspertų persvarstyti savo ankstesnį palankų požiūrį į grikius kaip sveiką maistą.

Keli klinikiniai tyrimai, paskelbti žurnale „Journal of Nutritional Science”, atskleidė grikiuose esančius junginius, kurie gali trikdyti maistinių medžiagų įsisavinimą, ypač asmenims, turintiems tam tikrų genetinių polinkių. Sveikos mitybos instituto vyriausioji mokslo darbuotoja daktarė Elena Markova atkreipia dėmesį į atsirandančius įrodymus, kad jautrumas fagopirinui pasireiškia iki 15 proc. gyventojų.

Be to, sveikatos priežiūros specialistai dabar pripažįsta, kad grikiai, nepaisant to, kad juose nėra glitimo, gali sukelti kryžminę alergiją tiems, kurie yra jautrūs kviečiams – į šį ryšį anksčiau mitybos rekomendacijose nebuvo atsižvelgta.

Saugesnės grikių alternatyvos jūsų mityboje

Tiems, kurie nerimauja dėl galimo grikių pavojaus sveikatai, daugybė maistingų alternatyvų gali suteikti panašią naudą ir nekelti susirūpinimo.

Kvinoja – tai visaverčiai baltymai ir skaidulinės medžiagos, be glitimo. Amarantas pasižymi panašiomis maistinėmis medžiagomis – kalciu ir geležimi. Soros aprūpina magniu ir antioksidantais be grikių junginių, kurie gali kelti problemų.

Kepant galima naudoti migdolų arba kokosų miltus be grūdų, kuriuose gausu sveikų riebalų. Avižiniai miltai puikiai tinka pusryčių patiekalams, nes pasižymi panašia tekstūra ir išliekamąja energija.

Šie pakaitalai išlaiko maistinę įvairovę, o grikių produktuose nėra fagopirino ir galimai alergizuojančių baltymų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video