Ar girdėjote? Šis paprastas užkandis sumažins uždegimą – ekspertai atskleidžia receptą

paprastas užkandis mažina uždegimą

Naujausi tyrimai ir toliau pabrėžia ryšį tarp mitybos ir uždegimo. Mitybos specialistai nustatė, kad paprastas užkandis, sudarytas iš ciberžolės, graikiško jogurto ir tam tikrų ingredientų, gali prilygti be recepto parduodamiems vaistams nuo uždegimo. Jo paruošimas užtrunka mažiau nei penkias minutes, tačiau nauda yra didžiulė. Klinikiniai tyrimai rodo, kad kurkuminas, aktyvi ciberžolės medžiaga, veikia panašiai kaip ibuprofenas, tačiau be jam būdingų rizikos veiksnių. Šis derinys, sustiprintas juodaisiais pipirais, kurie padidina absorbciją, padėjo daugeliui žmonių žymiai sumažinti sąnarių skausmą ir virškinimo sutrikimus.

Uždegimo ir jūsų organizmo mokslas

Nors uždegimas yra natūralus organizmo gynybos mechanizmas nuo traumų ir infekcijų, lėtinis uždegimas, jei jo nevaldomas, gali sukelti įvairių sveikatos problemų. Tyrimai rodo, kad nuolatinis uždegimas prisideda prie širdies ligų, diabeto, artrito ir tam tikrų vėžio formų atsiradimo.

Uždegimas atsiranda, kai imuninė sistema išskiria chemines medžiagas, kurios sukelia padidėjusį kraujo pritekėjimą į paveiktas vietas. Mokslininkai nustatė specifinius biomarkerius, kurie rodo uždegimo lygį, pvz., C-reaktyvus baltymas ir interleukinas-6. Mityba vaidina svarbų vaidmenį reguliuojant uždegimines reakcijas. Tam tikruose maisto produktuose yra priešuždegiminių savybių turinčių junginių, kurie gali padėti reguliuoti imuninę funkciją ir mažinti žalingą uždegimą, o kiti gali sustiprinti uždegimines būkles.

Susipažinkite su galingais priešuždegiminiais ingredientais

Gamta siūlo daugybę maisto produktų, kurių sudėtyje yra galingų priešuždegiminių junginių, padedančių kovoti su lėtiniu uždegimu. Tyrimai išskiria keletą išskirtinių ingredientų: ciberžolę su aktyviu kurkumino komponentu, omega-3 rūgščių turinčius graikinius riešutus ir linų sėklas bei antioksidantų turtingas uogas, pavyzdžiui, mėlynes ir braškes.

Žalioji arbata turi katechinų, kurie mažina uždegimo žymenis, o imbieras turi gingerolio junginių, kurie slopina uždegimo procesus. Tamsiai žalios lapinės daržovės yra vitamino K ir specialių antioksidantų šaltinis. Neapdorotas alyvuogių aliejus turi oleokantalo, kuris veikia panašiai kaip ibuprofenas. Šie ingredientai, strategiškai suderinti paprastame užkandžyje, sukuria sinergetinį poveikį uždegimui.

Paprastas 5 minučių receptas, kurį gali pagaminti kiekvienas

Priešuždegiminio užkandžio paruošimas reikalauja minimalių pastangų, nes šis paprastas receptas apima pagrindinius uždegimą slopinančius ingredientus. Sumaišykite vieną šaukštą ekologiško ciberžolės miltelių su ketvirtadaliu puodelio graikiško jogurto, tada įmaišykite vieną arbatinį šaukštelį žaliavinio medaus. Įdėkite nedidelį saujelę mėlynių ir graikinių riešutų, pabaigoje pabarstykite juodųjų pipirų, kad ciberžolė geriau įsisavintų.

Tiesiog sumaišykite visus ingredientus mažame dubenyje, gerai išmaišykite ir, jei nevalgysite iš karto, padėkite į šaldytuvą. Visas paruošimas užtrunka apie penkias minutes, todėl šį užkandį gali pasigaminti net ir tie, kurie turi daug darbo ar mažai kulinarinės patirties.

Kaip šis užkandis palyginamas su įprastais priešuždegiminiais vaistais

Daugelis pacientų, norėdami sumažinti lėtinį skausmą, vartoja priešuždegiminius vaistus, nežinodami, kad natūralios alternatyvos, pavyzdžiui, kurkumais pagaminti užkandžiai, teikia panašų poveikį be galimų šalutinių poveikių. Nors NVNU, pavyzdžiui, ibuprofenas, slopina COX-2 fermentus, kurkuminas (aktyvus kurkumų komponentas) veikia kelis uždegimo procesus vienu metu. Tyrimai rodo, kad kasdien vartojant ciberžolę gaunamas panašus priešuždegiminis poveikis kaip vartojant 400–600 mg ibuprofeno, tačiau be virškinimo trakto kraujavimo ar širdies ir kraujagyslių komplikacijų, susijusių su ilgalaikiu vaistų vartojimu. Skirtingai nuo vaistų, kuriems reikalingas receptas ir stebėjimas, šis užkandis lengvai įtraukiamas į kasdienį racioną. Recepte esantis juodasis pipiras padidina kurkumino absorbciją 2000 %, maksimaliai padidindamas terapinį potencialą su minimaliomis investicijomis.

Tikros istorijos: žmonės, kurie pakeitė savo sveikatą su šiuo užkandžiu

Po daugiau nei dešimtmetį trukusių kovų su sunkia reumatoidiniu artritu, 58-metė Margaret Wilson per savo mitybos specialistą atrado užkandį iš ciberžolės ir juodųjų pipirų ir po trijų savaičių pranešė, kad sąnarių skausmas sumažėjo 70 %. 42-metis James Cornell, įtraukęs šį užkandį į savo po treniruotės rutiną, atsisakė kasdienio ibuprofeno vartojimo. Per du mėnesius jo uždegimo rodikliai smarkiai sumažėjo. Pensininkė mokytoja Sarah Patel pajuto palengvėjimą nuo lėtinio virškinimo trakto uždegimo, pastebėjo, kad pagerėjo žarnyno sveikata ir padidėjo energijos lygis. Sveikatos priežiūros specialistai užregistravo šiuos atvejus duomenų bazėje, kurioje kaupiami priešuždegiminės dietos rezultatai, ir nuo 2020 m. užregistruota daugiau nei 200 panašių sėkmės istorijų.

Kaip įtraukti šį uždegimą mažinantį užkandį į savo kasdienį racioną

Nors šie sėkmės pavyzdžiai rodo galimą naudą, praktinis įgyvendinimas daugeliui žmonių tebėra didelis iššūkis. Mitybos specialistai rekomenduoja pradėti nuo nedidelės šio priešuždegiminio mišinio porcijos per dieną, palaipsniui didinant iki rekomenduojamos 30 mililitrų porcijos du kartus per dieną.

Užkandį galima įtraukti į rytinę rutiną, pridėjus jį į avižinius dribsnius, jogurtą ar kokteilius. Popietei patogu jį tepti ant viso grūdo krekerių ar obuolių griežinėlių. Vakare galima įmaišyti į žolelių arbatą arba šiltą augalinį pieną. Savaitės porcijas iš anksto supilant į mažus indelius, užtikrinamas nuoseklumas ir patogumas, ypač užimtiems profesionalams ir slaugytojams.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video