Arbūzas yra mitybos paradoksas vaisių pasaulyje. Jo ryškiai raudonas minkštimas suteikia daug drėgmės, vitaminų ir antioksidantų, o kalorijų reikia minimaliai. Tačiau kai kuriems žmonėms ši vasaros gėrybė gali sukelti netikėtų sveikatos problemų. Tos pačios savybės, dėl kurių arbūzas yra naudingas, gali sukelti virškinimo sutrikimus, cukraus kiekio svyravimus kraujyje ar alergines reakcijas jautriems žmonėms. Abiejų šios sultingos lygties pusių supratimas padeda vartotojams priimti pagrįstus mitybos sprendimus.
Maistingumo profilis: Arbūzas – supermaistas
Arbūzas pasižymi įspūdingomis maistinėmis savybėmis, dėl kurių jis priskiriamas supermaistui. Šiame sultingame vaisiuje yra apie 92 proc. vandens, todėl jis itin drėkina, o kalorijų jame nedaug.
Mitybos požiūriu arbūzas turi daug vitaminų A ir C, kurie palaiko imuninę sistemą ir odos sveikatą. Jame yra likopeno, galingo antioksidanto, suteikiančio vaisiui raudoną spalvą ir apsaugančio nuo tam tikrų ligų.
Arbūzuose taip pat yra svarbiausių mineralinių medžiagų, įskaitant kalį ir magnį, o B grupės vitaminų, cinko ir fosforo – mažiau. Natūralūs cukrūs suteikia greitos energijos, todėl arbūzas yra idealus atgaivinantis ir maistingas pasirinkimas šiltuoju metų laiku.
Drėkinimo nauda: Arbūzas yra natūralus sportinis gėrimas
Svarstant apie idealius hidratacijos šaltinius, tik nedaugelis natūralių variantų gali varžytis su arbūzo išskirtine sudėtimi. Arbūzas, kuriame yra apie 92 % vandens, veiksmingai papildo skysčių atsargas, todėl jis yra puikus pasirinkimas karštu oru arba po fizinio aktyvumo.
Arbūzų sudėtyje yra ne tik hidratacijos, bet ir natūralių elektrolitų, įskaitant kalį, magnį ir kalcį, kurie padeda palaikyti tinkamą skysčių pusiausvyrą. Natūralūs cukrūs greitai suteikia energijos, o aminorūgštis citrulinas padeda sumažinti raumenų skausmą ir pagerina atsigavimo laiką.
Kitaip nei komerciniai sportiniai gėrimai, arbūzas teikia šią naudą be dirbtinių sudedamųjų dalių, per didelio cukraus kiekio ar konservantų – tai sveika alternatyva tiems, kurie ieško natūralių drėkinimo sprendimų. Arbūzų privalumai širdies ir kraujagyslių sistemai
Šis kuklus vasaros iškylas puošiantis vaisius teikia ne tik gaiviųjų gėrimų, bet ir didelę naudą – jis aktyviai palaiko širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą, naudodamas daugybę mechanizmų.
Arbūzuose yra citrulino, aminorūgšties, kuri virsta argininu, padedančiu gaminti azoto oksidą– kraujagysles plečiančią medžiagą, atpalaiduojančią kraujagysles ir gerinančią kraujotaką. Tyrimai rodo, kad reguliarus jų vartojimas gali padėti sumažinti kraujospūdį ir arterijų standumą.
Be to, arbūzuose esantis likopenas užtikrina antioksidacinę apsaugą nuo uždegimo ir oksidacinės kraujagyslių pažaidos.
Vaisiuose esantis kalis padeda palaikyti tinkamą širdies ritmą ir atsveria natrio poveikį kraujospūdžiui, o jo natūralūs junginiai gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.
Susirūpinimą kelia cukraus kiekis: Ar arbūzas kai kam yra per saldus?
Nepaisant daugybės sveikatai naudingų medžiagų, daugelis žmonių nerimauja dėl arbūzuose esančio cukraus kiekio ir galimo jo poveikio cukraus kiekiui kraujyje. Viename puodelyje arbūzo yra maždaug 9,4 g cukraus, todėl jo glikeminis indeksas yra 72, o glikeminė apkrova – 2, nes jame yra daug vandens.
Daugumai sveikų žmonių saikingas arbūzų vartojimas kelia minimalų susirūpinimą. Tačiau diabetikams ir tiems, kurie stebi gliukozės kiekį kraujyje, reikėtų būti atsargiems ir arbūzą įtraukti į angliavandenių apskaitą. Šiame vaisiuje esantys natūralūs cukrūs yra papildyti skaidulomis, kurios, palyginti su perdirbtais saldumynais, padeda sulėtinti cukraus pasisavinimą.
Poveikis virškinimui: Galimos problemos jautriam skrandžiui

Nors arbūzas daugumai vartotojų teikia daug naudos sveikatai, kai kurie asmenys, kurių virškinimo sistema jautri, suvalgę arbūzą gali jausti diskomfortą. Šiame vaisiuje yra FODMAP (fermentuojamų oligosacharidų, disacharidų, monosacharidų ir poliolių), kurie gali sukelti pilvo pūtimą, dujų kaupimąsi ir pilvo skausmus tiems, kurie turi dirgliosios žarnos sindromą arba fruktozės malabsorbcijos problemų.
Dėl didelio vandens kiekio arbūzuose taip pat gali padažnėti šlapinimasis arba pasireikšti laikinas viduriavimas, jei jų suvartojama daug. Sergantiems gastroezofaginio refliukso liga (GERL) dėl arbūzo sudėtyje esančių natūralių rūgščių gali atsirasti rūgšties refliuksas. Šiam jautrumui jautrūs žmonės arbūzą į savo racioną turėtų įtraukti palaipsniui, kad būtų įvertinta tolerancija.
Alerginės reakcijos ir kryžminė reakcija su kitais vaisiais
Nors, palyginti su kitomis alergijomis maistui, arbūzo alergija pasireiškia retai, jautriems žmonėms ji gali pasireikšti įvairiais simptomais – nuo lengvo burnos niežulio iki sunkios anafilaksijos. Ši būklė paprastai kyla dėl imuninės reakcijos į tam tikrus vaisiuose esančius baltymus.
Arbūzai pasižymi kryžminiu reaktyvumu su ambrozijos žiedadulkėmis ir tam tikrais Cucurbitaceae šeimos vaisiais, įskaitant agurkus, melionus ir cukinijas. Šis reiškinys, vadinamas burnos alergijos sindromu, pasireiškia, kai imuninė sistema šių maisto produktų baltymus supainioja su žiedadulkių baltymais. Lateksui alergiški žmonės taip pat gali reaguoti į arbūzą dėl bendrų latekso ir tam tikrų vaisių alergizuojančių junginių.
Sąveika su vaistais: Arbūzų vartojimas: kada su arbūzais elgtis atsargiai?
Daug kalio turintis arbūzas gali sąveikauti su tam tikrais vaistais, ypač tais, kurie turi įtakos inkstų veiklai arba kalio kiekiui organizme. Asmenys, vartojantys AKF inhibitorius, angiotenzino receptorių blokatorius (ARB) arba kalį tausojančius diuretikus, arbūzus turėtų vartoti atsargiai, nes šie deriniai gali pavojingai padidinti kalio kiekį kraujyje.
Natūralios arbūzo diuretinės savybės taip pat gali sustiprinti paskirtų diuretikų poveikį, todėl gali sutrikti elektrolitų pusiausvyra. Be to, vaisiuje yra junginių, kurie gali turėti įtakos tam tikrų vaistų perdirbimui kepenyse.
Pacientai turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais dėl galimos arbūzų ir jų vartojamų vaistų sąveikos.