Aguonų pienas bus 10 kartų skanesnis – reikia žinoti 1 paslaptį

Aguonų pienas – vienas svarbiausių Kūčių stalo gėrimų, be kurio neįsivaizduojamos lietuviškos šventės. Tačiau daugeliui šeimininkių jis išeina skystas, kartus ir beveik be skonio. Vaikai jo negeria, o suaugusieji gurkšnoja tik iš pagarbos tradicijai. O juk mūsų močiutės gamindavo tokį aguonų pieną, kad nuo stalo niekas negalėdavo atitraukti. Kokia jų paslaptis? Atsakymas paprastesnis, nei manote.

Pagrindinė klaida, kurią daro 90% šeimininkių

Dauguma žmonių aguonas tiesiog užpila karštu vandeniu, šiek tiek pamirko ir iškart mala. Tai didžiausia klaida, dėl kurios aguonų pienas išeina kartus ir neskanus.

Paslaptis, kurią žinojo mūsų senolės – aguonas reikia užplikyti verdančiu vandeniu ne vieną, o 2-3 kartus. Tik taip pašalinamas kartumas ir išgaunamas tikrasis aguonų skonis.

Šis paprastas veiksmas keičia viską. Aguonos tampa minkštesnės, lengviau atiduoda savo „pieną”, o skonis – švelnus ir kreminis, be jokio kartumo.

Kaip teisingai paruošti aguonas

Procesas užtrunka šiek tiek ilgiau, tačiau rezultatas vertas kiekvienos minutės.

Pirmas žingsnis – aguonas supilkite į dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Vandens turi būti tiek, kad aguonos būtų visiškai padengtos. Palikite 15 minučių.

Antras žingsnis – nusausinkite vandenį per sietelį. Pamatysite, kad vanduo tamsus, beveik rudas. Tai ir yra tas kartumas, kurio norime atsikratyti.

Trečias žingsnis – pakartokite procedūrą dar 1-2 kartus. Po trečio plikymo vanduo bus daug šviesesnis – tai ženklas, kad aguonos paruoštos malimui.

Ketvirtas žingsnis – tik dabar pradėkite malti. Ir čia kitas svarbus momentas – malti reikia ilgai, bent 15-20 minučių, kol aguonos pavirs vientisa balta mase.

Kokį grūstuvą naudoti

Mūsų močiutės naudojo akmeninius arba molinius grūstuvus – ir ne be reikalo. Akmuo lėtai trina aguonas, neįkaitina jų ir išsaugo visą skonį.

Šiuolaikiniai elektriniai malūnėliai dirba per greitai ir per karštai. Aguonos įkaista, praranda aromatą ir skonis tampa „plokščias”.

Jei neturite akmeninio grūstuvo – naudokite trintuką. Procesas užtruks ilgiau, tačiau rezultatas bus nepalyginamai geresnis nei su elektriniu prietaisu.

Paslaptis, kurią žino tik kaimo šeimininkės

Yra dar vienas triukas, kurį naudojo kaimo moterys – į aguonų pieną dėti medų, o ne cukrų.

Cukrus tiesiog pasaldina, tačiau medus suteikia visiškai kitą skonio dimensiją. Aguonų pienas tampa aromatingesnis, sodresnio skonio ir daug malonesnis gerti.

Svarbu – medų dėkite tik į atvėsusį pieną. Karštas vanduo naikina medaus naudingąsias savybes ir keičia jo skonį.

Papildomi ingredientai tobulam skoniui

Jei norite aguonų pieną pakelti į dar aukštesnį lygį, išbandykite šiuos priedus:

Migdolų pienas – įpilkite šiek tiek migdolų pieno. Jis suteikia kreminę tekstūrą ir švelnų riešutinį skonį.

Vanilė – vos lašelis vanilės ekstrakto paverčia paprastą aguonų pieną tikru desertinio gėrimo šedevru.

Cinamonas – žiupsnelį cinamono – ir jūsų aguonų pienas įgaus kalėdinę nuotaiką.

Razinos – pamirkykite razinas aguonų piene kelias valandas. Jų saldumas persismelks į gėrimą, o pačios razinos taps nuostabiu užkandžiu.

Kiek aguonų reikia

Daugelis šeimininkių taupo aguonas ir daro per skystą pieną. Štai proporcijos tobulam rezultatui:

  • 200 g aguonų
  • 500 ml vandens
  • 2-3 šaukštai medaus

Iš šio kiekio gausite apie 400-500 ml tiršto, skanaus aguonų pieno, kurio užteks 4-6 porcijoms.

Ko niekada nedaryti

Nevirti aguonų – virintos aguonos praranda skonį ir naudingąsias savybes. Tik plikykite.

Nenaudoti šalto vandens – aguonos neatsiveria ir neatiduoda skonio.

Neskubėti – greitas malimas neduos rezultato. Kantrybė – svarbiausia šio recepto sudedamoji dalis.

Išvada

Aguonų pienas – ne tik tradicija, bet ir tikras skonio malonumas, jei žinote, kaip jį gaminti teisingai. Viena paprasta paslaptis – 2-3 kartų plikymas – ir jūsų Kūčių stalas nustebins visus svečius.

Šiemet išbandykite šį būdą ir pamatysite skirtumą patys. O jei receptas patiko – pasidalinkite su draugais, kad ir jų šventės būtų skanesnės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video