Burokėlių salotos Kūčių vakarą: senovinis receptas iš Vadaktų kaimo

Screenshot

Kūčios – tai vakaras, kai ant stalo atsiranda patiekalai, perduodami iš kartos į kartą. Paprasti, pasninkiniai, bet kažkodėl skanesni nei bet kada kitaip. Vadaktų kaime gyvenanti ponia Aldona šį receptą prisimena nuo vaikystės – burokėlių salotos su grybais, česnaku ir riešutais. Patiekalas, be kurio Kūčių stalas būtų nepilnas.

Ingredientai

  • 800 g virtų burokėlių
  • 200 g šviežių, virtų arba marinuotų grybų (arba 30 g džiovintų)
  • 2 svogūnai
  • 2–3 skiltelės česnako
  • 3–5 graikiniai riešutai
  • Saujelė džiovintų slyvų (pagal norą)
  • Aliejus, druska, pipirai pagal skonį

Paruošimas

Virtus burokėlius supjaustykite nedideliais kubeliais. Su grybais galima improvizuoti – tinka ir švieži, ir marinuoti, ir džiovinti. Ponia Aldona dažniausiai naudoja virtus ir sušaldytus voveruškas, perleistas per mėsmalę. Tačiau labiausiai vertina džiovintus grybus – jie suteikia salotoms sodrumo ir to tikro miško aromato.

Jei naudojate džiovintus grybus, juos pirma gerai nuplaukite, išvirkite, supjaustykite ir, jei norite, pakepinkite. Grybų nuovirą pasilikite – jis puikiai tiks Kūčių žuviai.

Svogūnus supjaustykite ir pakepinkite aliejuje iki auksinės spalvos. Tada sudėkite grybus, šiek tiek pasūdykite, įberkite pipirų. Galiausiai suberkite burokėlius, viską išmaišykite ir dar trumpai pakepinkite kartu, kad skoniai susimaišytų.

Sūdykite atsargiai. Kaip sakydavo ponia Aldonos močiutė: „Nesūdyta – galvoje, persūdyta – ant stalo.”

Česnaką susmulkinkite ir įdėkite pačioje pabaigoje – taip aromatas išliks ryškesnis. Jei norite saldesnio akcento, įmaišykite džiovintų slyvų – jas užpilkite karštu vandeniu, išimkite kauliukus ir supjaustykite.

Salotas perkelkite į dubenį ir palikite atvėsti. Šis patiekalas patiekiamas šaltas. Prieš pat patiekimą įberkite susmulkintų graikinių riešutų – juos lengviausia sutrinti kočėlu ar tiesiog sulaužyti rankomis.

Kūčių stalo tradicija

Ponios Aldonos šeimoje burokėliai – tikra Kūčių žvaigždė. Be šių salotų dar būna pasninkiniai barščiai, tarkuoti burokėliai ir cviklai su krienais – jie puikiai tinka prie kopūstų suktinukų arba kitą dieną prie šaltų patiekalų.

Kūčios turi savą magiją. Tie patys patiekalai, kuriuos ruošiate ir kitomis dienomis, šį vakarą kažkodėl skonis visai kitoks. Gal dėl to, kad visa šeima kartu. Gal dėl tos ypatingo tylos prieš šventę. O gal tiesiog todėl, kad taip buvo visada – ir taip turi būti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video