Sūriai jau seniai užkariavo viso pasaulio gyventojų širdis savo unikaliais aromatais ir skoniais. Be įprasto kieto sūrio, egzistuoja pelėsinis sūris, sūris su grybais, lydytas ir net rūkytas. Pastaroji sūrio rūšis ypač patiko žmonėms iš Lietuvos
Visa esmė tame, kad tokį sūrį buvo patogu naudoti kaip užkandį triukšmingose vyriškose vaišėse. Tačiau, trūkstant įprasto sūrio, šeimininkės sugalvojo pridėti rūkyto sūrio ir į kitus patiekalus.
Be salotų, iš rūkyto sūrio gamindavo, pavyzdžiui, pastas-užtepus.
Ingredientai rūkyto sūrio užtepui:
- Rūkytas dešrinis sūris — 150 g
- Kiaušiniai — 3 vnt.
- Morkos — 2 vnt.
- Česnakas — 4 skiltelės
- Malti juodieji pipirai — ½ arbatinio šaukštelio
- Majonezas — 1 valgomasis šaukštas
- Grietinė — 1 valgomasis šaukštas
- Druska — žiupsnelis
Rūkyto sūrio užtepo gaminimas:
- Stambiai sutarkuojame rūkytą sūrį, sudedame į gilų dubenį. Kietai išverdame kiaušinius, nulupame ir taip pat stambiai sutarkuojame, dedame į dubenį.
- Nuluptas morkas sutarkuojame smulkia tarka, sumaišome su kiaušiniais ir sūriu. Per spaudiklį į mišinį išspaudžiame česnako skilteles, pabarstome druska ir maltais juodaisiais pipirais.
- Užtepą paskaninante grietine ir majonezu, kruopščiai išmaišome.
Šiam užtepui patiekti rekomenduojame iš anksto šiek tiek paskrudinti batono riekeles keptuvėje.
Šis užtepas – puikus sprendimas, kai reikia greitai paruošti užkandį svečiams ar tiesiog mėgautis skaniu sumuštinių su arbata. Rūkyto sūrio, morkų ir česnako derinys sukuria malonų, subtilų skonį, kuris primins sovietmečio vaišių stalus.