5 dažnos ir sunkios ligos, kurias galima įveikti laikantis augalinės mitybos

plant based diet reverses disease

Vis daugiau įrodymų rodo, kad visavertis, augalinis mitybos būdas gali padėti išvengti, valdyti ir kartais netgi išgydyti keletą dažnų lėtinių ligų. Klinikiniai ir populiacijos tyrimai sieja tokią mitybą su geresniu jautrumu insulinui, mažesniu LDL cholesteroliu, mažesniu kraujospūdžiu, svorio netekimu ir mažesne tam tikrų vėžio rūšių rizika. Mechanizmai yra įvairūs ir išmatuojami. Reikėtų atidžiau išnagrinėti šių mechanizmų reikšmę klinikinei praktikai ir visuomenės sveikatai.

2 tipo cukrinis diabetas: prevencija ir išgydymas augalinės mitybos pagalba

Nauji įrodymai rodo, kad augalinės mitybos dieta gali padėti užkirsti kelią 2 tipo diabetui ir daugeliu atvejų jį išgydyti: atsitiktinių imčių kontroliuojami tyrimai, kuriuose buvo tiriamos mažai riebalų turinčios, augalinės mitybos intervencijos, rodo, kad per kelias savaites ar mėnesius žymiai sumažėjo HbA1c ir gliukozės kiekį mažinančių vaistų vartojimas, o kohortiniai tyrimai ir metaanalizės rodo, kad vegetariška ir augalinė mityba yra susijusi su maždaug 20–50 % mažesne diabeto rizika.

Tyrimai šiuos privalumus sieja su pagerėjusiu jautrumu insulinui, sumažėjusiu kepenų ir visceralinių riebalų kiekiu, didesniu skaidulų kiekiu, kuris slopina gliukozės svyravimus, priešuždegiminiais polifenoliais ir palankiais žarnyno mikrobiotos pokyčiais. Klinikinės priežiūros programos padeda numesti svorį ir sumažinti vaistų vartojimą; stebėjimas ir maistinių medžiagų planavimas užtikrina saugumą

Koronarinės arterijos liga ir širdies priepuolio rizikos mažinimas

Nors augalinės mitybos nauda 2 tipo diabeto prevencijai ir gydymui yra įrodyta, jos poveikis apima ir aterosklerozinę ligą bei miokardo infarkto riziką.

Dideli kohortiniai tyrimai rodo, kad laikantis augalinės mitybos, širdies ir kraujagyslių ligų atvejų skaičius sumažėja apie 16 %, o mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų – apie 31 %. Vegetarai ir veganai, palyginti su mėsėdžiais, nuolat pasižymi mažesniu LDL, bendruoju cholesteroliu ir mažesniu miokardo infarktų skaičiumi.

Kontroliniai tyrimai rodo, kad visavertis, mažai riebalų turintis augalinis maistas gali pagerinti aterosklerozės rodiklius ir sumažinti krūtinės anginos simptomus.

Mechanizmai apima sumažintą sočiųjų riebalų kiekį, mažesnį LDL, sumažintą uždegimą, svorio netekimą, geresnį gliukozės kiekio kontrolę ir pagerintą endotelio funkciją.

Nauda reikalauja rinktis sveiką augalinį maistą, o ne rafinuotus produktus.

Hipertenzija: kraujospūdžio mažinimas augaliniais maisto produktais

Hipertenzija patikimai reaguoja į augalinės mitybos strategijas: atsitiktinės atrankos tyrimai rodo, kad daugiausia vegetariška arba veganiška mityba sumažina sistolinį kraujospūdį maždaug 4–7 mmHg, o diastolinį kraujospūdį – apie 2–5 mmHg, palyginti su visavalgio mitybos modeliais, o šis poveikis yra panašus į vieno antihipertenzinio vaisto poveikį.

Įrodymai rodo, kad nauda yra susijusi su didesniu kalio kiekiu vaisiuose, daržovėse, ankštiniuose ir nesusmulkintuose grūduose bei sumažintu natrio suvartojimu; kiekvienas 1000 mg kalio padidėjimas matomai sumažina spaudimą.

Augaliniai baltymai ir nesusmulkinti grūdai gerina endotelio funkciją ir mažina arterijų standumą.

Didelio ląstelienos kiekio, mažesnio kaloringumo augaliniai maisto produktai skatina svorio mažėjimą ir insulino jautrumą, o tai paaiškina didžiąją dalį šio poveikio.

DASH tipo metodai dar labiau sumažina širdies ir kraujagyslių ligų rizik

Nutukimo ir metabolinio sindromo valdymas

Kovojant su nutukimu ir metaboliniu sindromu, visavertės augalinės mitybos modeliai nuosekliai duoda klinikiškai reikšmingų pagerėjimų svorio, gliukozės kontrolės ir kardiometabolinių rizikos veiksnių srityse.

Klinikiniai tyrimai rodo, kad per 6–12 mėnesių svoris sumažėja ~4–6 kg daugiau nei įprastinės priežiūros atveju; kohortiniai tyrimai rodo, kad 20–30 % mažiau diabeto atvejų pasitaiko tarp įprastinių vegetarų/veganų. Mechanizmai apima didelį ląstelienos kiekį, mažesnį energijos tankį, sumažintą sočiųjų riebalų kiekį ir naudingus žarnyno mikrobiotos pokyčius, dėl kurių susidaro trumpos grandinės riebalų rūgštys.

Intervencijos duomenys rodo, kad LDL sumažėja 10–30 %, sistolinis kraujospūdis sumažėja 5–10 mmHg, o visceraliniai riebalai mažėja nepriklausomai nuo svorio pokyčių.

Būtinas kruopštus planavimas dėl B12, D, jodo, omega-3 ir prižiūrimas vaistų vartojimo mažinimas.

Tam tikros vėžio rūšys: rizikos mažinimas ir palaikomosios mitybos strategijos

Kadangi epidemiologiniai ir intervencijos duomenys sutampa dėl biologiniu požiūriu įtikinamų mechanizmų, pirmiausia augalinės mitybos modeliai yra susiję su matomu kelių vėžio rūšių rizikos sumažėjimu ir siūlo praktines palaikomosios strategijas išgyvenusiems.

Bendros analizės rodo, kad tarp daug augalinio maisto vartojančių žmonių kolorektalinio, menopauzės po krūties ir skrandžio vėžio atvejų skaičius yra maždaug 10–25 % mažesnis.

Rekomendacijose pabrėžiama, kad reikia suvartoti >5 porcijas vaisių ir daržovių per dieną, 25–30 g ląstelienos per dieną ir riboti perdirbtos/raudonos mėsos vartojimą; kiekvienas 50 g perdirbtos mėsos per dieną padidina kolorektalinio vėžio riziką maždaug 18 %.

Visiškos augalinės mitybos dietos mažina uždegimą, insulino/IGF-1 kiekį ir didina butirato kiekį, palaikydamos storosios žarnos sveikatą.

Išgyvenusieji, laikantysis augalinės mitybos modelio, pasižymi maždaug 20 % mažesniu mirtingumu; užtikrina pakankamą energijos, baltymų kiekį ir stebi B12, D, jodo, geležies kiekį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video