Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad cukinijos pasižymi aštuoniais nepaprastais privalumais: skatina virškinimo sistemos sveikatą dėl skaidulų kiekio, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje dėl mažo glikemijos kiekio, saugo regėjimą dėl liuteino ir zeaksantino, veikia priešuždegimiškai dėl polifenolių, kalio ir skaidulų poveikis širdies sveikatai, padeda reguliuoti svorį, antioksidantai saugo nuo ląstelių pažeidimų ir gerina odos sveikatą. Dėl šių įrodymais pagrįstų savybių ši kukli daržovė yra maistinė jėgainė, kuri nusipelno didesnio pripažinimo kasdienėje mityboje. Visas cukinijų naudingųjų savybių spektras yra kur kas platesnis nei įprasta.
Virškinamojo trakto sveikatos jėgainė: Kaip cukinijos gerina žarnyno veiklą?

Kodėl cukinijos nuolat patenka tarp mitybos specialistų rekomenduojamų virškinamojo trakto sveikatai gerinti? Atsakymas slypi įspūdingame skaidulų kiekyje– maždaug 1 gramas viename puodelyje – kuris skatina reguliarų tuštinimąsi ir apsaugo nuo vidurių užkietėjimo.
Tyrimai patvirtina, kad cukinijose yra ir tirpių, ir netirpių skaidulų, kurios sinergiškai veikia žarnyno sveikatą. Tirpios skaidulos maitina naudingas žarnyno bakterijas, o netirpios skaidulos padidina išmatų tūrį.
Be to, cukinijose esantis didelis vandens kiekis (95 %) palengvina virškinimą ir palaiko hidrataciją. Švelnios fermentinės savybės padeda įsisavinti maistines medžiagas, o dėl mažo FODMAP kiekio tinka jautriai virškinimo sistemai.
Cukraus kiekio kraujyje reguliavimas: Cukinijų vaidmuo kontroliuojant glikemiją
Tyrimai rodo, kad cukinijos daro teigiamą poveikį cukraus kiekiui kraujyje, todėl jos yra puikus maisto produktas asmenims, sergantiems cukriniu diabetu ar turintiems atsparumą insulinui.
Mažai angliavandenių ir daug skaidulinių medžiagų turinčios daržovės lemia žemą glikemijos indeksą. Moksliniai tyrimai atskleidė, kad cukinijose yra unikalių polisacharidų, kurie gali padėti reguliuoti insulino kiekį ir pagerinti gliukozės toleranciją.
Be to, pektino skaidulos lėtina angliavandenių įsisavinimą ir neleidžia greitai pakilti cukraus kiekiui kraujyje. Klinikinių tyrimų metu nustatyta, kad reguliariai vartojant šias skaidulas pagerėja HbA1c lygis.
Dėl šių savybių cukinijos yra vertingas maisto planų, skirtų gliukozės kiekiui kraujyje stabilizuoti visą dieną, priedas.
Regėjimo apsauga: Karotinoidai, saugantys akių sveikatą

Be glikemijos privalumų, cukinijose yra specifinių karotinoidų, kurie labai saugo akių sveikatą. Liuteinas ir zeaksantinas, esantys tamsiai žalioje cukinijų odelėje, kaupiasi tinklainėje ir geltonojoje dėmėje, kur filtruoja kenksmingą mėlynąją šviesą ir neutralizuoja laisvuosius radikalus.
Tyrimai rodo, kad šie junginiai mažina su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos ir kataraktos– pagrindinių regėjimo pablogėjimo priežasčių visame pasaulyje – riziką. Reguliarus jų vartojimas gali sulėtinti esamų akių ligų progresavimą.
Karotinoidai veikia sinergiškai su cukinijose esančiais vitaminais C ir E, sustiprindami jų apsauginį poveikį. Kad gautumėte didžiausią naudą, cukinijas valgykite su nedideliu kiekiu sveikų riebalų, kurie pagerina karotinoidų įsisavinimą.
Priešuždegiminės savybės: Cukinijų poveikis: moksliniai įrodymai, kuriais grindžiamas cukinijų poveikis
Atliekant naujus mokslinius tyrimus nustatyta keletas cukinijose esančių junginių, kurie pasižymi dideliu priešuždegiminiu poveik iu organizme. Tyrimai rodo, kad cukinijose yra polifenolių ir karotenoidų, kurie padeda slopinti uždegimo žymenis ir mažinti oksidacinį stresą ląstelių lygmeniu.
Daug liuteino, zeaksantino ir beta karotino turinčios daržovės sinergiškai slopina uždegiminius procesus. Žurnale „Journal of Nutritional Biochemistry” paskelbti moksliniai tyrimai rodo, kad cukinijų ekstraktas mažina uždegimą sukeliančių citokinų kiekį.
Be to, įrodyta, kad cukinijose esančios pektino skaidulos palaiko žarnyno sveikatą ir netiesiogiai mažina sisteminį uždegimą dėl geresnės žarnyno barjero funkcijos ir mikrobiomo reguliavimo.
Privalumai širdies sveikatai: Kalio ir skaidulų poveikis širdžiai: kalis ir skaidulos veikia kartu
Cukinijų indėlis į širdies ir kraujagyslių sveikatą buvo užfiksuotas keliuose klinikiniuose tyrimuose, kuriuose nagrinėtas jų maistinių medžiagų profilis. Tyrimai rodo, kad viename puodelyje cukinijų yra apie 295 mg kalio, kuris padeda reguliuoti kraujospūdį, nes neutralizuoja natrio poveikį ir atpalaiduoja kraujagyslių sieneles.
Cukinijose esančios tirpios skaidulos (apie 1 g puodelyje) veikia sinergiškai su kaliu, mažindamos MTL cholesterolio kiekį, susijungdamos su cholesterolio dalelėmis virškinamajame trakte. Šis derinys palaiko širdies veiklą ir kartu mažina insulto ir infarkto rizikos veiksnius.
Reguliarus jo vartojimas susijęs su geresniu arterijų lankstumu ir mažesniu uždegimo žymenų kiekiu pacientams, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis.
Pagalba svorio kontrolei: Mažai kalorijų turinčios, daug maisto medžiagų turinčios daržovės
Naujausiuose tyrimuose pabrėžiama, kad cukinija yra veiksminga svorio reguliavimo priemonė, nes jos kaloringumas itin mažas – tik 17 kalorijų 100 gramų. Šiame vasaros moliūge yra apie 95 % vandens, todėl jis sukuria didelį tūrį su minimaliu kalorijų kiekiu.
Žurnale „Journal of Nutrition” paskelbti tyrimai rodo, kad daug vandens turintys maisto produktai didina sotumą ir kartu mažina bendrą suvartojamų kalorijų kiekį. Cukinijos turi daug skaidulų– 1,1 g viename puodelyje – jos dar labiau sustiprina sotumo jausmą.
Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad cukinijų įtraukimas į maistą gali sumažinti vėlesnį kalorijų suvartojimą iki 15 %. Cukinijų universalumas leidžia pakeisti kaloringesnius ingredientus makaronų patiekaluose, gruzdintuvėse ir kepiniuose.
Antioksidantų kiekis: Kova su oksidaciniu stresu ląstelių lygmenyje
Mokslinė analizė atskleidė, kad cukinijose yra įspūdingų antioksidacinių junginių, įskaitant liuteiną, zeaksantiną ir beta karotiną. Šios fitocheminės medžiagos neutralizuoja laisvuosius radikalus, mažina oksidacinę ląstelių ir DNR žalą.
Tyrimai rodo, kad cukinijų antioksidantai apsaugo nuo lėtinio uždegimo ir su oksidaciniu stresu susijusių būklių. Daržovėje esantis vitaminas C dar labiau sustiprina jos antioksidacinį profilį, palaikydamas imuninę funkciją ir kovodamas su ląstelių irimu.
Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant daržoves sumažėja žmonių oksidacinio streso žymenys. Didžiausia šių naudingųjų junginių koncentracija yra odelėje, todėl, ruošiant cukiniją, ją reikia minimaliai nulupti, kad ji būtų kuo naudingesnė sveikatai. Šis ląstelių apsaugos mechanizmas yra viena svarbiausių, tačiau nepakankamai įvertintų cukinijų maistinių savybių.
Odos sveikatos gerinimas: Vitaminai ir odos audinių drėkinimas
Cukinijose esanti vitaminų A, C ir E gausa labai prisideda prie odos audinių regeneracijos ir apsaugos. Šie būtini mikroelementai palaiko kolageno sintezę, kuri palaiko odos elastingumą ir mažina ankstyvo senėjimo požymius.
Cukinijos, kurių sudėtyje yra 95 % vandens, reguliariai vartojamos labai gerai drėkina organizmą. Šis didelis drėgmės kiekis padeda palaikyti odos drėkinimą iš vidaus, papildydamas aktualias odos priežiūros procedūras.
Tyrimai rodo, kad cukinijų antioksidacinės savybės apsaugo odos ląsteles nuo UV spindulių žalos ir aplinkos poveikio. Natūralūs priešuždegiminiai šios daržovės junginiai taip pat padeda sumažinti paraudimą ir sudirgimą, todėl cukinijos vertingos tiems, kurių oda jautri.