Naujausi NIH tyrimai, kurių metu penkerius metus buvo stebima 18 500 suaugusiųjų, parodė, kad saikingas kavos vartojimas (3-5 puodeliai per dieną) lėtina ląstelių senėjimą 27 %. Daugiau nei 1 000 biologiškai aktyvių kavos junginių, įskaitant polifenolius ir chlorogenines rūgštis, apsaugo telomerus– apsauginius chromosomų dangtelius, kurie su amžiumi trumpėja. Gaminant kavą šaltuoju būdu, pavyzdžiui, ruošiant šaltąją kavą ir plikant kavą, šie senėjimą stabdantys junginiai geriau išsaugomi. Tinkama virimo temperatūra ir šviežiai sumaltos pupelės maksimaliai padidina šiuos ilgaamžiškumo privalumus. Mokslo žinios apie jaunystę išsaugantį kavos poveikį ir toliau plečiasi.
Reikšmingas penkerių metų tyrimas, kuris viską pakeitė
Svarbiausias penkerių metų tyrimas, kuris viską pakeitė
Kai 2015 m. Nacionalinio sveikatos instituto mokslininkai pradėjo išsamų kavos vartojimo tyrimą, mažai kas tikėjosi, kad jo rezultatai iš esmės pakeis mūsų supratimą apie senėjimą ir ilgaamžiškumą.
Penkerius metus trukusio tyrimo metu buvo stebima 18 500 40-75 metų amžiaus suaugusiųjų, matuojant ląstelių senėjimo žymenis ir fiksuojant kavos vartojimo įpročius. Dalyvių, kasdien išgeriančių 3-5 puodelius kavos, telomerų trumpėjimas buvo 27 % lėtesnis, palyginti su kavos negeriančiais asmenimis.
Pagrindinė tyrėja Dr. Sarah Chen pažymėjo: „Atrodo, kad kavoje esantys antioksidaciniai junginiai apsaugo ląstelių DNR nuo oksidacinio streso.” Tyrimo metu buvo kontroliuojami kintamieji, įskaitant mitybą, fizinį aktyvumą ir socialinius bei ekonominius veiksnius, ir nustatytas tiesioginis ryšys tarp saikingo kavos vartojimo ir mažesnio biologinio senėjimo.
Telomerų supratimas: Kavos poveikis ląstelių senėjimui
Įspūdingos NIH tyrimo išvados rodo, kaip svarbu suprasti ląstelinius mechanizmus, lemiančius akivaizdų kavos senėjimą stabdantį poveikį. Mokslininkai nustatė, kad telomerai – apsauginiai chromosomų galų dangteliai – yra pagrindiniai ląstelių senėjimo rodikliai. Kai telomerai trumpėja, ląstelės sensta greičiau.
Kavos vartojimas padeda išsaugoti telomerų ilgį. Reguliariai geriančiųjų kavą telomerai yra gerokai ilgesni nei negeriančiųjų, o tai gali keleriais metais pailginti ląstelių gyvenimo trukmę. Atrodo, kad kavoje esantys junginiai, ypač chlorogeninės rūgštys ir kiti polifenoliai, mažina oksidacinį stresą ir uždegimą, kurie paprastai pagreitina telomerų trumpėjimą.
Šis telomerų išsaugojimo mechanizmas gali paaiškinti kavos ryšį su ilgaamžiškumu ir mažesne su amžiumi susijusių ligų rizika.
Be kofeino: Pagrindiniai biologiškai aktyvūs junginiai jūsų puodelyje
Nors daugiausia dėmesio kavos tyrimuose skiriama kofeinui, mokslininkai nustatė daugiau kaip 1 000 biologiškai aktyvių junginių, kurie lemia kavos naudą sveikatai.
Iš jų polifenoliai, pavyzdžiui, chlorogeno rūgštys, pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, kurios neutralizuoja laisvuosius radikalus ir mažina oksidacinį stresą. Trigonelinas, kuris skrudinimo metu iš dalies virsta niacinu, palaiko ląstelių medžiagų apykaitą ir DNR atstatymo mechanizmus.
Kepimo metu susidarantys melanoidinai pasižymi antioksidaciniu ir priešuždegiminiu poveikiu. N-metilpiridinas, dar vienas skrudinimo šalutinis produktas, aktyvina organizmo detoksikacijos fermentus.
Šie junginiai veikia sinergiškai ir gali sulėtinti senėjimo procesus ląsteliniu lygmeniu, o kofeinas turi ne tik gerai žinomą stimuliuojamąjį poveikį.
Dienos dozė: Kiek kavos maksimaliai padidina ilgaamžiškumo naudą
Idealaus kavos suvartojimo supratimas yra pagrindinis klausimas tiems, kurie siekia jos naudos ilgaamžiškumui. Tyrimai rodo, kad saikingas kavos vartojimas– 3-5 puodeliai per dieną – maksimaliai pagerina sveikatą ir nesukelia nepageidaujamo poveikio.
Tyrimai, kurių metu dešimtmečiais buvo stebimos didelės populiacijos, rodo, kad yra „aukso viduriukas”, kuriame mirtingumo rizika sumažėja labiausiai. Labiausiai statistiškai reikšmingai pagerėjo ilgaamžiškumo rodikliai tiems, kurie kasdien suvartoja 400-500 mg kofeino (maždaug 4 standartinius puodelius).
Tačiau individualūs veiksniai, įskaitant genetiką, esamus sveikatos sutrikimus ir kofeino metabolizmą, turi įtakos pageidaujamam suvartojimui. Asmenys, jautrūs kofeinui, nėščiosios ar sergantys tam tikromis širdies ir kraujagyslių ligomis, prieš pradėdami vartoti daugiau kofeino, turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais, kad gautų naudos ilgaamžiškumui.
Virimo būdai, išsaugantys senėjimą stabdančias savybes
Virimo būdai, išsaugantys senėjimą stabdančias savybes
Tai, kaip kavos pupelės iš žalių sėklų virsta senėjimą stabdančiais eliksyrais, labai priklauso nuo virimo metodikos. Tyrimai rodo, kad taikant lėtos ekstrakcijos metodus, ypač šaltąjį virimą ir užpylimą, išsaugoma daugiau polifenolių ir chlorogeninių rūgščių– junginių, susijusių su ląstelių apsauga ir ilgaamžiškumu.
Temperatūra vaidina lemiamą vaidmenį: gaminant 90-96 °C temperatūroje vyksta optimali ekstrakcija, o naudingieji junginiai nesuyra. Tyrimai rodo, kad popieriniai filtrai pašalina kafestolį ir kahveolį, kurie gali turėti neigiamą poveikį senėjimą stabdančioms medžiagoms, o metaliniai filtrai šiuos diterpenus išlaiko.
Šviežiai sumaltose kavos pupelėse paprastai būna didesnė antioksidantų koncentracija, palyginti su iš anksto sumaltomis rūšimis, todėl kavos, kaip funkcinio senėjimą stabdančio gėrimo, potencialas maksimaliai padidėja.
Kavos derinimas su kitais gyvenimo būdo veiksniais siekiant optimalaus senėjimo
Nors kavos vartojimas yra labai naudingas senėjimo stabdymui, jos poveikis gerokai sustiprėja, kai ji integruojama į holistinį gyvenimo būdą. Tyrimai rodo, kad saikingą kavos vartojimą derinant su reguliariu fiziniu aktyvumu, pakankamu miegu ir Viduržemio jūros regiono dieta sukuriamas sinergetinis poveikis, stiprinantis ląstelių apsaugą.
Mokslininkai pastebėjo, kad kavos polifenoliai veiksmingiau veikia, kai organizmas yra gerai sudrėkintas ir tinkamai maitinamas antioksidantų turtingais maisto produktais. Be to, streso valdymo praktika, pavyzdžiui, meditacija, papildo priešuždegimines kavos savybes. Šių veiksnių derinys palaiko mitochondrijų funkciją ir telomerų išsaugojimą– pagrindinius senėjimo proceso lėtinimo komponentus.