Portulaka – įprasta vasarinė piktžolė ašaros lašo formos lapais ir rausvais stiebais, kuri gerai auga karštoje ir sausoje aplinkoje. Šiame nepastebėtame augale yra daugiau omega-3 riebalų rūgščių nei bet kurioje kitoje lapinėje daržovėje, taip pat gausu vitaminų E, C ir beta karotino. Istoriškai įvairiose kultūrose vertinamas dėl gydomųjų savybių, portulaką galima skinti nuo vėlyvo pavasario iki ankstyvo rudens. Tinkamai atpažįstant ją galima atskirti nuo nuodingųjų panašumų, pavyzdžiui, spurgų. Sužinokite, kaip šis kiemo supermaistas iš trukdžio virsta maistine jėgaine.
Kas yra portulakas? Šios įprastos kiemo piktžolės atpažinimas
Daugelis daržininkų nesąmoningai išnaikina portulaką – sultingą augalą ašaros lašo formos lapais, augantį žemai prie žemės ir išsikerojusį. Portulaca oleracea (Portulaca oleracea) turi lygius, rausvus stiebus, išsišakojančius iš centrinės šaknies, ir mažus geltonus žiedus, žydinčius vasarą.
Šis atsparus vienmetis augalas gerai auga karštoje, sausoje aplinkoje ir skurdžiame dirvožemyje, todėl plačiai paplitęs soduose, šaligatvių plyšiuose ir pažeistose vietose. Jo mėsingi lapai auga priešingomis poromis išilgai stiebų.
Norint atpažinti portulaką, atkreipkite dėmesį į jo išskirtines mentelės formos lapus, šiek tiek sultingą tekstūrą ir išsikerojusį augimo būdą. Lūžus stiebams, iš jų išsiskiria pieniškos sultys.
Maistingumo profilis: Purslanas pelnė supermaisto statusą
Nuolankioji portulaka pasižymi tokiomis maistinėmis savybėmis, kokioms gali prilygti tik nedaugelis daržovių, todėl ji pripažinta tikru supermaistu tarp laukinių valgomųjų augalų.
Šioje sultingoje daržovėje yra daugiau omega-3 riebalų rūgščių nei bet kurioje kitoje lapinėje daržovėje, ypač alfa-linoleno rūgšties, kuri palaiko širdies ir smegenų sveikatą. Portulakoje yra šešis kartus daugiau vitamino E nei špinatuose ir septynis kartus daugiau beta karoteno nei morkose.
Gausu magnio, kalcio, kalio ir geležies mineralų, taip pat daug vitamino C, skaidulų ir antioksidantų. Joje esantis melatoninas padeda reguliuoti miego ciklus, o dėl mažo kaloringumo ji idealiai tinka asmenims, besirūpinantiems savo svoriu.
Istorinis portulakų naudojimas įvairiose kultūrose
Per visą žmonijos istoriją portulakos, kaip maistas ir vaistas, peržengė kultūrines ribas, nes buvo įtrauktos į civilizacijų nuo Senovės Egipto iki viduramžių Europos kulinarines tradicijas.
Senovės graikai ir romėnai vertino portulaką uždegimams ir virškinimo negalavimams gydyti. Artimųjų Rytų virtuvėje ji tebėra pagrindinis salotų ir troškinių patiekalas.
Kinų medicinoje nuo seno skiriama karščiavimui mažinti ir organizmui detoksikuoti.
Vietiniai amerikiečiai portulaka naudojo nudegimams ir vabzdžių įkandimams gydyti, taip pat įtraukė ją į savo mitybą. Net Ghandi paminėjo portulaką kaip vieną iš augalų, galinčių išlaikyti bendruomenes, kai trūksta maisto, pabrėždamas jos, kaip patikimo mitybos šaltinio, istorinę svarbą.
Kada ir kur galima rasti portulakų jų populiarumo viršūnėje
Augintojai atpažįsta tris pagrindinius piko sezono požymius: šiltą dirvos temperatūrą, pastovią saulės šviesą ir sultingus, lopinėlio formos lapus.
Šis maistingųjų medžiagų šaltinis daugelyje vidutinio klimato regionų klesti nuo vėlyvo pavasario iki ankstyvo rudens. Ieškokite vijoklinių gysločių pažeistoje dirvoje– sodų pakraščiuose, šaligatvių plyšiuose ir nenušienautose vejose. Miestų aplinkoje apleistose aikštelėse ir palei šaligatvius dažnai pasitaiko gausių plotų.
Ryte nuimtas derlius būna aromatingiausias ir turtingiausias maistingosiomis medžiagomis. Per vasaros karščius, ypač liepą ir rugpjūtį, kai omega-3 rūgščių kiekis jose pasiekia maksimalų lygį, augalo citrinų skonis dar labiau sustiprėja. Rinkitės egzempliorius rausvais stiebais ir nesudžiūvusiais lapais, kad jie būtų idealiai švieži.
Derliaus nuėmimo rekomendacijos: Saugios surinkimo praktikos užtikrinimas
Rinkimo gairės: Saugios surinkimo praktikos užtikrinimas
Tinkamas atpažinimas yra saugaus portulakos rinkimo kertinis akmuo, todėl augintojai turi atskirti šią valgomą sukulentinę daržovę nuo galimai toksiškų jos atitikmenų, pavyzdžiui, spurgų. Esminis skirtumas yra pieniškos spurgų sultys, kurių purpuruose nėra.
Derlių rinkite nepaliestose vietose, atokiau nuo kelių, pramoninių zonų ir cheminėmis medžiagomis apdorotų vejų. Rinkite jaunus, gležnus ūglius prieš žydėjimą, kad gautumėte maksimalų skonį ir maistingumą. Naudokite žirkles, o ne traukite, kad išsaugotumėte šaknų sistemą ir ji galėtų ataugti.
Prieš vartojimą kruopščiai nuplaukite, kad pašalintumėte dirvožemio daleles ir galimus teršalus. Į savo mitybos racioną įtraukdami portulaką, pradėkite nuo nedidelių kiekių, kad užtikrintumėte virškinimo suderinamumą.
Portulakų valymas ir paruošimas vartojimui
Nuimtą derlių reikia kruopščiai išvalyti, kad būtų pašalinti nešvarumai, šiukšlės ir galimi teršalai, ir tik tada galima saugiai vartoti. Stiebus ir lapus nuplaukite po vėsiu tekančiu vandeniu ir švelniai patrinkite, kad išbyrėtų dirvožemio dalelės.
Jei norite išvalyti kruopščiau, panardinkite gysločius į dubenį su vandeniu ir stipriai papurtykite, kad nuosėdos nusėstų, ir tik tada išimkite.
Po valymo nusausinkite popieriniais rankšluosčiais arba naudokite salotų suktuvą. Pašalinkite visas išblukusias ar sudžiūvusias dalis. Valgomi stiebai, lapai ir net smulkūs geltoni žiedai. Kad skonis ir tekstūra būtų idealūs, ruošdami patiekalus, kuriems reikia skirtingo gaminimo laiko, atskirkite storesnius stiebus nuo švelnių lapų.
Skanūs būdai, kaip įtraukti portulaką į savo mitybą
Kulinarijos entuziastai gali mėgautis portulakomis įvairiais būdais dėl jų universalumo ir malonaus citrinų ir pipirų skonio. Šis sultingas žalias augalas puikiai tinka Viduržemio jūros regiono įkvėptoms salotoms, jei yra žalias su alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis ir druska.
Virtas daržoves galima lengvai troškinti su česnakais kaip maistingą garnyrą arba paskutinėmis virimo minutėmis įmaišyti į sriubas ir troškinius. Dėl savo gleivių savybių jos puikiai tinka kokteiliams tirštinti arba įmaišyti į jogurtą.
Artimųjų Rytų virtuvėje purslane naudojama fattoush ir tzatziki patiekaluose, o meksikiečių virtuvėje – tradiciniuose quelites patiekaluose ir kiaušinienėje.
Moksliškai pagrįsta galima nauda sveikatai
Šiuolaikiniai moksliniai tyrimai ir toliau patvirtina tai, ką tradiciniai gydytojai jau šimtmečius žinojo apie išskirtinę purslane naudą sveikatai.
Portulakoje yra didžiausia omega-3 riebalų rūgščių, ypač alfa-linoleno rūgšties, kuri palaiko širdies ir smegenų sveikatą, koncentracija tarp visų lapinių daržovių. Tyrimai rodo, kad joje gausu antioksidantų,įskaitant vitaminus A, C ir E, kovojančių su oksidaciniu stresu ir uždegimu.
Įspūdingas magnio, kalio ir kalcio kiekis skatina kaulų sveikatą ir kraujospūdžio reguliavimą. Tyrimai rodo, kad purslane gali padėti stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl jis naudingas sergantiesiems diabetu. Melatonino kiekis taip pat gali būti naudingas miego kokybei ir imuninei funkcijai.
Purslanų auginimas: Nuo piktžolės iki sodo pagrindo
Kam vargti ravint portulaką, jei ji gali tapti gyvybinga jūsų sodo puošmena? Šis maistinių medžiagų šaltinis puikiai auga prastose dirvos sąlygose ir reikalauja minimalaus dėmesio, todėl puikiai tinka pradedantiesiems sodininkams.
Pradėkite nuo sėklų rinkimo iš esamų augalų arba įsigykite jų iš specializuotų tiekėjų. Sėkite tiesiai į gerai drenuojamą dirvą po paskutinių šalnų, 15-20 cm atstumu viena nuo kitos. Mėgsta saulę, bet pakenčia ir dalinį pavėsį.
Reguliariai skinkite jaunus stiebus ir lapus, kad paskatintumėte vešlesnį augimą. Augalas lengvai užsikrečia savaime, todėl, jei norite sustabdyti plitimą, pašalinkite kai kurias žiedų galvutes, kol jos nesubrendo.