Ar galima valgyti vynuoges su sėklomis? Mitybos specialistų verdiktas

eating seeded grapes nutritionists opinion

Taip, vynuogių sėklas visiškai saugu valgyti ir jos turi didelę maistinę vertę. Jose yra galingų antioksidantų, vadinamų proantocianidinais, kurie palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą, mažina uždegimą ir gali apsaugoti kognityvines funkcijas. Nors kai kurie mano, kad sėklos yra karčios ar sunkiai kramtomos, daugumai žmonių jos nekelia pavojaus sveikatai. Sėklos gali būti vartojamos sveikos, sumaltos į papildus arba dedamos į kokteilius ir receptus. Tolesniuose skyriuose nagrinėjamas visas jų maistingumas ir kūrybingi vartojimo būdai.

Vynuogių sėklų saugos profilis: Ką mums sako mokslas

Vartotojai dažnai išmeta vynuogių sėklas, nesuvokdami jų maistinės vertės. Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad vynuogių sėklos yra ne tik saugios vartoti, bet ir labai naudingos sveikatai.

Šiose mažytėse sėklose yra galingų antioksidantų, vadinamų proantocianidinais, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir mažina uždegimus.

Žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry” paskelbti tyrimai rodo, kad vynuogių sėklos gali palaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą gerindamos cholesterolio kiekį ir mažindamos kraujospūdį. Be to, jose yra maistinių skaidulų, baltymų ir nepakeičiamųjų riebalų rūgščių.

Nors kai kurie mano, kad sėklų kartumas yra nemalonus, jų traškumas gali pagerinti tekstūros pojūtį. Mitybos specialistai paprastai rekomenduoja šias naudingas sėklas įtraukti į racioną, o ne iš jo išbraukti.

Vynuogių sėklų ir veislių be sėklų maistinė sudėtis

Vynuogių su sėklomis ir vynuogių be sėklų maistinė sudėtis labai skiriasi ne tik tekstūrinėmis savybėmis. Veislės su sėklomis turi daugiau antioksidantų, ypač resveratrolio ir proantocianidinų. Pačiose sėklose yra papildomų skaidulų, nepakeičiamųjų riebalų rūgščių ir vitamino E, kurių trūksta veislėms be sėklų.

Nors vynuogėse be sėklų yra panašus kiekis vitaminų C ir K, kalio ir natūralių cukrų, jose yra maždaug 10 % mažiau polifenolių. Tyrimai rodo, kad vynuogių sėklos sudaro 15-20 % visų vaisių antioksidacinių savybių. Šie maistinių medžiagų skirtumai gali būti svarbūs asmenims, siekiantiems, kad vartojamos vynuogės būtų naudingos sveikatai.

Potenciali nauda sveikatai, slypinti vynuogių sėklose

Po savo traškia išore vynuogių sėklos slepia įspūdingą biologiškai aktyvių junginių, turinčių potencialų gydomąjį poveikį, rinkinį. Šiose mažytėse sėklose yra oligomerinių proantocianidinų kompleksų (OPC) – galingų antioksidantų, kurie gali sumažinti oksidacinį stresą ir uždegimą.

Tyrimai rodo, kad vynuogių sėklų junginiai gali palaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą gerindami kraujagyslių funkciją ir mažindami kraujospūdį. Jie taip pat žada apsaugoti kognityvines funkcijas ir gali sulėtinti su amžiumi susijusį nuosmukį. Be to, tyrimai rodo, kad vynuogių sėklų ekstraktas gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir pasižymėti antimikrobinėmis savybėmis.

Nors daugelis vartotojų valgydami vynuoges išmeta sėklas, jų įtraukimas į mitybos racioną gali suteikti šių sveikatai naudingų privalumų, kurie yra didesni už tuos, kuriuos teikia vynuogių veislės be sėklų.

Dažniausiai pasitaikančios problemos, susijusios su vynuogių sėklų vartojimu

Nepaisant galimos naudos sveikatai, daugelis žmonių nesiryžta vartoti vynuogių sėklų dėl keleto bendrų nuogąstavimų. Pirmiausia nerimaujama dėl kartaus sėklų skonio ir kietos tekstūros, kuri kai kuriems atrodo nemaloni.

Kiti baiminasi, kad gali užspringti, ypač vaikai ir vyresnio amžiaus žmonės.

Kai kurie žmonės mano, kad vynuogių sėklose yra toksiškų junginių, nors moksliniai įrodymai to nepatvirtina. Taip pat kyla abejonių dėl virškinamumo, nes kietas išorinis sėklų apvalkalas gali patekti į virškinimo sistemą neperdirbtas, todėl gali sumažėti maistingųjų medžiagų įsisavinimas.

Asmenys, sergantys divertikulitu arba tam tikromis virškinimo ligomis, atsargumo sumetimais gali vengti vynuogių sėklų, nors tyrimai rodo, kad dauguma žmonių gali saugiai jas vartoti.

Kūrybiški būdai, kaip į savo mitybą įtraukti vynuogių sėklų

Jei esate pasirengę pasinaudoti sėklinių vynuogių maistine nauda ir kartu įveikti tekstūros problemas, keli kūrybiški kulinariniai būdai gali padaryti jas skanesnes.

Įmaišydami vynuoges su sėklomis į kokteilius, veiksmingai sutrinkite sėklas ir išsaugokite jų maistinę vertę. Kepinant vynuoges sustiprėja skonis ir suminkštėja sėklų tekstūra. Vyno entuziastai gali rinktis namines vynuogių sultis arba vyną, kuriame fermentacijos metu sėklos perduoda savo naudinguosius junginius.

Vynuogės su sėklomis taip pat puikiai tinka ir pikantiškiemspatiekalams – grūdų salotoms, sūrių lentoms, unikaliems konservams ir kompotams gaminti, kur sėklos suteikia tekstūros įdomumo ir nedominuoja valgymo metu.

Kaip pasirinkti ir laikyti geriausias vynuogių su sėklomis veisles

Rinkdamiesi sėklinių vynuogių veisles, pirkėjai turėtų atkreipti dėmesį į tvirtumą, spalvos gyvybingumą ir kotelio kokybę, nes tai yra pagrindiniai šviežumo rodikliai. Rinkitės tokias vynuoges, kurios yra purios ir tvirtos liečiant, venkite vynuogių su raukšlėta odele ar pelėsiais.

Jei norite idealiai laikyti, neplautas vynuoges laikykite šaldytuve originalioje vėdinamoje pakuotėje arba perforuotame plastikiniame maišelyje. Tinkamai laikomos vynuogės paprastai išlieka šviežios 5-7 dienas.

„Concord”, „Red Globe” ir „Champagne” veislės pasižymi puikiu sėklų ir minkštimo santykiu.

Prieš patiekdami vynuoges nuplaukite po šaltu vandeniu ir nusausinkite. Kad vynuogės ilgiau išsilaikytų, jas galima užšaldyti iki trijų mėnesių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video