Greitas maistas kenkia paauglių smegenų veiklai – nauji tyrimai kelia susirūpinimą

brain function impaired by fast food

Naujausi neurobiologiniai tyrimai atskleidė susirūpinimą keliančias sąsajas tarp greito maisto vartojimo ir paauglių kognityvinių gebėjimų silpnėjimo. Tyrimai rodo, kad dažnas greito maisto vartojimas siejamas su sumažėjusia hipokampo funkcija, sumažėjusiu prefrontalinės žievės tūriu ir sutrikusia neuromediatorių gamyba. Paauglių smegenys ypač pažeidžiamos neurotoksinų, esančių perdirbtuose maisto produktuose, įskaitant AGE, mononatrio glutamatą ir dirbtinius transriebalus. Tokie mitybos įpročiai gali lemti 15-20 proc. prastesnę atmintį ir 43 proc. dažnesnius nuotaikos sutrikimus. Šių mechanizmų supratimas leidžia suprasti, kaip apsaugoti besivystantį protą.

Mokslas apie greito maisto poveikį paauglių smegenims

Trijuose naujausiuose neurobiologiniuose tyrimuose nustatytas greitojo maisto vartojimo ir paauglių kognityvinių gebėjimų silpnėjimo ryšys. Tyrėjai nustatė, kad daug riebalų ir cukraus turinti mityba smarkiai sumažina hipokampo funkciją, todėl pablogėja atminties formavimasis ir išsaugojimas. Smegenų skenavimas atskleidė sumažėjusį pilkosios medžiagos tūrį prefrontalinės žievės srityse, atsakingose už sprendimų priėmimą ir impulsų kontrolę.

Tyrimai parodė, kad perdirbtuose maisto produktuose esantys transriebalai trikdo neuromediatorių gamybą, o per didelis natrio kiekis ir konservantai skatina neurouždegimą. Ypač didelį susirūpinimą sukėlė duomenys, rodantys, kad paauglių smegenys, kurios vis dar yra kritinėse vystymosi stadijose, yra labiau pažeidžiamos šio poveikio, palyginti su suaugusiųjų smegenimis.

Mokslininkai pabrėžia, kad šie pokyčiai gali išlikti ir suaugusiųjų amžiuje, galimai prisidėdami prie ilgalaikių pažinimo sutrikimų.

Pagrindiniai neurotoksinai, randami apdorotame maiste

Greito maisto produktų sudėtyje yra specifinių junginių, kurie tiesiogiai pažeidžia neurologinę funkciją. Tyrimais nustatyta keletas neurotoksinų, įskaitant pažangiuosius glikacijos galutinius produktus (angl. advanced glycation end products, AGEs), didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupą ir dirbtinius transriebalus. Šios medžiagos pereina kraujo-smegenų barjerą ir kaupiasi besivystančiame nerviniame audinyje.

Tyrimai atskleidė, kad tokie eksitotoksinai kaip mononatrio glutamatas (MSG) ir aspartamas pernelyg stipriai stimuliuoja neuronus, kad jie pažeidžiami arba žūsta. Sunkieji metalai, tokie kaip gyvsidabris ir švinas, kurių kartais būna perdirbtuose maisto produktuose, dar labiau sutrikdo pažintinę raidą. Mokslininkai ypač atkreipia dėmesį į prefrontalinės žievės, atsakingos už sprendimų priėmimą ir impulsų kontrolę, jautrumą šiems junginiams.

Kritiniai smegenų raidos laikotarpiai labiausiai pažeidžiami

Paauglių smegenų vystymuisi būdingi keli kritiniai laikotarpiai, kurių metu padidėja pažeidžiamumas dėl greito maisto vartojimo sukeliamos neurotoksinės žalos. Tyrimai rodo, kad prefrontalinė žievė, atsakinga už sprendimų priėmimą ir impulsų kontrolę, nuo 12 iki 25 metų amžiaus smarkiai persitvarko, todėl ji tampa ypač jautri perdirbtame maiste esantiems kenksmingiems junginiams.

Paauglystėje sparčiai vystosi hipokampas, kuris yra labai svarbus atminties formavimuisi. Tyrimai rodo, kad daug riebalų turinčios dietos sutrikdo šio regiono neurogenezę ir gali sukelti ilgalaikius pažinimo sutrikimus.

Be to, pagumburis, kuris reguliuoja medžiagų apykaitą, brendimo laikotarpiu tampa jautresnis mitybos įtakai, o vartojant greitą maistą gali susiformuoti kenksmingi nerviniai takai, kurie išlieka ir suaugus.

Atminties ir mokymosi sutrikimai, susiję su reguliariu maisto vartojimu

Naujausi daugelio longitudinių tyrimų rezultatai atskleidžia susirūpinimą keliančias sąsajas tarp reguliaraus greito maisto vartojimo ir išmatuojamų paauglių atminties ir mokymosi gebėjimų sutrikimų.

Tris ar daugiau kartų per savaitę greitąjį maistą vartojančių paauglių rezultatai atliekant standartizuotus atminties testus buvo 15-20 proc. prastesni nei ribotai jį vartojančių bendraamžių. Mokslininkai, naudodami pažangius neurovaizdavimo metodus, nustatė, kad pablogėjo hipokampo funkcija, būtina informacijai įtvirtinti.

Taip pat nukenčia mokymosi rezultatai klasėje, o nuolatinių vartotojų dėmesio sutelkimo trukmė ir sudėtingų problemų sprendimo užduočių atlikimo sunkumai. Šie trūkumai ryškesni, kai alkoholį pradedama vartoti iki keturiolikos metų, o tai rodo, kad kritinis pažeidžiamumo laikotarpis sutampa su kognityviniam vystymuisi svarbiais nervų atpjovimo procesais.

Emocinis reguliavimas ir nuotaikos sutrikimai: Ryšys

Be kognityvinio poveikio, greito maisto vartojimas tapo svarbiu veiksniu, lemiančiu paauglių emocinį disreguliavimą ir nuotaikos sutrikimus. Žurnale „Journal of Adolescent Health” paskelbti tyrimai atskleidė, kad tris ar daugiau kartų per savaitę greitąjį maistą vartojantys paaugliai 43 % dažniau jaučia nerimą ir depresiją, palyginti su sveikiau besimaitinančiais bendraamžiais.

Atrodo, kad tai susiję su uždegimu ir žarnyno mikrobiomo sutrikimais. Daug cukraus ir riebalų turintis maistas sukelia uždegimines reakcijas, kurios veikia neurotransmiterių gamybą ir pagumburio funkciją – kritines emocinio reguliavimo sritis. Be to, tokie mitybos įpročiai mažina nuotaikos stabilizavimui būtinų omega-3 riebalų rūgščių kiekį.

Ekspertai rekomenduoja palaipsniui gerinti mitybą, o ne iš karto jos atsisakyti, kad būtų palaikoma paauglių emocinė sveikata.

Smegenų skenavimo palyginimas: Greito maisto vartotojai vs. sveikai besimaitinantys asmenys.

Atlikę išsamiausią tokio pobūdžio neurovaizdavimo tyrimą, mokslininkai atskleidė, kad reguliariai greitąjį maistą vartojančių ir sveikiau besimaitinančių paauglių smegenų struktūra ir funkcijos labai skiriasi.

Atlikus magnetinio rezonanso tomografiją paaiškėjo, kad greitąjį maistą vartojančių paauglių prefrontalinės žievės, atsakingos už sprendimų priėmimą ir impulsų kontrolę, pilkosios medžiagos tūris sumažėjo. Be to, funkcinis ryšys tarp hipokampo ir migdolinės galvos smegenų smarkiai susilpnėjo, o tai gali paaiškinti atminties ir emocijų reguliavimo sunkumus.

Sveikai besimaitinantys asmenys pasižymėjo tvirtesniais nerviniais ryšiais svarbiausiuose mokymosi centruose ir geresniu baltosios medžiagos vientisumu visose smegenyse. Šios išvados rodo, kad paauglystėje pasirinkta mityba gali turėti didelį ir ilgalaikį poveikį kognityviniam vystymuisi ir neurologinei sveikatai.

Strategijos tėvams, kaip pagerinti paauglių mitybą

Nors smegenų vaizdavimo tyrimai atskleidžia nerimą keliantį neurologinį greito maisto vartojimo poveikį, tėvai gali imtis praktinių veiksmų, kad ugdytų sveikesnius paauglių mitybos įpročius.

Ekspertai rekomenduoja įtraukti paauglius į valgio planavimą ir ruošimą, nes tai padidins jų indėlį į sveikesnį pasirinkimą. Namuose laikant lengvai prieinamus maistingus užkandžius ir ribojant perdirbtus maisto produktus, sukuriama geresniems mitybos įpročiams palanki aplinka. Reguliarus šeimos valgymas skatina ir mitybą, ir bendravimą.

Tėvai turėtų patys rodyti sveikos mitybos pavyzdį, o ne tik diktuoti taisykles. Palaipsniniai pokyčiai – vandens pakeitimas gazuotu gėrimu ar vienos naujos daržovės įvedimas kas savaitę – yra veiksmingesni nei kardinalūs mitybos pokyčiai, kuriems paaugliai dažnai priešinasi.

Pramonės reakcija ir reguliavimo aspektai

Pramonės sektoriaus atsakas ir reglamentavimo aspektai

Keletas didžiųjų greitojo maisto korporacijų, reaguodamos į gausėjančius mokslinius tyrimus apie paauglių smegenų sveikatą, viešai įsipareigojo keisti valgiaraščius. „McDonald’s” ir „Burger King” įsipareigojo per trejus metus 25 proc. sumažinti cukraus kiekį vaikų patiekaluose ir pasiūlyti daugiau maistinių medžiagų turinčių patiekalų.

Reguliavimo institucijos svarsto galimybę imtis griežtesnių priemonių. FDA pasiūlė privalomas įspėjamąsias etiketes ant daug cukraus turinčių patiekalų, kuriais prekiaujama jaunimui, o trijų valstijų įstatymų leidėjai svarsto įstatymų projektus, kuriais būtų ribojama tam tikra greitojo maisto reklama šalia mokyklų.

Sveikatos gynėjų grupės teigia, kad šių savanoriškų pramonės priemonių nepakanka, jei nėra išsamios reguliavimo sistemos, skirtos porcijų dydžiui, ingredientų kokybei ir rinkodaros praktikai.

Kognityvinę sveikatą palaikantys alternatyvūs greiti patiekalai

Kognityvinę sveikatą palaikantys alternatyvūs greiti patiekalai

Kokios galimybės yra tėvams ir paaugliams, ieškantiems patogių alternatyvų tradiciniam greitam maistui? Mitybos specialistai rekomenduoja ruošti maistingųjų medžiagų turinčius patiekalus, pavyzdžiui, grūdų dubenėlius su kvinoja, daržovėmis ir liesais baltymais. Kokteiliai, kuriuose derinami vaisiai, lapiniai žalumynai ir omega-3 šaltiniai, per kelias minutes aprūpina smegenis stiprinančiomis maistinėmis medžiagomis.

Keletas įmonių dabar siūlo sveikesnes „pasiimk ir išsinešk” alternatyvas, kurių sudėtyje yra sveikų maisto produktų be konservantų ir per daug cukraus. Viduržemio jūros regiono įkvėpti apkepai, naktinės avižos ir sumuštiniai su riešutų sviestu ant pilno grūdo duonos – tai greitos galimybės, palaikančios smegenų sveikatą.

Visoje šalyje atsiranda bendruomenės maisto gaminimo kursų, skirtų paaugliams, kuriuose mokoma efektyviai ruošti smegenų sveikatai palankius patiekalus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video