Kava ir sveikata: 5 įpročiai, kurie padės jums gauti iš kavos maksimalią naudą – ekspertų patarimai

healthy coffee consumption habits

Norint maksimaliai padidinti kavos naudą sveikatai, reikia strateginių įpročių. Specialistai rekomenduoja kavą vartoti viduryje ryto, kai sumažėja kortizolio kiekis, rinktis filtravimo arba šalto virimo būdus, kad būtų išsaugotos naudingosios medžiagos, pridėti sveikų priedų, pavyzdžiui, cinamono arba augalinio pieno, riboti suvartojamo kofeino kiekį iki 400 mg per dieną ir rinktis tinkamai laikomas kokybiškas ekologiškas pupeles. Tinkamas kavos ruošimas, laikas ir papildomi ingredientai kasdienį ritualą paverčia svarbia sveikatingumo galimybe. Ši įrodymais pagrįsta praktika suteikia ne tik rytinį kofeino antplūdį, bet ir reikšmingų privalumų.

Strategiškai parinkite kavos vartojimo laiką, kad gautumėte optimalią naudą

Kada geriausia vartoti kavą, kad ji būtų maksimaliai naudinga sveikatai? Tyrimai rodo, kad reikia vengti gerti kavą iš karto pabudus, nes kortizolio lygis natūraliai būna aukštas. Vietoj to kavą vartokite viduryje ryto (9:30-11:30 val.), kai kortizolio kiekis pradeda mažėti.

Po pietų vartojantiems kavą taip pat svarbus laikas. Kavos gėrimas likus 30-60 minučių iki treniruotės gali pagerinti rezultatus. Tačiau venkite kavos vartojimo po 14 val., nes 5-6 valandas trunkantis kofeino pusinės eliminacijos periodas gali sutrikdyti miego kokybę.

Vaistus vartojantys asmenys turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais, nes kava gali turėti įtakos absorbcijos greičiui. Strategiškai parinktas laikas tarp valgymų taip pat gali padidinti kofeino naudą ir sumažinti galimą virškinimo diskomfortą.

Pasirinkite tinkamą virimo būdą, kad išsaugotumėte naudingus junginius

Įvairūs virimo būdai daro didelę įtaką sveikatai naudingiems kavos junginiams, o ekstrakcijos temperatūra, laikas ir slėgis lemia, kurios naudingosios medžiagos patenka į galutinį kavos puodelį.

Tyrimai rodo, kad ruošiant kavą su filtru išsaugomos širdžiai naudingos savybės, nes sulaikomi kafestolis ir kahveolis – junginiai, susiję su cholesterolio kiekio padidėjimu. Gaminant šaltuoju būdu išgaunama mažiau rūgščių ir karčiųjų junginių, kartu išsaugant antioksidantus, todėl ji švelnesnė jautriam skrandžiui.

Espresso metodais, kai naudojamas aukštas slėgis ir trumpesnis ekstrakcijos laikas, koncentruojami tam tikri polifenoliai, o mažiau pageidaujamų junginių lieka mažiau. Naudojant prancūziško spaudimo ir kitus panardinimo metodus išgaunama daugiau aliejų su naudingais lipidais, tačiau taip pat daugiau diterpenų.

Kad kava būtų maksimaliai naudinga sveikatai, kaitaliokite kavos ruošimo būdus ir išgaukite visą naudingųjų junginių spektrą.

Apsvarstykite galimybę pridėti sveikų priedų, kad padidintumėte maistinę vertę

Be kavos virimo metodų, kavos maistingumą galima gerokai pagerinti apgalvotais priedais.

Cinamonas pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Šiek tiek žalios kakavos miltelių suteikia flavonoidų, kurie palaiko širdies sveikatą. Norintiems baltymų, kolageno peptidai sklandžiai ištirpsta nekeisdami skonio.

Augalinis pienas, pavyzdžiui, migdolų ar avižų, suteikia kalcio ir vitamino D ir turi mažiau kalorijų nei pieno produktai. Ciberžolė ir juodieji pipirai, įmaišyti į kavą, sukuria priešuždegiminį derinį.

Šie priedai paprastą gėrimą paverčia funkciniu gėrimu, pritaikytu konkretiems sveikatos tikslams, išlaikant kavai būdingą naudą.

Subalansuokite kasdienį suvartojamų kavos gėrimų kiekį, kad išvengtumėte įprasto neigiamo šalutinio poveikio

Nors kava teikia daug naudos sveikatai, jos nesaikingas vartojimas gali sukelti nepageidaujamą šalutinį poveikį, kuris mažina jos privalumus. Ekspertai rekomenduoja suvartoti ne daugiau kaip 400 mg kofeino per dieną, t. y. maždaug 3-4 puodelius kavos.

Vėlesnis nei 14 val. kavos vartojimas gali sutrikdyti miego režimą, todėl geriausia vartoti kavą ryte. Asmenys, patiriantys nerimą, širdies plakimą ar virškinimo problemas, turėtų apsvarstyti galimybę sumažinti suvartojamos kavos kiekį arba pereiti prie pusiau kavos be kofeino.

Labai svarbu subalansuoti hidrataciją; išgerti stiklinę vandens su kiekviena kava padeda kompensuoti diuretinį kofeino poveikį. Nėščios moterys ir asmenys, sergantys tam tikromis ligomis, turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais dėl tinkamo vartojimo lygio.

Pasirinkite kokybiškas pupeles ir tinkamai jas laikykite, kad užtikrintumėte didžiausią antioksidacinį potencialą

Kavos pupelių kokybė daro didelę įtaką ir skoniui, ir sveikatai. Tyrimai rodo, kad šviežiai skrudintose ekologiškose kavos pupelėse yra daugiau naudingų antioksidantų, pavyzdžiui, chlorogeno rūgšties.

Tinkamai laikomos pupelės išsaugo šiuos junginius – laikykite jas sandariame inde, apsaugotame nuo šviesos, karščio ir drėgmės. Geriausia laikyti kambario temperatūroje ir pirkti tik tai, ką galima suvartoti per dvi savaites. Susmulkinus prieš pat virimą, maksimaliai išsaugomi antioksidantai.

Vienos kilmės pupelės dažnai apdorojamos mažiau nei komerciniai mišiniai, todėl gali išlikti daugiau maistingųjų medžiagų. Tie, kurie tiekia kavą sveikata besirūpinantiems žmonėms, turėtų teikti pirmenybę kokybiškam kavos tiekimui ir tinkamam apdorojimui, kad būtų užtikrinta didžiausia maistinė nauda.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video