Kardiologai įspėja, kad keli įprasti gėrimai tyliai kenkia širdies ir kraujagyslių sveikatai. Energiniai gėrimai gali sukelti širdies plakimą ir pavojingas aritmijas. Kasdienis gazuotų gėrimų vartojimas didina širdies ligų riziką dėl pridėtinių cukrų ir uždegimų. Saldinti kavos gėrimai, kuriuose yra iki 60 g cukraus, skatina atsparumą insulinui. Alkoholis, net ir saikingas, didina prieširdžių virpėjimo riziką. Sportiniai gėrimai, nepaisant jų „sveikumo” įvaizdžio, prisideda prie medžiagų apykaitos sutrikimų ir padidėjusio kraujospūdžio. Supratę šiuos paslėptus pavojus, galėsite rinktis geresnius gėrimus ilgalaikei širdies apsaugai.
Tiesa apie energinius gėrimus ir širdies plakimą
Daugelis vartotojų, pavartoję energinių gėrimų, patiria širdies permušimus – šis reiškinys patvirtintas moksliniais tyrimais. Šiuose gėrimuose yra didelė kofeino ir kitų stimuliuojančių medžiagų koncentracija, kuri labai padidina širdies susitraukimų dažnį ir kraujospūdį.
Tyrimai rodo, kad energiniai gėrimai gali sukelti QT intervalo pailgėjimą– širdies ritmo sutrikimą, galintį sukelti pavojingas aritmijas. Net sveiki asmenys, vartodami šiuos produktus, gali patirti padidėjusią širdies ir kraujagyslių sistemos įtampą.
Kardiologai įspėja, kad reguliarus jų vartojimas gali sukelti lėtinę hipertenziją ir padidėjusią širdies įvykių riziką. Energinių gėrimų vartojimas kartu su alkoholiu ar medikamentais dar labiau padidina šią riziką, sukeldamas papildomą krūvį širdies ir kraujagyslių funkcijai.
Kodėl kasdienis įprotis gerti gazuotus gėrimus didina širdies riziką
Nors energiniai gėrimai kelia didelį susirūpinimą dėl širdies veiklos, reguliarus gazuotų gėrimų vartojimas kelia dar vieną plačiai paplitusią grėsmę širdies sveikatai. Tyrimai rodo, kad kasdien vartojant gazuotus gėrimus didėja širdies ir kraujagyslių ligų, metabolinio sindromo ir hipertenzijos rizika.
Pagrindiniai limonado kaltininkai yra pridėtiniai cukrūs, kurie skatina svorio augimą, uždegimą ir atsparumą insulinui, t. y. nustatytus širdies ligų rizikos veiksnius. Vienoje 355 mililitrų talpos skardinėje yra maždaug 39 gramai cukraus, o tai viršija rekomenduojamą paros normą.
Dietiniai gazuoti gėrimai nebūtinai yra saugesnė alternatyva; tyrimai rodo, kad dirbtiniai saldikliai gali neigiamai paveikti medžiagų apykaitos sveikatą ir kraujagyslių funkciją. Gaiviųjų gėrimų pakeitimas vandeniu, nesaldinta arbata ar gazuotu vandeniu gali gerokai sumažinti širdies riziką.
Kaip saldinti kavos gėrimai prisideda prie širdies ligų
Nors pati kava yra naudinga sveikatai, specialūs kavos gėrimai su pridėtiniu cukrumi, sirupais ir plakta grietinėle kelia didelę riziką širdies ir kraujagyslių sistemai. Šiuose gėrimuose gali būti iki 60 g cukraus vienoje porcijoje, o tai skatina uždegimą ir atsparumą insulinui.
Žurnale „Journal of the American Heart Association” paskelbtuose tyrimuose nustatyta, kad kasdien vartojant cukrumi saldintus gėrimus koronarinės širdies ligos rizika padidėja 20 %. Cukraus ir kofeino derinys dar labiau apkrauna širdies ir kraujagyslių sistemą, nes padidėja kraujospūdis ir širdies susitraukimų dažnis.
Kardiologai rekomenduoja rinktis juodą kavą arba nesaldintas jos alternatyvas su augaliniu pienu, kad išsaugotumėte širdies sveikatą ir kartu mėgautumėtės natūralia kavos nauda.
Alkoholis ir jūsų širdis: Raudonasis vynas yra geras” mitas.
Nepaisant nuolatinių teiginių apie raudonojo vyno naudą širdžiai, naujausi medicininiai tyrimai paneigia ilgą laiką vyravusį įsitikinimą, kad saikingas alkoholio vartojimas apsaugo širdies ir kraujagyslių sveikatą.
Žurnale „JAMA Network Open” paskelbti tyrimai atskleidė, kad net lengvas alkoholio vartojimas (vienas gėrimas per dieną) 16 % padidina prieširdžių virpėjimo riziką. Amerikos širdies asociacija daugiau nerekomenduoja vartoti alkoholio širdies sveikatai, remdamasi įrodymais, kad etanolis didina kraujospūdį ir prisideda prie kardiomiopatijos.
Nors raudonajame vyne yra antioksidanto resveratrolio, jo kiekis yra nepakankamas, kad atsvertų žalingą alkoholio poveikį. Dabar kardiologai pataria, kad tie, kurie siekia naudos širdžiai, turėtų vartoti vynuoges ar uogas tiesiogiai, o ne jų fermentuotus analogus.
Paslėpti „sveikų” sportinių gėrimų pavojai
Sportiniuose gėrimuose, kuriais prekiaujama kaip būtinomis hidratacijos priemonėmis sportininkams, dažnai būna daug cukraus, natrio ir dirbtinių priedų, kurie reguliariai vartojami gali neigiamai paveikti širdies ir kraujagyslių sveikatą.
Kardiologai įspėja, kad dėl didelio natrio kiekio šie gėrimai gali padidinti kraujospūdį, o dėl per didelio cukraus kiekio gali padidėti svoris ir atsirasti medžiagų apykaitos problemų. Įprastiniame 590 mililitrų sportiniame gėrime yra 36 gramai cukraus – tai viršija pusę rekomenduojamos paros normos.
Daugumai vidutinio sunkumo treniruočių mėgėjų vanduo išlieka geresniu hidratacijos pasirinkimu. Intensyviai ir ilgai, ilgiau nei 60 minučių, sportuojantiems asmenims gali būti naudinga pakeisti elektrolitus, tačiau jie turėtų apsvarstyti natūralias alternatyvas arba atskiestus sportinius gėrimus.
Kodėl dirbtinai saldinti gėrimai nėra širdžiai saugios alternatyvos
Nors daugelis vartotojų renkasi dirbtinai saldintus gėrimus kaip širdžiai sveiką saldžių gėrimų alternatyvą, vis daugiau tyrimų rodo, kad šie pakaitalai gali kelti pavojų širdies ir kraujagyslių sistemai.
2019 m. žurnale „Journal of the American College of Cardiology” paskelbtame tyrime nustatyta, kad moterims, kasdien vartojančioms dirbtinai saldintus gėrimus, rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis buvo 23 % didesnė nei nevartojančioms šių gėrimų. Tyrėjai mano, kad dirbtiniai saldikliai gali keisti žarnyno bakterijas, didinti gliukozės netoleravimą ir sukelti uždegimines reakcijas– visus veiksnius, susijusius su širdies ligomis.
Dabar kardiologai rekomenduoja saldžius ir dirbtinai saldintus gėrimus keisti vandeniu, nesaldinta arbata arba juoda kava, kad širdies sveikata būtų ideali.
Stebinantis vaisių sulčių poveikis širdies ir kraujagyslių sveikatai
Daugelis vartotojų klaidingai mano, kad vaisių sultys dėl savo natūralios kilmės ir vitaminų kiekio yra širdžiai naudingi gėrimai. Tačiau kardiologai įspėja, kad komercinėse vaisių sultyse dažnai yra koncentruoto cukraus, prilygstančio gazuotiems gėrimams.
Toks didelis cukraus kiekis gali sukelti uždegimą, padidinti trigliceridų kiekį ir padidinti atsparumą insulinui – visus širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnius. 2019 m. žurnale „JAMA Network Open” paskelbtame tyrime teigiama, kad vos vienos vaisių sulčių porcijos vartojimas per dieną yra susijęs su 24 % padidėjusia mirtingumo dėl visų priežasčių rizika.
Ekspertai rekomenduoja vietoj jų vartoti nesmulkintus vaisius, kuriuose yra skaidulinių medžiagų, lėtinančių cukraus įsisavinimą ir skatinančių širdies sveikatą be koncentruoto cukraus poveikio.
Kaip pakeisti širdžiai kenksmingus gėrimus širdžiai draugiškais produktais
Norint pakeisti širdį žalojančius gėrimus sveikesnėmis alternatyvomis, reikia paprastų, bet strateginių pakeitimų, kurie gali gerokai sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Saldžius gazuotus gėrimus pakeitus gazuotu vandeniu, pagardintu šviežiais vaisiais, užtikrinama hidratacija be pridėtinio cukraus.
Vietoj energinių gėrimų rinkitės žaliąją arbatą, kurioje yra antioksidantų ir saikingai kofeino. Vaisių kokteiliai, pagaminti iš sveikų ingredientų, gali pakeisti perdirbtas vaisių sultis, nes juose išlieka skaidulinių medžiagų, kurios padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Alkoholio vartotojams saikingai vartojamas raudonasis vynas gali būti naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai, palyginti su spiritiniais gėrimais ar alumi. Sveikatos priežiūros specialistai rekomenduoja kasdien išgerti 2-2,5 litro paprasto vandens, kad širdies veikla būtų ideali.
Dažnai užduodami klausimai
Kaip greitai šių gėrimų žala širdžiai tampa negrįžtama?
Greitis, per kurį su gėrimais susijusi širdies žala tampa negrįžtama, priklauso nuo vartojimo įpročių, individualių sveikatos veiksnių ir genetinių polinkių. Lėtinis gėrimų vartojimas paprastai sukelia laipsnišką žalą, kuri kaupiasi daugelį metų, o ne greitą negrįžtamą poveikį.
Ar retkarčiais vartojamas alkoholis vis tiek gali sukelti ilgalaikį širdies pažeidimą?
Retkarčiais vartojami tam tikri gėrimai gali prisidėti prie ilgalaikio širdies pažeidimo dėl kumuliacinio poveikio. Tyrimai rodo, kad svarbiausia yra saikingumas, nes net ir nedažnas gėrimų vartojimas laikui bėgant kartu su kitais gyvenimo būdo veiksniais gali turėti įtakos širdies ir kraujagyslių sveikatai.
Ar yra genetinių veiksnių, dėl kurių kai kurie žmonės yra labiau pažeidžiami?
Genetiniai pokyčiai iš tiesų gali turėti įtakos širdies ir kraujagyslių reakcijai į tam tikrus gėrimus. Kai kuriems asmenims būdingi genetiniai veiksniai, turintys įtakos medžiagų apykaitai, kraujospūdžio reguliavimui ir uždegimo procesams, dėl kurių gali padidėti jautrumas probleminių gėrimų daromai žalai širdžiai.
Kaip šie gėrimai veikia žmones, turinčius ankstesnių širdies ligų?
Asmenims, turintiems širdies sutrikimų, šie gėrimai gali sustiprinti simptomus, padidinti aritmijos riziką, padidinti kraujospūdį ir sąveikauti su širdį veikiančiais vaistais, todėl rūpestinga vartojimo kontrolė yra labai svarbi širdies ir kraujagyslių sveikatos priežiūrai.
Ar vaikams šie gėrimai gali sukelti širdies problemų?
Vaikams, kurie reguliariai vartoja saldžius, kofeino ar daug natrio turinčius gėrimus, gali išsivystyti širdies ir kraujagyslių problemos, įskaitant padidėjusį kraujospūdį, nereguliarų širdies ritmą ir medžiagų apykaitos sutrikimus, dėl kurių vėliau gyvenime gali išsivystyti širdies ligos.