Antrą kartą užpilta arbata: ar ji tikrai saugi ar žalinga?

Antrą kartą užplikyta arbata paprastai yra saugi, jei laikomasi tinkamų atsargumo priemonių. Drėgnuose arbatos lapeliuose gali veistis bakterijos, jei jie paliekami kambario temperatūroje ilgiau nei 4 valandas. Kad išvengtumėte rizikos, panaudotus lapelius tarp mirkymų laikykite šaldytuve ir sunaudokite per 24 valandas. Daugelyje arbatų kultūrų mėgstami daugkartiniai užpylimai, ypač su kokybiškomis laisvų lapelių rūšimis, tokiomis kaip oolong ir pu-erh. Kiekvienas vėlesnis virimas atskleidžia skirtingus junginius ir skonius, tačiau juose yra 30-40 % mažiau antioksidantų. Tinkami laikymo būdai užtikrina šios tradicinės praktikos saugumą ir malonumą.

Mokslas apie daugkartinius arbatos užpilius

Kaip tiksliai pakartotinis arbatos lapelių naudojimas veikia jų cheminę sudėtį? Virimo procesas palaipsniui skirtingu greičiu ištraukia junginius iš arbatos lapelių. Pirmojo užpylimo metu paprastai išsiskiria kofeinas, antioksidantai, pavyzdžiui, katechinai, ir skonio junginiai, pavyzdžiui, teaflavinai ir tearubiginai.

Reklama

Antruoju ir vėlesniais užpylimais toliau išgaunami likę junginiai, tačiau jų koncentracija mažėja. Vandenyje tirpūs komponentai, pavyzdžiui, kofeinas, ištraukiami greičiau nei kiti. Tyrimai rodo, kad nors kofeino kiekis antrojo užpilo metu sumažėja 50-80 %, kai kurių naudingų polifenolių, ypač oolong ir pu-erh arbatose, gali padaugėti vėlesniuose užpiluose.

Šie cheminiai pokyčiai daro įtaką skonio savybėms ir galimoms sveikatai naudingoms savybėms daugkartinio mirkymo metu.

Bakterijų augimo rizika tarp mirkymų

Bakterijų augimo rizika tarp mirkymų

Reklama

Vienas iš esminių rūpesčių, susijusių su pakartotiniu arbatos lapelių naudojimu, yra galimas bakterijų dauginimasis per laikotarpį tarp mirkymų. Drėgni kambario temperatūros arbatos lapeliai sudaro idealią terpę mikroorganizmams daugintis, ypač jei paliekami kelioms valandoms.

Tyrimai rodo, kad po 4-8 valandų, ypač šiltesnėje nei 4 °C temperatūroje, bakterijų skaičius gali labai padidėti. Dažniausiai pasitaikantys teršalai yra Bacillus cereus ir įvairūs pelėsiai.

Norėdami sumažinti riziką, arbatos mėgėjai turėtų:

Reklama

  • Tarp virimų panaudotus lapelius laikyti šaldytuve
  • pakartotinai panaudokite per 24 valandas
  • Garantuokite, kad lapai visiškai išdžius, jei laikote ilgiau
  • Išmeskite lapus, turinčius neįprastą kvapą, pakitusią spalvą ar gleivėtumą.

Maistingumo pokyčiai antro virimo arbatoje

Antrą kartą ir vėliau verdant arbatą, jos maistinė sudėtis labai pasikeičia. Pirmojo užpylimo metu išskiriama apie 50-70 % polifenolių, kofeino ir L-teanino, todėl mažiau junginių lieka vėlesniems užpilams.

Antrojo virimo metu paprastai būna 30-40 % mažiau antioksidantų ir 25-45 % mažiau kofeino nei pirminio virimo metu. Tačiau gali atsirasti subtilesnių skonio junginių ir aminorūgščių, suteikiančių subtilesnį skonį.

Kai kurie širdies sveikatai naudingi junginiai, pavyzdžiui, teaflavinai, gali išlikti kelis kartus mirkant. Bendrą maistingumo sumažėjimą galima kompensuoti vartojant aukštos kokybės birią arbatą, kuri išlaiko daugiau junginių vėlesniems virimams nei žemesnės kokybės arbatos maišeliai.

Reklama

Kultūrinės pakartotinio arbatos gėrimo tradicijos visame pasaulyje

Arbatos perkošimas – tai kur kas daugiau nei praktinis konservavimo metodas; jis yra daugelio pasaulio kultūrų arbatos gėrimo ceremonijų ir kasdienių ritualų pagrindas.

Kinijoje per Gongfu arbatos gėrimo ceremoniją tradiciškai kelis kartus užpilama oolong arba pu-erh arbata, o žinovai ypač vertina trečiąjį arba ketvirtąjį užplikymą. Japonijos arbatos praktika dažnai skatina pakartotinį užpylimą, ypač aukštos kokybės gyokuro arba sencha. Panašiai ir korėjiečiai savo tradicines arbatas užpila kelis kartus.

Taivane pakartotinio mirkymo menas tapo sudėtinga praktika, kai kiekvienas užpylimas atskleidžia skirtingus skonio profilius. Šia tradicija pripažįstama, kad tam tikros aukščiausios kokybės arbatos iš tikrųjų pagerėja po vėlesnių mirkymų.

Reklama

Geriausia saugaus daugkartinio mirkymo praktika

Nors daugelis arbatos entuziastų mėgsta kelis kartus mirkyti arbatą, laikydamiesi keleto pagrindinių principų užtikrinsite ir saugumą, ir maksimalų aromato išgavimą. Kokybiškos laisvų lapelių arbatos idealiai tinka pakartotiniam mirkymui, ypač vienalytės, baltosios ir pu-erh arbatos.

Tinkamai laikykite panaudotus lapus tarp mirkymų, laikydami juos virimo inde kambario temperatūroje ir naudokite tik tą pačią dieną. Išmeskite lapus, turinčius pelėsio ar fermentacijos požymių. Kiekvieną kartą vis ilginkite mirkymo laiką ( po 30-60 sekundžių).

Saugumo sumetimais niekada nepalikite užplikytos arbatos kambario temperatūroje ilgiau nei 4 valandas, o kitą dieną vartojamą arbatą laikykite šaldytuve.

Reklama

Kokioms arbatos rūšims labiausiai tinka antrasis virimas

Ne visos arbatos rūšys yra vienodos, kai kalbama apie daugkartinį užpylimą. Viso lapo arbatžolės paprastai yra pranašesnės už skaldytų lapelių arbatžolių arbatžoles, kurias galima užplikyti antrą kartą.

Oolong arbatos išsiskiria daugkartiniu mirkymu, o jų skonis dažnai pagerėja jau po pirmojo virimo. Aukštos kokybės kiniškos oolong arbatos gali būti užplikytos net penkis kartus.

Pu-erh su suspaustais fermentuotais lapais palaipsniui atpalaiduoja sudėtingus skonius, todėl idealiai tinka pakartotiniam virimui.

Reklama

Baltosios ir žaliosios arbatos taip pat gerai reaguoja į antrąjį mirkymą, tačiau jų rezultatai švelnesni. Juodosios arbatos paprastai mirkomos vieną kartą, kol skonis labai susilpnėja.

Japoniškąją gyokuro, brangią šešėlyje auginamą žaliąją arbatą, reikia užplikyti kelis kartus, kad pajustumėte visą jos skonio spektrą.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video