Trys užkandžių kategorijos gali nejučia pabloginti kognityvines funkcijas. Itin apdoroti saldumynai ir dirbtiniai saldikliai trikdo atminties formavimąsi, nes veikia nervų takus ir žarnyno bakterijas. Transriebalų prisotinti supakuoti užkandžiai susiję su sumažėjusiu smegenų tūriu ir spartesniu kognityvinių funkcijų silpnėjimu. Daug natrio turintys perdirbti maisto produktai pažeidžia smegenų kraujagysles, todėl sumažėja deguonies srautas į smegenis ir pablogėja problemų sprendimo gebėjimai. Šie įprasti užkandžiai palaipsniui blogina protinę veiklą, o žala kaupiasi prieš pasireiškiant pastebimiems simptomams. Šio poveikio moksliniai tyrimai atskleidžia nerimą keliančias sąsajas.
Itin perdirbti saldumynai ir dirbtiniai saldikliai: Atminties trikdytojai
Spalvinga itin apdorotų saldumynų pakuotė maskuoja jų žalingą poveikį pažinimo funkcijoms. Tyrimai rodo, kad daug cukraus turintys saldumynai ir dirbtinai saldinti produktai neigiamai veikia atminties formavimąsi ir prisiminimą. Šiuose produktuose yra cheminių priedų, kurie gali prasiskverbti pro kraujo-smegenų barjerą ir sutrikdyti mokymuisi svarbius nervinius kelius.
Neurologijos žurnaluose paskelbti tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant dirbtinius saldiklius mažėja hipokampo– smegenų srities, atsakingos už atminties įtvirtinimą, – funkcija. Gliukozės šuoliai, kuriuos sukelia itin apdoroti saldumynai, sukelia uždegimines reakcijas, o dirbtiniai saldikliai sutrikdo žarnyno bakterijų, gyvybiškai svarbių neuromediatorių gamybai, veiklą. Šis žarnyno ir smegenų ryšys yra svarbus kelias, kuriuo šie produktai kenkia pažinimo procesams.
Transriebalų turintys užkandžiai: Jūsų smegenų tylusis priešas
Transriebalai, paslėpti daugelyje populiarių supakuotų užkandžių, kelia didelę, tačiau dažnai nepastebimą grėsmę kognityvinei sveikatai. Šie dirbtiniai riebalai, susidarantys hidrinimo proceso metu, yra susiję su spartesniu pažinimo funkcijų silpnėjimu ir padidėjusia demencijos rizika atliekant daugybę longitudinių tyrimų.
Amerikos klinikinės mitybos žurnale (American Journal of Clinical Nutrition) atlikti tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant transriebalų turinčius maisto produktus, įskaitant tam tikrus krekerius, mikrobangų krosnelėje keptus kukurūzus ir supakuotus pyragaičius, mažėja smegenų tūris ir silpnėja atmintis. Net ir nedidelis suvartojamų riebalų kiekis gali pakenkti informacijos apdorojimui svarbiems nervų takams.
Nors gamintojai sumažino transriebalų naudojimą, daugelyje užkandžių vis dar yra leistinų „pėdsakinių kiekių”, kurie laikui bėgant kaupiasi kenksmingai.
Daug natrio turintys fasuoti maisto produktai: Kognityvinių funkcijų vagys
Daug natrio turintys fasuoti maisto produktai: Kognityvinių funkcijų vagys
Daugelyje supakuotų maisto produktų, kuriais prekiaujama kaip patogiais užkandžiais, yra pavojingai didelis natrio kiekis, kuris laikui bėgant smarkiai pablogina kognityvines funkcijas. Tyrimai rodo, kad per didelis natrio kiekis sukelia hipertenziją, kuri pažeidžia smulkias smegenų kraujagysles ir mažina deguonies patekimą į smegenis.
Neurologijos žurnale (Journal of Neurology) paskelbti tyrimai rodo, kad asmenims, vartojantiems daug natrio, pastebimai sumažėja atminties atgaminimas, problemų sprendimo gebėjimai ir duomenų apdorojimo greitis. Kognityviniai gebėjimai blogėja palaipsniui, dažnai be pastebimų simptomų, kol susikaupia didelė žala.
Dažniausi kaltininkai yra greitai paruošiami makaronai, konservuotos sriubos, sūdyti krekeriai ir perdirbtos mėsos užkandžiai– maisto produktai, kurių vienoje porcijoje yra iki 30 % rekomenduojamos dienos natrio normos.