Kardiologai išskiria penkis riebalus, labiausiai kenkiančius arterijų sveikatai: perdirbtuose maisto produktuose esantys transriebalai, perkaitintuose aliejuose esantis oksiduotas cholesterolis, uždegimą sukeliantys omega-6 turtingi augaliniai aliejai, perdirbtoje mėsoje esantys sotieji riebalai ir keptuose maisto produktuose esantys sugedę aliejai. Šios medžiagos įvairiais mechanizmais skatina aterosklerozę, be kita ko, didina MTL cholesterolio kiekį, sukelia uždegimą ir pažeidžia arterijų sieneles. Nors kai kurie kenksmingi riebalai reguliuojami, daugelis jų vis dar paplitę šiuolaikinėje mityboje, todėl informuotumas apie šias širdies ir kraujagyslių sistemai kylančias grėsmes yra labai svarbus širdies apsaugai.
Transriebalai: pramoniniu būdu sukurtas pavojus širdžiai
Nors nedideliais kiekiais natūraliai aptinkami kai kuriuose gyvūninės kilmės produktuose, transriebalai pirmiausia yra pramoniniai kūriniai, gaminami iš dalies hidrinant augalinius aliejus.
Šio proceso metu skysti aliejai paverčiami kietaisiais riebalais, taip pailginamas galiojimo laikas, tačiau sukuriamos pavojingos molekulinės struktūros.
Transriebalai pastebimai didina MTL („blogojo”) cholesterolio kiekį ir mažina DTL („gerojo”) cholesterolio kiekį, todėl kyla dviguba grėsmė širdies ir kraujagyslių sistemai.
Tyrimai rodo, kad jie padidina širdies ligų riziką 23 % už 2 % kasdien suvartojamų kalorijų.
2015 m. FDA panaikino jų „visuotinai pripažinto saugaus” statusą ir pareikalavo iki 2018 m. pašalinti juos iš perdirbtų maisto produktų.
Daugelyje šalių pramoniniai transriebalai visiškai uždrausti.
Oksiduotas cholesterolis: kai geri riebalai tampa blogi
Pats savaime cholesterolis nėra kenksmingas, tačiau, kai jis oksiduojasi, kyla didelis pavojus sveikatai. Šis cheminis procesas vyksta, kai MTL cholesterolio dalelės reaguoja su laisvaisiais radikalais ir virsta pažeistomis molekulėmis, kurios sukelia uždegimą.
Oksiduotas cholesterolis ypač pavojingas, nes spartina aterosklerozę– apnašų kaupimąsi arterijose. Organizmo imuninė sistema šias oksiduotas daleles laiko grėsme ir siunčia baltuosius kraujo kūnelius, kurie kraujagyslių sienelėse sukelia uždegimines reakcijas.
Dažniausi šaltiniai yra perkaitintas kepimo aliejus, perdirbtas maistas ir cigarečių dūmai.
Antioksidantų turtingi maisto produktai, tokie kaip vaisiai, daržovės ir alyvuogių aliejus, gali padėti išvengti cholesterolio oksidacijos ir vėlesnio arterijų pažeidimo.
Omega-6 turtingi augaliniai aliejai: Uždegimo kaltininkas
Ne visi kepimo aliejai vienodai veikia arterijų sveikatą, nes šiuolaikinėje mityboje daug omega-6 rūgščių turintys augaliniai aliejai kelia daug uždegiminių problemų.
Dažniausiai tai būna sojų, kukurūzų, saulėgrąžų ir dygminų aliejai, kuriuose yra neproporcingai daug omega-6 riebalų rūgščių, palyginti su omega-3 riebalų rūgštimis.
Tyrimai rodo, kad šie aliejai skatina sisteminį uždegimą, nes metabolizuojant susidaro uždegimą skatinantys junginiai. Šis lėtinis uždegimas pažeidžia arterijų sieneles ir sudaro idealias sąlygas apnašoms formuotis.
Be to, ruošiant maistą aukštoje temperatūroje šie aliejai lengvai oksiduojasi, todėl susidaro kenksmingų junginių, kurie dar labiau pažeidžia kraujagyslių vientisumą.
Sveikatos ekspertai rekomenduoja šiuos aliejus pakeisti priešuždegiminiais alternatyviais aliejais, pavyzdžiui, alyvuogių, avokadų ar kokosų aliejumi.
Perdirbtos mėsos sotieji riebalai: dvigubas pavojus
Perdirbta mėsa dėl joje esančių sočiųjų riebalų ir cheminių konservantų derinio kelia ypatingą grėsmę arterijų sveikatai. Šiuose produktuose, įskaitant lašinius, dešreles, dešreles, dešreles ir delikatesus, kartu su natrio nitritais ir nitratais yra didelė arterijas užkemšančių sočiųjų riebalų koncentracija.
Šis „dvigubas pavojus” pagreitina aterosklerozę dėl dviejų mechanizmų: sotieji riebalai didina MTL cholesterolio kiekį, o konservantai sukuria junginius, vadinamus nitrozaminais, kurie pažeidžia arterijų sieneles.
Žurnale „Journal of the American Medical Association” paskelbtuose tyrimuose nustatyta, kad kasdien vartojant perdirbtą mėsą širdies ir kraujagyslių ligų rizika padidėja 42 %, palyginti su tais, kurie jos nevartoja.
Kardiologai rekomenduoja riboti šių maisto produktų vartojimą retkarčiais arba pakeisti juos mažiau perdirbtais alternatyviais produktais.
Kepto maisto riebalai: kaip kaitintas aliejus pažeidžia arterijų sieneles
Pakartotinai kaitinant kepimo aliejų, skirtą maistui kepti, susidaro pavojinga transformacija, kuri kelia didelę grėsmę širdies ir kraujagyslių sveikatai.
Daug kartų kaitinant aliejų, jame vyksta cheminiai pokyčiai, kurių metu susidaro transriebalai ir kenksmingi junginiai, vadinami aldehidais ir akrilamidais.
Šie suirę aliejai skatina uždegimą ir oksidacinį stresą arterijų sienelėse. Tyrimai rodo, kad jie labai padidina MTL cholesterolio kiekį ir sumažina naudingojo DTL cholesterolio kiekį. Susidaręs disbalansas pagreitina plokštelių formavimąsi.
Restoranuose ir greitojo maisto įstaigose dažnai pakartotinai naudojamas kepimo aliejus, todėl komercinis keptas maistas yra ypač pavojingas.
Tyrimais nustatyta, kad reguliariai vartojant pakartotinai įkaitintame aliejuje paruoštą maistą dažniau sergama ateroskleroze ir išemine širdies liga.