Dietologai griežtai įspėja šią vasarą nevartoti tam tikrų aukštos kaloringumo ledų dėl nerimą keliančių mitybos rodiklių. Kai kuriuose produktuose kiekvienoje porcijoje yra iki 78 g cukraus, 32 g sočiųjų riebalų ir 890 kalorijų. Tokiuose produktuose taip pat gali būti šeši dirbtiniai dažikliai, siejami su vaikų hiperaktyvumu, ir didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupas, siejamas su medžiagų apykaitos sutrikimais. Ekspertai rekomenduoja rinktis alternatyvas, kurių vienoje porcijoje yra mažiau nei 20 g cukraus.
Ledų produktai, dėl kurių įspėja dietologai
Nors karštais vasaros mėnesiais vartotojai entuziastingai ieško šaltų skanėstų, dietologai visoje šalyje reiškia susirūpinimą dėl tam tikrų naujų ledų gaminių, kurie patenka į šaldytuvų lentynas.
Kai kurių produktų maistingumo rodikliai kelia nerimą: vienoje porcijoje gali būti:
- Iki 78 g cukraus
- Iki 32 g sočiųjų riebalų
- Iki 890 kalorijų
Registruota dietologė Sarah Johnson pažymi: „Tai viršija visos dienos rekomenduojamą cukraus kiekį.”
Be to, tokiuose gaminiuose gali būti šeši dirbtiniai dažikliai ir didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupas – sudedamosios dalys, siejamos su vaikų hiperaktyvumu ir galimais medžiagų apykaitos sutrikimais.
Kodėl šie šaldyti skanėstai mitybos ekspertams kelia raudoną vėliavą
Mitybos ekspertai nustatė keletą susirūpinimą keliančių elementų, kurie neapsiriboja dideliu kalorijų kiekiu:
Dirbtiniai dažikliai: Produktų sudėtyje gali būti penki dirbtiniai maisto dažikliai, siejami su vaikų elgesio problemomis ir galimu kancerogeniniu poveikiu atliekant tyrimus su gyvūnais.
Probleminiai ingredientai: Registruoti dietologai ypač atkreipia dėmesį į nerimą keliantį didelės fruktozės kukurūzų sirupo ir palmių aliejaus kiekį – ingredientų, siejamų su padidėjusiu uždegimo žymenų kiekiu.
Per didelis cukraus kiekis: Kai kuriuose produktuose cukraus kiekis – iki 68 gramų vienoje porcijoje – beveik tris kartus viršija moterims rekomenduojamą paros normą.
Klaidingas ženklinimas: Kai kurių produktų rinkodaros teiginys „natūraliai pagardintas” klaidina vartotojus, nes didžiąją dalį skonio sudaro laboratorijoje sukurti skonio junginiai.
Kenksmingi ingredientai, kurie kelia pavojų sveikatai
Nors daugelis vartotojų, rinkdamiesi šaldytus skanėstus, daugiausia dėmesio skiria kalorijoms, tam tikrų produktų sudėtyje yra kelios kenksmingos sudedamosios dalys:
Transriebalai: Iš dalies hidrinto aliejaus, kuriame yra transriebalų, didinančių širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Fruktozės sirupas: Didelės koncentracijos fruktozės kukurūzų sirupas, susijęs su medžiagų apykaitos sutrikimais.
Dirbtiniai dažikliai: Tokie kaip raudonasis 40 ir geltonasis 5, kurie siejami su vaikų hiperaktyvumu.
Stabilizatoriai: Karagenanas siejamas su žarnyno uždegimu.
Dirbtinės kvapiosios medžiagos: Neturi maistinės vertės.
Paslėpti transriebalai
Nepaisant apgaulingo ženklinimo teiginio „0 g transriebalų”, daugelio komercinių ledų sudedamųjų dalių sąrašuose yra nemažai šių pavojingų riebalų.
FDA taisyklės leidžia ženklinti produktus, kuriuose yra mažiau nei 0,5 g transriebalų vienoje porcijoje, kaip turinčius 0 g transriebalų. Tačiau šie nedideli kiekiai susikaupia, kai vartotojai per dieną suvalgo kelias porcijas.
Etiketėse ieškokite šių terminų:
- „Iš dalies hidrintas aliejus”
- „Hidrintas augalinis aliejus”
- „Sutrumpintas aliejus”
Dirbtinių saldiklių poveikis
Nors daugelis vartotojų, norėdami išlaikyti formą, renkasi „dietinius” ledus arba ledus be cukraus, šiose alternatyvose dažnai yra dirbtinių saldiklių, kurie gali pakenkti svorio valdymo pastangoms.
Tyrimai rodo, kad tokie saldikliai kaip aspartamas, sukralozė ir acesulfamo kalis gali:
- Sutrikdyti žarnyno bakterijų veiklą
- Padidinti potraukį saldžiam maistui
- Trikdyti hormoninius signalus, reguliuojančius alkį ir sotumą
- Sukelti insulino reakciją, panašią į įprasto cukraus
Sveikesnės alternatyvos
Ieškantiems sveikesnių šaldytų skanėstų yra keletas alternatyvų:
Vaisių šerbetai: Gaivina natūraliu saldumu ir turi mažiau kalorijų nei tradiciniai ledai.
Graikiško jogurto šaldyti skanėstai: Pasižymi baltyminėmis savybėmis, išlaikydami kreminę tekstūrą.
Naminis bananų „nice cream”: Suteikia kalio ir skaidulų be pridėtinio cukraus. Tiesiog sumaišykite šaldytus bananus su minimaliu kiekiu ingredientų.
Augalinės kilmės produktai: Pagaminti iš kokosų arba migdolų pieno, be pieno ir su mažiau sočiųjų riebalų.
Šaldyti vaisių batonėliai: Be pridėtinio cukraus.
Poveikis organizmui
Supratimas, kokį fiziologinį poveikį sukelia daug cukraus ir riebalų turinčių ledų vartojimas:
- Greitai padidėja cukraus kiekis kraujyje
- Po to padidėja insulino kiekis
- Gali sumažėti energijos kiekis ir padidėti alkis
- Koncentruoti sotieji riebalai lėtina virškinimą
- Gali skatinti uždegimą
- Sutrikdo žarnyno mikrobiomo pusiausvyrą
- Ilgainiui padidina medžiagų apykaitos sutrikimų riziką
Ekspertų nuomonės
Nepaisant skirtingo požiūrio į mitybą, įvairių specialybių dietologai nuosekliai įspėja dėl aukštos kokybės ledų, kurių sudėtyje yra dirbtinių dažiklių, didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupo ir hidrintų aliejų.
„Šie ingredientai sukuria tobulą uždegimą sukeliančių junginių audrą”, – aiškina Dr. Sarah Lowenstein, RD. „Šis derinys sukelia pernelyg didelę insulino reakciją, o maistinė vertė yra minimali.”
Registruotas dietologas Maiklas Čenas atkreipia dėmesį į tyrimus, rodančius, kad šie priedai gali sutrikdyti žarnyno mikrobiomo pusiausvyrą: „Vasaros karštis ir taip kelia stresą virškinimo sistemoms. Kam tai dar labiau sustiprinti probleminiais ingredientais?”
Išmanieji sprendimai
Kaip vartotojai gali mėgautis šaldytais skanėstais neaukodami savo sveikatos? Mitybos specialistai rekomenduoja:
Šaldyti vaisių šerbetai: Pagaminti be pridėtinio cukraus, natūraliai saldūs ir kartu suteikia svarbių maistinių medžiagų.
Graikiško jogurto produktai: Turi baltymų ir probiotikų, o cukraus juose gerokai mažiau nei įprastuose.
Naminis bananų kremas: Šaldyti bananai su šlakeliu pieno ir pasirinktiniais skonio priedais.
Parduotuvės produktai: Rinkitės tuos, kuriuose yra tikrų ingredientų, kontroliuojamos porcijos ir mažiau cukraus.