Maisto produktai, valantys kepenis nuo toksinų – veiksmingi ir nebrangūs

liver cleansing foods affordable options

Kepenis valantys maisto produktai už prieinamą kainą užtikrina natūralią detoksikacijos paramą. Lapiniai žalumynai suteikia chlorofilo ir glutationo, o česnakai ir svogūnai – sieros junginių, kurie aktyvina kepenų fermentus. Kryžmažiedės daržovės sustiprina II fazės detoksikaciją, o citrusiniai vaisiai aprūpina vitaminu C, kuris šalina toksinus. Ciberžolė, imbieras ir skiestas obuolių sidro actas mažina uždegimą ir gerina tulžies tekėjimą. Reguliarus šių įprastų maisto produktų vartojimas gali labai pagerinti kepenų funkciją ir bendrą sveikatą. Toliau išvardyti maisto produktai ir gėrimai be brangių maisto papildų pasižymi galinga hepatoprotekcine nauda.

Lapiniai žalumynai: Žalieji žalumynai: kepenis mylinčios gamtos gėrybės

Chlorofilas – žalias pigmentas, kurio gausu lapinėse daržovėse, atlieka svarbų vaidmenį palaikant kepenų funkciją. Šis natūralus junginys padeda neutralizuoti į organizmą patenkančius aplinkos toksinus, sunkiuosius metalus ir kenksmingas chemines medžiagas.

Reklama

Lapiniuose žalumynuose, pavyzdžiui, lapiniuose kopūstuose, špinatuose, rukoloje ir kiaulpienėse, yra daug kepenyse esančių maistinių medžiagų, įskaitant glutationą, kuris tiesiogiai padeda detoksikacijai.

Šiose daržovėse taip pat yra svarbiausių mineralų ir vitaminų, kurie optimizuoja fermentinius procesus kepenų ląstelėse.

Reguliarus šių maistinių medžiagų turinčių žalumynų vartojimas gali padėti sumažinti riebalų kaupimąsi kepenyse, sumažinti uždegimą ir pagerinti tulžies– labai svarbaus skysčio virškinimui ir toksinų šalinimui – gamybą.

Reklama

Česnakai ir svogūnai: Svogūnai ir česnakai: sieros junginiai geresniam detoksikacijos procesui

Česnakai ir svogūnai turi stiprių sieros junginių, kurie aktyvina kepenų fermentus, atsakingus už toksinų filtravimą iš virškinimo sistemos.

Česnakuose esantis alicinas ir svogūnuose esantis kvercetinas yra natūralūs antioksidantai, mažinantys kepenų oksidacinį stresą.

Šios nebrangios Allium daržovės skatina glutationo gamybą– gyvybiškai svarbaus antioksidanto, palaikančio dvifazį kepenų detoksikacijos procesą.

Reklama

Reguliarus vartojimas padeda organui efektyviau metabolizuoti vaistus ir aplinkos teršalus.

Kad česnakas būtų maksimaliai naudingas, jį sutrinkite arba susmulkinkite likus 10 minučių iki maisto ruošimo, taip suaktyvinsite jo naudinguosius junginius.

Tiek žalias, tiek virtas česnakas pasižymi hepatoprotekciniu poveikiu, tačiau žaliuose preparatuose išlieka daugiau veikliųjų sieros sudedamųjų dalių.

Reklama

Kryžmažiedės daržovės: Kepenų fermentų aktyvavimas natūraliu būdu

Brokoliai, briuseliniai kopūstai, lapiniai kopūstai ir žiediniai kopūstai dėl savo gliukozinolatų kiekio nuolat patenka tarp galingiausių kepenis palaikančių maisto produktų.

Šie junginiai virškinimo metu virsta izotiocianatais ir suaktyvina II fazės detoksikacijos fermentus kepenyse.

Tyrimai rodo, kad kryžmažiedės daržovės didina glutationo, dažnai vadinamo pagrindiniu organizmo antioksidantu, kuris padeda neutralizuoti toksinus ir palengvina jų pasišalinimą, gamybą.

Reklama

Reguliarus jų vartojimas susijęs su geresniu kepenų fermentų profiliu ir geresniu toksinų šalinimu.

Kad šios daržovės būtų maksimaliai naudingos, mitybos specialistai rekomenduoja jas vartoti lengvai paruoštas garuose, o ne žalias, nes švelnus kaitinimas pagerina jų biologinį įsisavinimą ir kartu išsaugo kepenis saugančius junginius.

Citrusiniai vaisiai: Citrusiniai vaisiai: vitaminas C ir antioksidantai

Citrinos, apelsinai, greipfrutai ir laimai dėl gausaus vitamino C kiekio ir unikalaus antioksidantų profilio labai padeda kepenų veiklai.

Reklama

Šie citrusiniai vaisiai skatina kepenų detoksikacijos fermentų gamybą ir padeda toksiškus junginius paversti vandenyje tirpiomis medžiagomis, kurias galima lengvai pašalinti.

Didelė vitamino C koncentracija veikia kaip stiprus antioksidantas, apsaugantis kepenų ląsteles nuo oksidacinės pažaidos ir stiprinantis natūralius organizmo valymo procesus.

Citrusinių vaisių flavonoidai, ypač greipfrutuose esantis naringeninas, moksliniais tyrimais įrodė hepatoprotekcinį poveikį.

Reklama

Reguliarus šių vaisių vartojimas gali padėti sumažinti riebalų kaupimąsi kepenyse ir pagerinti bendrą kepenų funkciją.

Ciberžolė ir imbieras: Imbieras ir imbieras: priešuždegiminės žolelės kepenų atstatymui

Be citrusinių vaisių teikiamos naudos, kepenų sveikatą labai stipriai palaiko du priešuždegiminių žolelių arsenale esantys augalai: ciberžolė ir imbieras.

Ciberžolės sudėtyje yra kurkumino – junginio, kuris skatina tulžies gamybą ir kartu apsaugo kepenų ląsteles nuo pažeidimų. Tyrimai rodo, kad kurkuminas gali padėti atsinaujinti kepenų audiniui ir sumažinti uždegiminius žymenis, susijusius su kepenų ligomis.

Reklama

Šį poveikį papildo imbieras, kurio sudėtyje esantis gingerolis mažina uždegimą ir oksidacinį stresą kepenyse. Tyrimai rodo, kad imbieras gali normalizuoti kepenų fermentų kiekį ir apsaugoti nuo toksinų sukeltų kepenų pažeidimų.

Kad gautumėte didžiausią naudą, šviežią ciberžolę ir imbierą naudokite gamindami maistą arba reguliariai vartokite kaip arbatą.

Burokėliai ir morkos: Šakninės daržovės, skatinančios tulžies gamybą

Šakninės daržovės yra vienos iš stipriausių natūralių kepenų detoksikacijos priemonių, o burokėliai ir morkos pirmauja šioje kategorijoje dėl savo gebėjimo skatinti tulžies gamybą.

Reklama

Burokėliuose yra betaino, kuris padeda kepenų ląstelėms šalinti toksinus, o didelis antioksidantų kiekis apsaugo kepenis nuo oksidacinės pažaidos.

Morkos pasižymi galingais beta karotino ir glutationo junginiais, kurie specialiai palaiko kepenų funkciją, mažindami riebalų kaupimąsi.

Šias daržoves galima vartoti žalias, išspaustas iš sulčių arba lengvai termiškai apdorotas, kad būtų išsaugotas jų maistingumas.

Reklama

Reguliarus šių šakniavaisių vartojimas gali pagerinti bendrą kepenų būklę ir sustiprinti natūralius organizmo detoksikacijos procesus be brangių papildų ar gydymo.

Žalioji arbata: Katechinai kasdienei kepenų apsaugai

Nors šakniavaisiai suteikia tvirtą detoksikacinę naudą, žalioji arbata suteikia kitokį požiūrį į kepenų sveikatą, nes joje gausu katechinų.

Šie stiprūs antioksidantai, ypač epigalokatechino galatas (EGCG), padeda neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus, kurie gali pažeisti kepenų ląsteles.

Reklama

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant žaliąją arbatą gali sumažėti riebalų kaupimasis kepenyse ir pagerėti fermentų kiekis.

Žaliojoje arbatoje esantys polifenoliai taip pat palaiko natūralius kepenų detoksikacijos kelius, gerindami I ir II fazės fermentų veiklą.

Norint gauti geriausią naudą, ekspertai rekomenduoja gerti 2-3 puodelius per dieną, geriausia tarp valgymų, kad katechinai būtų maksimaliai įsisavinami.

Reklama

Obuoliai ir uogos: Pluošto turtingos detoksikuojančios medžiagos

Daugumoje namų ūkių plačiai paplitę obuoliai ir uogos dėl unikalaus tirpių skaidulų ir polifenolių junginių derinio išsiskiria kaip puikūs kepenų veiklą palaikantys maisto produktai.

Šie vaisiai padeda sulaikyti ir pašalinti toksinus virškinimo metu ir kartu mažina uždegimą.

Obuoliuose yra pektino – tirpių skaidulų, kurios suriša sunkiuosius metalus ir kitus toksinus ir palengvina jų pašalinimą iš organizmo.

Reklama

Tuo tarpu uogos, ypač mėlynės, braškės ir gervuogės, pasižymi antocianinais, kurie kepenų ląstelėse skatina antioksidacinių fermentų veiklą.

Reguliarus šių vaisių vartojimas gali padėti mažinti riebalų kaupimąsi kepenyse ir kartu palaikyti sveiką tulžies gamybą, todėl šie vaisiai yra veiksmingas ir ekonomiškas kepenų veiklą palaikančios dietos priedas.

Riešutai ir sėklos: Riebalų rūgštys kepenų sveikatai: svarbiausios riebalų rūgštys kepenų sveikatai

Riešutai ir sėklos: Riebalų rūgštys kepenų sveikatai: svarbiausios riebalų rūgštys kepenų sveikatai

Reklama

Riešutai ir sėklos dėl juose esančių nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, antioksidantų ir mikroelementų koncentracijos yra labai svarbūs kepenų sveikatai.

Graikiniuose riešutuose yra daug l-arginino, glutationo ir omega-3 riebalų rūgščių, kurios palaiko detoksikacijos procesus. Linų sėmenyse yra lignanų, kurie padeda prisijungti prie toksinų ir pašalinti juos iš organizmo.

Saulėgrąžų sėklose yra seleno, būtino mineralo, kuris aktyvina kepenų fermentus, atsakingus už kenksmingų junginių šalinimą. Brazilijos riešutai, kuriuose ypač gausu seleno, turi būti vartojami tik 1-2 kartus per dieną, kad būtų pasiekta gydomoji nauda.

Reklama

Reguliariai vartojant šiuos maistinių medžiagų turinčius maisto produktus, pagerėja tulžies gamyba ir riebalų apykaita, todėl kepenų veikla optimizuojama su minimaliomis finansinėmis investicijomis.

Paprasti kepenis valantys gėrimai, kuriuos galite pasigaminti namuose

Be kietojo maisto, tam tikri gėrimai pasižymi stipria kepenis valančia nauda ir juos galima lengvai pasigaminti namuose iš minimalaus kiekio ingredientų.

Citrinų vanduo, geriamas iš pat ryto, skatina tulžies gamybą ir palaiko detoksikacijos procesus.

Reklama

Burokėlių sultyse yra betaino, kuris padeda kepenų ląstelėms šalinti toksinus.

Žaliojoje arbatoje yra katechinų, kurie gerina kepenų funkciją, o kiaulpienių arbata veikia kaip švelnus diuretikas, palaikantis tulžies tekėjimą.

Obuolių sidro actas, prieš valgį praskiestas vandeniu, gali padėti sumažinti riebalų kaupimąsi kepenyse.

Reklama

Kad šie gėrimai būtų maksimaliai naudingi, juos reikėtų vartoti šviežius, be pridėtinio cukraus ar dirbtinių ingredientų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like