Juodasis šokoladas su dideliu kakavos kiekiu (70 proc. ir daugiau) yra labai naudingas penkioms ligoms. Tyrimai rodo, kad jis padeda išvengti širdies ligų, mažina aukštą kraujospūdį, mažina depresiją ir nerimą, apsaugo nuo pažinimo funkcijų silpnėjimo ir kovoja su lėtiniu uždegimu. Juodajame šokolade esantys flavanoliai ir antioksidantai gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, gerina nuotaiką, didina smegenų kraujotaką ir mažina uždegimo žymenis. Ši nauda pasireiškia saikingai vartojant 30-50 g šokolado kasdien kaip subalansuotos mitybos dalį. Tolesni tyrimai atskleidžia šio gydomojo poveikio mokslinius pagrindus.
Širdies ligos: Juodojo šokolado nauda širdies ir kraujagyslių sistemai
Nepaisant to, kad juodasis šokoladas priskiriamas saldumynų kategorijai, jis turi daug žadantį poveikį širdies ir kraujagyslių sveikatai. Tyrimai rodo, kad kakavoje esantys flavanoliai gali pagerinti kraujagyslių funkciją ir sumažinti uždegimą.
Tyrimai parodė, kad reguliariai vartojant juodąjį šokoladą su dideliu kakavos kiekiu (70 % ar daugiau) gali sumažėti kraujospūdis ir MTL cholesterolio kiekis.
Juodajame šokolade esantys antioksidantai padeda išvengti arterijų sienelių oksidacinės pažaidos ir slopina trombocitų agregaciją, todėl gali sumažėti kraujo krešulių susidarymo rizika.
Ši nauda labiausiai pasireiškia, kai subalansuotoje mityboje juodasis šokoladas pakeičia mažiau sveikus užkandžius, o tai rodo, kad norint pasinaudoti jo kardioprotekcinėmis savybėmis, svarbiausia yra saikingumas.
Depresija ir nerimas: Šokoladas kaip nuotaiką gerinanti priemonė
Nors mokslininkai jau seniai tyrinėja fiziologinę juodojo šokolado naudą, jo poveikis psichikos sveikatai taip pat puikus.
Juodajame šokolade yra junginių, stimuliuojančių endorfinų gamybą ir didinančių serotonino kiekį, neuromediatorių, reguliuojančių nuotaiką ir stresą. Tyrimai parodė, kad dvi savaites kasdien vartojant po 40 g juodojo šokolado galima sumažinti kortizolio, hormono, susijusio su nerimu, kiekį.
Kakavoje esantys flavanoliai gali pagerinti kraujo tekėjimą į smegenis, pagerinti pažinimo funkcijas ir palengvinti depresijos simptomus.
Be to, šokolade esantis junginys fenilaminas gali sukelti susijaudinimo ir laimės jausmą, imituodamas įsimylėjusių asmenų smegenų chemiją.
Aukštas kraujospūdis: kaip kakavos junginiai mažina hipertenziją
Kaip tiksliai juodasis šokoladas veikia vieną iš labiausiai pasaulyje paplitusių širdies ir kraujagyslių ligų?
Tyrimai rodo, kad kakavoje esantys flavanoliai stimuliuoja azoto oksido gamybą endotelyje, todėl išsiplečia kraujagyslės ir pagerėja kraujotaka. Šis kraujagyslių išsiplėtimas sumažina periferinį pasipriešinimą, todėl sumažėja kraujospūdis.
Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad kasdien suvartojant 30-50 g daug kakavos turinčio juodojo šokolado sistolinis spaudimas gali sumažėti 2-5 mmHg, o diastolinis – 1-3 mmHg. Šis poveikis labiausiai pasireiškia asmenims, sergantiems hipertenzija arba prehipertenzija.
Juodajame šokolade esantys polifenoliai taip pat pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, apsaugančiomis arterijų sieneles ir galinčiomis užkirsti kelią kraujagyslių pažeidimams, susijusiems su nuolatine hipertenzija.
Kognityvinių gebėjimų silpnėjimas: Tamsaus šokolado neuroprotekcinės savybės
Juodojo šokolado poveikis smegenų sveikatai neapsiriboja vien laikinu nuotaikos pakilimu, bet gali sulėtinti su amžiumi susijusį pažinimo funkcijų silpnėjimą. Tyrimai rodo, kad kakavoje esantys flavanoliai didina smegenų kraujotaką ir aktyvina neuroprotekcinius kelius.
Tyrimai rodo, kad pagyvenusių žmonių, reguliariai vartojančių daug flavanolio turintį šokoladą, kognityviniai gebėjimai pagerėjo. Antioksidacinės savybės padeda kovoti su oksidaciniu stresu ir neurouždegimu, kurie yra susiję su Alzheimerio ligos progresavimu.
Be to, atrodo, kad epikatechinas, tamsiajame šokolade esantis svarbus flavanolis, gerina neuronų funkciją ir skatina neurogenezę.
Nors tai nėra vaistas nuo demencijos, įrodymai rodo, kad saikingas juodojo šokolado vartojimas (daugiau kaip 70 % kakavos) gali prisidėti prie kognityvinio atsparumo, kai jis įtraukiamas į sveiką smegenų gyvenimo būdą.
Uždegimas: Šokolade esantys antioksidantai, kovojantys su lėtiniu uždegimu
Lėtinis uždegimas yra pagrindinė daugelio degeneracinių ligų priežastis, todėl juodojo šokolado priešuždegiminės savybės yra ypač svarbios sveikatos profilaktikai.
Juodajame šokolade yra flavonoidų ir polifenolių, kurie slopina prouždegiminius citokinus ir mažina oksidacinį stresą organizme. Tyrimai rodo, kad vartojant juodąjį šokoladą su dideliu kakavos kiekiu (70 % ar daugiau) kraujyje gali sumažėti uždegimo žymenų, tokių kaip C reaktyvusis baltymas ir interleukinas-6, kiekis.
Reguliarus ir saikingas šokolado vartojimas gali padėti įveikti uždegimines ligas, įskaitant artritą, širdies ir kraujagyslių ligas ir tam tikrus autoimuninius sutrikimus.
Didžiausia nauda pasireiškia tada, kai juodasis šokoladas pakeičia saldžius alternatyvius produktus mityboje, taip sukurdamas sudėtinį priešuždegiminį poveikį.