Keliose paplitusiose daržo daržovėse yra junginių, skatinančių plaukų folikulų augimą. Špinatuose yra geležies ir folio rūgšties, o paprikose – vitamino C, kuris skatina kolageno gamybą. Morkos ir saldžiosios bulvės aprūpina beta karotinu, sukuriančiu vitaminą A galvos odos sveikatai. Svogūnuose yra sieros junginių, kurie gerina folikulų kraujotaką. Klinikiniuose tyrimuose užfiksuota, kad labai pagerėjo plaukų tankis ir augimas, kai kurių pacientų plaukų storis per šešis mėnesius padidėjo 30 %. Šie virtuvės reikmenys gali būti daugelio ieškomas sprendimas.
Augalinių junginių ir plaukų folikulų stimuliavimo mokslas
Nors daugelis žmonių daugiausia dėmesio skiria komerciniams plaukams skirtiems produktams, mokslinių įrodymų, pagrindžiančių daržovių junginių poveikį plaukų augimui, yra daug.
Tyrimai rodo, kad tam tikros įprastose daržo daržovėse esančios fitonutrientinės medžiagos tiesiogiai veikia plaukų folikulus.
Šie junginiai veikia keliais būdais: gerina galvos odos kraujotaką, aprūpina keratino gamybai reikalingomis maistinėmis medžiagomis ir reguliuoja hormonus, kurie daro įtaką plaukų augimo ciklams.
Svarbu tai, kad karotinoidai, polifenoliai ir sieros junginiai klinikiniais tyrimais įrodė savo veiksmingumą.
Šių augalinių junginių sąveika su dermos papilos ląstelėmis,kurios kontroliuoja plaukų folikulų atsinaujinimą, sukuria mikroaplinką, palankią anageno (augimo) fazės pailgėjimui ir telogeno (ramybės) fazės trukmės sutrumpinimui.
Penkios įprastos sodo daržovės, kurių nauda plaukams yra įrodyta
Darže galima rasti ne tik kulinarinių ingredientų, nes keliose paplitusiose daržovėse yra junginių, moksliškai susietų su plaukų sveikata ir ataugimu.
Moksliniais tyrimais nustatyta, kad špinatai yra folio rūgšties ir geležies šaltinis, palaikantis folikulų deguonies pritekėjimą.
Paprikose yra vitamino C, būtino kolageno gamybai plauko struktūroje.
Morkos suteikia beta karotino, kuris virsta vitaminu A, reikalingu riebalų gamybai, drėkinančiai galvos odą.
Svogūnų sudėtyje esantys sieros junginiai skatina kraujotaką ir plaukų folikulų atsinaujinimą.
Galiausiai saldžiosiose bulvėse yra beta karotino ir vario – maistinių medžiagų, kurios apsaugo plaukus nuo retėjimo ir palaiko jų spalvą.
Šios prieinamos daržovės siūlo natūralius sprendimus, kaip palaikyti tvirtą plaukų augimą.
Kaip paruošti šias daržoves, kad maksimaliai padidėtų jų plaukų augimo savybės
Norint tinkamai panaudoti plaukus stiprinančias sodo ir daržo daržovių maistingąsias medžiagas, specialūs paruošimo būdai gali gerokai padidinti jų biologinį prieinamumą.
Špinatus ir lapinius kopūstus reikėtų lengvai pavirti 3-5 minutes, kad sumažėtų oksalatų ir išliktų vitaminų A ir C.
Paprikos turi daugiausia maistingųjų medžiagų, kai vartojamos žalios arba greitai apkeptos, išsaugant jose esantį folio rūgšties kiekį.
Morkos išskiria daugiau beta karotino, kai yra termiškai apdorotos ir derinamos su sveikaisiais riebalais.
Plaukus stiprinančios burokėlių savybės geriausiai išlieka, kai jie kepami su odele.
Susmulkinus česnaką ir prieš ruošiant maistą leidus jam 10 minučių pailsėti, suaktyvėja alicinas, kuris gerina galvos odos kraujotaką ir skatina plaukų augimą.
Tikros istorijos: Pacientai, kuriems mitybos pokyčiai davė puikių rezultatų
Tikros sėkmės istorijos rodo, kad daržovių turtingos dietos, skirtos plaukams atkurti, turi transformuojančią galią .
Klinikiniuose tyrimuose užfiksuoti tokie pacientai kaip 42 metų Marija, kurie šešis mėnesius kasdien valgė špinatus ir paprikas, todėl plaukų tankis padidėjo 30 %.
55 m. Džeimsas, įtraukęs į savo režimą burokėlius ir morkas, sustabdė progresuojantį plaukų retėjimą ir per keturis mėnesius pasiekė akivaizdžių rezultatų.
Dermatologas daktaras Čenas pastebėjo, kad labai pagerėjo pacientų, tris kartus per savaitę vartojančių daug sulforafano turinčius brokolių daigus, būklė.
Labiausiai pasižymėjo Samanta, kurios dvejus metus trukęs plaukų slinkimas, pradėjus taikyti kruopštų daržovių protokolą, smarkiai atsinaujino ir pasiekė rezultatų, kurių nepavyko pasiekti taikant įprastinį gydymą.
Ką dabar rekomenduoja dermatologai: Daržo daržoves įtraukti į plaukų priežiūros režimą
Pirmaujantys dermatologai visoje šalyje dabar rekomenduoja įtraukti konkrečias daržo daržoves į plaukus prižiūrinčių specialistų programas ir neapsiriboti vien tik tradiciniu vietiniu gydymu.
Kolumbijos universiteto Medicinos centro sertifikuota dermatologė daktarė Sarah Chen rekomenduoja taikyti trejopą metodą: mitybą, daržovių kaukes plaukams ir maisto papildus, pagamintus iš daržo gėrybių.
„Pastebime puikių rezultatų su koncentruotais paprikų ekstraktais, tepamais tiesiai ant galvos odos, – pažymi daktarė Chen.
Amerikos dermatologijos akademija neseniai patvirtino protokolus, kuriuose naudojamos kryžmažiedės daržovės, pavyzdžiui, lapiniai kopūstai ir brokoliai, nurodydama jose esančius sieros junginius, kurie palaiko keratino gamybą.
Be to, dermatologai siūlo naudoti agurkų ir vandens skalavimo skysčius, kad subalansuotų galvos odos pH ir padidintų folikulų imlumą maistinėms medžiagoms.